KUŞ İZİ

Su başlarında kuşların izini gördüm. Bu kuşların bazısı karga, bazısı bülbüldü. Kitap sahifelerinde alimlerin hem izini hem sözünü gördüm. Bu alimlerinin bazısının sözleri ehl-i sünnet üzere yazılmış, bazısı da küfürlü.

***

Yani dört büyük halifeden sadece birini sevip diğerlerine ateş püskürüyor. O zaman Müslüman şuurlu olmalı. Her kuşun eti yenmediği gibi her alim geçinenin kitabı okunmaz. Televizyona çıkan her hocanın sohbeti dinlenmez.

***

Öyle kuşlar vardır ki; mesela baykuşun yüreği yiyeni öldürür. Öyle sapık alimler var ki; kitaplarında doğru sözlerden, hakikatlerden bahsetmiş fakat öyle bir yerde zehrini kusuyor ve tekrardan doğruları anlatmaya devam ediyor.

İHMAL

Daha evvel hiç böyle ihmalkar davranmazdım. Sonra yaparım düşüncesi ile bir ay keyfimce yattım. Günlük yapılacak işleri ileri tarihlere attım. Bir aydan sonra biriken sorunları çözmeye çalıştım.

***

Günlük işlerle, geçen ayın işlerini karıştırınca kördüğümle karşılaştım. O günün işleri de kaldı, yapamadım. O zaman anladım ki; tembellik yapar da o günün işini atarsan ileri ileri, o vakit her işte kalırsın geri geri. Sevgili Peygamberimiz ölçüyü ortaya koymuş: ‘Bugünün işini yarına bırakma’!

*** 

Ey Müslüman! Sende kıskançlık ve nefretle değil de ibretle bakan var mı bir göz? İncitici değil de okşayıcı ve moral verici var mı bir söz? Kırıcı değil de yardımcı olan var mı bir el? Helalinden, nikahlı eşinden başkasına dokunmayan var mı bir bel? O zaman inşallah ahiret olur bal ve yağ.

***

Ey Baba! Ateş yakıcı ve tehlikelidir. Ama sobaya odunu koyup yakarsan istifade edilir. Öfke de ateş gibi tehlikelidir. Karşındakinin durumuna, hatasının yüzdesine göre dozajı ayarlayıp da yansıtabilirsen istifade edilir.

***

Kara yılanın zehrinden tıpta kalp ilacı yapılıyormuş. Faydalı ama çok tehlikeli değil mi? Mesela oğlunla kavga ediyorsun, tartışıyorsun. Yüzde yüz haklısısın ama sel gibi oğlunun üzerine gidersen o da sorumsuzca evi terk edebilir.

***

Ondan sonra başkalarının eline düşer. Belki geliş ve gidişi de biter. O zaman Allah korusun oğul ve baba olursunuz bir el, yabancı. Demem o ki babalar hem sakin olmalı hem de üslubuna dikkat etmeli.

***

Küçük bir çocuğa ‘sana İslam’ın şartlarını sorabilir miyim’ dedim. Amca ‘ben daha toyum’ dedi. Babasına ‘sana 32 farzı sorabilir miyim’ dedim. O da ‘benim kafam küt’ dedi. Bu küt kafalı adamdan toy kafalı çocuk

***

Öyle fanatikdiler ki devamlı ettikleri sohbet maç maç, çünkü bunların ruhları aç! Kendilerini maça öyle kaptırmışlardı ki kendi takımları ile rakip takım arasındaki oyunun yorumunu saatlerce yaptılar. Tek kanatlı kuş uçamaz. Maçını izliyorsan namazını da ihmal etmeyeceksin. Futbolcuları ezbere bildiğin gibi İslam’ın şartlarını, 32 farzı da öğreneceksin.