Kurban bayramı hareketliliği turizme yansıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı arifesi olan cumartesi günü Antalya Havalimanı’nda bin 163 uçuş ve 198 bin 944 yolcu ile 2024 yılının rekorunun kırıldığını belirtti. Turizmdeki bayram hareketliliğini değerlendiren Turizmci Recep Yavuz, “İç pazarda yavaş yavaş Antalya da hak ettiği, olması gereken yere doğru gidiyor” dedi.

Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya’da uçakla şehre gelen yolcu sayısında rekor kırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun "Ulaşımda Zirveye Uçuyoruz" başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, "15 Haziran Cumartesi günü Antalya Havalimanı'nda uçak ve yolcu trafiğinde 2024 senesinin rekorunu kırdık! Uçuş Sayısı; bin 163, yolcu sayısı; 198 bin 944. Her alanda konforla ulaştıran eserlerle Türkiye hızlanıyor" ifadeleri kullanıldı.


ANTALYA REZERVASYONDA İLK SIRADA

Bakan Uraloğlu’nun açıklamasının ardından Antalya’daki bayram hareketliliğini değerlendiren Turizmci Recep Yavuz, “Yüksek sezona giriş yaptı zaten gelen uçaklardan, bunu görüyoruz genel girişlerden. Sektörde bir FTI’nin iflasının yarattığı bir belirsizlik vardı. Onun da yavaş yavaş çözüme kavuşturulmasıyla normal bir sezonla başlamış oluyor bence. Bütün diğer rakip ülkelerindeki hem gelişlerin yoğunluğu hem önümüzdeki aylara dair rezervasyon akışı Antalya'nın yine iyi bir yaz sezonunu geçireceğini gösteriyor. Biz haftalık rezervasyonları takip ediyoruz. Orada da Antalya yapılan rezervasyonlar da ilk sırada çıkıyor. Türkiye'de hatta İspanya'dan sonra ikinci sırada çıkıyor” ifadelerini kullandı.


“İÇ PİYASA GERÇEĞİ KABULLENİLDİ”

Üst üste iki kez verilen dokuz günlük bayram tatili ve okulların kapanması iç piyasadaki turizm hareketliliğini arttırırken Yavuz, turizmcilerin iç pazar gerçeğini kabullendiğini söyledi. Yavuz, “Bayram yoğunluğu beklentinin üstünde gitti. 2 kere üst üste 9 günlük tatil yerli turist için iyi bir avantajdı. Şimdi önümüzdeki yaz tatili için de planlama yapacaktır herkes kendi bütçesine göre. Ülkemiz çok büyük ve potansiyeli çok yüksek. Her bölgede her bütçeye göre alternatif sunan bir turizm ülkesiyiz biz. Herkes kendi bütçesine göre planlamasını mutlaka yapacaktır. Tabii bu bayramdan mutlu dönülmesi bir diğer tatili yapmaya bir vesile olacaktır. İç pazarda yavaş yavaş Antalya da hak ettiği, olması gereken yere doğru gidiyor. Çünkü daha önceki yıllarda tamamen dış pazara yönelik bir portföyümüz varken şimdi iç pazar gerçeğini de herkes görmüş ve kabullenmiş oldu. Yani iç pazar sadece krizlerde yani daha doğrusu Türk turistler sadece krizlerin çaresi olan değil aynı zamanda her normal sezonda da tatilini yapabilecek bir Avrupalı kadar değerli. Onun için bundan sonraki dönemlerde de herkes planlamasını ona göre yapacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


“REKORDAN ÇOK SAĞLAM BÜYÜME ÖNEMLİ”

Turizmciler, rekor üstüne rekor kırılan Antalya’da 2024’ünde yeni rekorlara gebe olduğunu söylüyor. Konu hakkında konuşan Yavuz, “Yani açık sözlükle söylemem gerekirse rekorlardan çok kalıcı olabilmek ve büyük sorunlar yaşamadan sezon geçirebilmek daha önemli. Yani her sene yeni bir rekorun kırılması çok büyük bir hedef olmamalı bence. Antalya yine 17 milyon civarında bir turist ağırlayacaktır. Büyümemiz yavaş, sağlıklı ve ayakları yere basarak olduğu müddetçe bir anormallik olmaz. Ama aşırı hareketlenmelerde sıkıntılı süreçler bizi bekleyebilir. Çünkü Antalya artık dünyada en önemli destinasyonlardan birisi. Türkiye dünya 6’ncısı. Yani bu durumda bizim özellikle dikkat etmemiz gereken rekorlardan çok sağlıklı ve ayakları yere basan sürekli gelişmemiz” sözlerine yer verdi.