Kurban Bağışı İçin En İyi Zaman Ne Zaman?

Kurban, Allah-ü Teala’ya bağlılığınızı göstermek, sadakat ve teslimiyetin işareti olarak maddiyata dayalı vacip bir ibadettir.

 Kişiler bu ibadeti kendileri yerine getirebilecekleri gibi yurt dışı ve yurt içi olmak üzere kurban bağışı yaparak da yerine getirebilirler. Dinen belirli şartları karşılayan her Müslüman’a vacip kılınan kurban ibadeti, kendilerine rızık olarak verilen hayvanları kurban ederek Allah’ın adını anarlar. Öyle ki Kur’an-ı Kerim’de de yer aldığı üzere;

“Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.” (el-Hac, 22/28),

“Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” (el-Hac, 22/34).

Her yıl Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber bayram namazından sonra maddi imkanları yerinde olan kişiler, kendilerine şart olan kurban ibadetini yerine getirirler. Hanefi mezhebine göre bayramın 3’üncü günü akşam vaktine kadar kurban kesim işlemi devam eder. Ancak kurbanın gündüz saatlerinde kesilmesi makbul olandır. Kurban bağışını ise yılın her dönemi yapmak mümkündür. Ancak özellikle Kurban Bayramı döneminde bağış yapmak çok sevap olup, bayram günlerinde ihtiyaç sahiplerinin mutlu edilmesi sağlanır.

Kurban Bağışı 2024

Kurban bağışları organizasyonları ile Müslümanlara karşı olan vefa duygusu, en güzel şekilde gösterilir ve dünyada bir örnek olunur. Bu bağlamda yapılan kurban bağışı organizasyonları özellikle Kurban Bayramı dönemlerine daha da artmaktadır. Yılın her dönemi yurt içi ve yurt dışında bağış organizasyonları yapan Mis Darüsselam Derneği, bağışlarınızı ibadet şuuru ile ihtiyaç sahiplerinin sofrasıyla buluşturuyor. Kurban bağışının önemi, özellikle de Afrika’da yaşam mücadelesi veren din kardeşlerimizin yaşadığı zorlukları görünce daha da anlaşılır. Tarih boyu, açlıkla, susuzlukla mücadele eden Afrikalı Müslümanlar için yurt dışı kurban bağışlarının önemi hayati derecededir. Öyle ki, bu coğrafya da özellikle bebekler ve çocuklar açlığın getirdiği dezavantajları yoğun bir şekilde hisseder. 2024 vacip kurban organizasyonları hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan fiyat açıklamasına göre yurt dışı kurban bağışı hisse bedeli 2.650, yurt dışı küçükbaş kurban bedeli ise 3.250 TL şeklindedir.

Kurban Bağışı Ne Zaman Yapılır?

Kurban bağışı, özellikle de İslam toplumlarında önemli manevi anlamlara sahip olup, yıllardır devam eden bir gelenektir. Kurban bağışı, bireylerin veya ailelerin, belirli dini kurallara uygun şekilde kesilen hayvanların etini, ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşılmasını kapsar. Kurban ibadetini bağış yaparak yerine getirmenin temelinde yatan amaç, bireysel ve toplumsal yardımlaşma ruhunu güçlendirmek, ihtiyaç sahiplerine destek olmak ve manevi duyguları derin bir şekilde yaşamaktır.

Dinimiz, kurban ibadetini özellikle de Zilhicce ayının son günlerinde kutlanan Kurban Bayramı’nda yerine getirilmesini emrediyor. Fakat kurban bağışı yalnızca bayram günlerine özgü bir ibadet olmayıp, yılın herhangi bir zamanında da yapılabilir. Kurban bağışı kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlar; adak kurbanı, şükür kurbanı, akika kurbanı, nafile kurban şeklindedir. Yıl içerisinde bu kurban çeşitlerinden birini tercih ederek de kurban kestirebilirsiniz.

Kurban Bağışının Önemi

Kurban bağışı yapmanın önemi hem kişisel hem de toplumsal açıdan çok büyüktür. İhtiyaç sahiplerinin yanında olmanın en güzel yolu olan kurban bağışı, yalnızca dini bir vecibe olmayıp, en güzel yardımlaşma ve dayanışma hareketidir. İhtiyaç sahiplerinin sofrasında bir lokma olmak, yüzlerinde tebessüm oluşturmak ve toplumsal adaleti sağlamak bağışın temelini oluşturur. Kurban bağışının önemini şu şekilde maddelemek mümkündür;

Manevi boyut: Kurban ibadetini bağış yoluyla yerine getirmek, kişinin Allah’a teslimiyetinin ve şükür sunmasının bir ifadesidir.

Sosyal boyut: Kurban bağışı sadece bireysel değil, toplumsal olarak da çok önemlidir. Toplumda ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak, onlara yardım etmek ve onların yükünü hafifletmek için etkilidir.

Ekonomik boyut: Kurban bağışı, özellikle de ekonomik sebepler nedeniyle et yiyemeyen insanlara destek ve onların bayram ve diğer günlerde ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.

Afrika Kurban Bağışı

Yaşamları boyunca yoksulluk, susuzluk ve çaresizlikle mücadele eden Afrika kıtasında yaşayan insanlar, bu nedenlerden doğan sorunlarla yaşamına devam etmeye çalışıyor. Yoksulluk ve sefalet nedeniyle yetersiz beslenme sorunu gün yüzüne çıkarken, Afrika’da yaşayan insanlar bu nedenle sağlık sorunları yaşamaktadır. Tüm yıl boyunca yapılan Afrika kurban bağışları sayesinde, bölgenin besin değeri yüksek gıdaya ulaşması daha kolay bir hale gelmektedir. Bu bağışlar, bölge halkı için umut olmakta ve sofralarına bereket getirmektedir.

Mis Darüsselam Derneği, uzun yıllardır bölgede yaptığı çalışmalar sayesinde kurban emanetleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Kurban bağışlarının yoğun olarak yapıldığı bayram günlerinde çalışmalarına hızla devam eden Mis Darüsselam, hayırsever kişilerin kurban bağışlarıyla bölgede umut oluyor. Bununla beraber ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi, kurban edilecek hayvanın seçilmesi, kesim işlemleri, dağıtım organizasyonu gibi aşamaların her biri titizlikle yürütülmekte ve hayırseverlere de videolu görüntüler şeklinde bilgiler vermektedir. Bu sayede güvenle Afrikalı ihtiyaç sahiplerinin kalbinde umut olabilirsiniz.


Kaynak: https://www.misdarder.org.tr/kurban-bagisi/