KURBAN KESECEKLER DİKKAT! ANTALYA İL MÜFTÜSÜ'NDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, kurban ibadetinin anlam ve önemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İslam dünyasının hasretle beklediği Kurban Bayramı öncesi Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, Lider Haber ekranlarında yayınlanan Ahmet Demir ile Dobra Dobra programının canlı yayın konuğu oldu. Kurban ibadeti ile ilgili merak edilenleri ve kurbanın anlam ve önemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yalçınkaya, Kurban bayramı günlerinde bir Müslüman’ın kurbandan daha önemli yapacağı bir ibadeti olmadığına değinerek, imkanı olan herkesin kurban kesmesi gerektiğini açıkladı.

Kurbanın sözlük anlamı olarak ‘yaklaşma-yakın olma’ anlamına geldiğini söyleyen Yalçınkaya, “Allahın rızasını kazanmak amacıyla ibadet niyetiyle kurban bayramı günlerinde belirlenen hayvanları ve bu hayvanların şartlarını taşıyan kurban edilir. Bu hayvanların kurban olmasına engel hallerinin olmaması gerekir. Açıkça belli olan hastalığı olan hayvanlar kurban edilmez. Bayramın 1. Günü bu hayvanları boğazlayarak kurban ibadetini gerçekleştirmiş oluyoruz” dedi.

“KURBAN BAYRAMINDA EN ÖNEMLİ İBADET: KURBAN”

Kurban ibadetinin önemine değinen Yalçınkaya, “Kurban bayramı günlerinde Allah’ın hoşnutluğunu kazandıracak en önemli ibadet kurban ibadetidir. Peygamberimiz hutbede buyuruyor ki şimdi namazımızı kılacağız, kıldıktan sonra evlerimize gidip kurbanımızı kesmek diyor. Kimin imkanı olduğu halde kurban kesmezse bizim topluluğumuzdan uzak olsun diyor. Kurban ibadetini bir hayvanı kesip etini yemek gibi algılarsak küçük bir şey gibi anlaşılıyor” diye konuştu. 

“ALLAH İMKANI OLMAYANA MÜKELLEF YÜKLEMİYOR”

İmkanı olanların kurban kesmesi gerektiğini, Allah’ın imkanı olmayanlara kurban kesme mükellefi yüklemediğini anlatan Yalçınkaya, “Bir insanın şuanda maaşı yok ama ilerleyen aylarda gelirim olacaksa ibadeti yapalım. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı yurtdışında vekalet ücreti 1800 lira yurtiçinde 2 bin 250 TL. İnsanın buna imkanı var. Allah imkanı olmayana bir mükellef yüklemiyor. Oruçta da öyle. İmkanı olmayan borçlanıp da daha sonra o borcu da ödeyemeyip kul hakkına girecek durumlara girmesin” ifadelerine yer verdi.

“BESLEME ÇEKİLMEYEN HAYVANIN ETİ YENMEZ”

Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususları Yalçınkaya şöyle sıraladı:

“Bıçağı göstermeyeceğiz. Tüm hayvanların kesildiği kanların akıtıldığı yerde kesilmemeli. Hayvan son anda getirilmeli, hayvanın gözü önünde kesim yapılmamalı. Gözlerini kapatalım. Kesim kurallarını bilenler yapsın. Hayvan acı çekmesin diye keskin bir bıçak, yemek ve nefes borunun ve iki şah damarının kesilmesi gerek. Hayvanın canı çıkmadan boynunun koparılmaması gerekir. En önemlisi de besmele çekilmeli. Besmele çekilmeyen hayvanın eti yenmez. Hayvanın organlarını kellesini paçalarını dahi imkan dahilinde kullanalım. Bunları kullanma imkanı olan insanlara verelim. Kurban hayvanının tüm organları değerlidir. Bu bir ibadettir. İnsanlar bunu unutuyor.”

HABER MERKEZİ