KURBAN RUHU

Geçtiğimiz günlerde bir dostumuz yaklaşan Kurban Bayramı sebebi ile bana bir sual yöneltti. Kurbanımı bağış vermek sureti ile derneklere vakıflara verip yurt dışında ihtiyaç sahiplerinin olduğu yerde kestirmek istiyorum bunun bir sakıncası var mı?

***

Bu konuda cevabımızı o dostumuza vermekle birlikte her yıl Kurban Bayramında gündeme gelen kurban bağışları sebebi ile cevabımızı tekrar okurlarımla paylaşmak istedim şöyle ki:

***

Başta belirteyim birilerinin hakkımda bağışlara karşıdır o dediği kimselerden değilim hiç olmadım aksine bende destekledim geçmişte bizzat kendimde Kurban bağışı ve derisi topladım ve ihtiyaç sahiplerine et dağıttım. Haliyle bunun ne kadar faydalı olduğunun bilincindeyim. Hakkımda bağışlara karşıdır ittihamını asla kabul etmiyorum. Benim her fırsatta dikkat çekmek istediğim husus tamamen farklı.

***

Kurban ibadeti hali vakti durumu yerinde olanlara vaciptir. Bunu herkes fıkıhtan öğrenebilir. Vekalet yolu ile kurban kesilir bunu da yine fıkıhtan öğrenebilirsiniz. Kurban ibadetinin ruhunu şuurunu vermek istediği mesajını bağış yapmak sureti ile ortadan kaldırılmamasını çoğu zaman söylerim.

***

Bağış yapan kimseler ile görüştüğümde bazı söylemleri düşünceleri beni bu konuda uyarmaya dikkat etmeye yönlendirdi. Misal diyorlar ki : "Ülkemizde kurban fiyatları çok pahalı yurt dışında daha ucuz hem bütçemize uygun çok ucuz kurbanlık hayvanlar yurt dışında var. Burada kesmektense orada kesmek kesemiz için daha uygun oluyor. Ben burada bir koçu 3000 TL’ye alırken yurt dışında aynı paraya 3 koç alabiliyorum.

***

Hem kurbanın eti ile kanı ile dağıtımı ile uğraşmıyorum. Hepsini bağış yaptığım yer yapıyor. Bende bayramda tatilimi gezerek tozarak en iyi şekilde keyifle yapıyorum. Hem et ihtiyacı olursa kasaptan et alıyorum gelen misafirlerime temiz temiz ikram ediyorum. Bu kadar kolaylık ve rahatlık varken ne diye pahalı hayvan alıp eti ile kanı ile derisi ile uğraşayım. Bunlar bana göre değil" diyerekten bağış yapmalarının rahatlığını mesuliyetin üstünden kalkmasındaki rahatlığı ve cebine yansıdığı rahatlığı ön planda tutuyor. Allah kabul etsin Kurbanını bağış yaptı mı yaptı, kestirdi mi, kestirdi.

***

Fakat kurbanın ruhunu özünü vermek istediği mesajı anladı mı bu şekilde evlatlarına yansıta bildi mi? İşte burası soru işareti ve problem!  Düşünsenize her vatandaşın bağış yapma sureti ile yurt dışına ihtiyaç sahiplerine kurbanlarını gönderdiğini ve kendi ülkesinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların 1 yıl beklediği bir kazancı darbelediğini!

Düşünsenize Kurban bayramlarında artık bahçelerde, kesim yerlerinde tekbir seslerinin sustuğunu! Düşünsenize bayram namazını kılıp Kurban kesmeye gitmeyen kasaptan et alıp evde ailesi ile yemeğe oturup konu komşusuna akrabasına çevresine ihtiyaç sahipleri var mı yok mu demeden kendi bayramını bu şekilde geçirdiğini!

Tablo bugün için bu kadar vahim değil elbet böyle bir şuursuzlukta elbette yok fakat Kurban ibadetini ruhunu şuurunu görmeden bilmeden yaşayan yeni nesil evlatlarımız için durum ne olacak? Ailesi tarafından her sene Kurban bayramı geldiğinde bağış yapıldığını gören bir çocuk büyüğünce kendi kurbanını kendi kesecek mi yoksa oda bu bayram geldiğinde ailemden böyle gördüm bağış yapalım banka havalesi ile parayı göndereyim kessinler kurbanımı mı diyecektir?

***

Aslında çözüm basit bazen bir ailede durumu iyi olanlar iki üç hatta dört hisseye kadar kurban kesebiliyorlar. Bu gibi durumda hepsini vekalet yolu ile bağış yapmak yerine ihtiyaç sahipleri içinde kurban bağışı veriniz aileniz ile birlikte ana vatanınızda da kesiniz hayvancılıkla uğraşan geçimini bundan sağlayan kendi vatandaşlarınızı da destekleyiniz ülkenizin ekonomisine de katkınız olsun.

***

Ya da bağış yapılması konusunda gerçekten yurt dışındaki kardeşlerimizin ihtiyaç sahibi olduğu için önceliği oraya veriyorsanız Kurban bayramı haricinde ayrı bir gün bağış bayramı ilan edilsin ve bu bağış bayramında Kurban bayramı haricinde bağışlarınızı o gün yapın.

***

Bağış yaparken dikkat etmeniz gereken husus kesinlikle vekalet vererek kestirmeniz gerekir. Yoksa verdiğiniz parayı alın verdim ne yaparsanız ne amaçla kullanırsanız kullanın derseniz bu kurban ibadeti için verilmiş bir para olmaz. Kurban ibadetinin ruhu özü manası nedir bağlamında daha önce Lider Antalya Gazetemizdeki köşe yazımıza müracaat edebilirsiniz.

SON SÖZ

Sözümü bir hadis-i şerif meali ile tamamlıyorum: “Âdemoğlu, kurban bayramı günlerinde Allah için kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmış olamaz.”  (Tirmizi, Edahi, 1.) Cenabı Hak Kurban bayramı ibadetlerinin şuuruna vararak ameller işlemeyi cümlemize nasip eylesin. Amin.