KURAN’A HİTAB

Hayırlı cumalar yurdumun en güzel insanları. Evet, Yasin Suresi tefsiri okuyoruz bugün... Ama bu kez farklı bir bakış açısı ile… Sözlerime M. Akif Ersoy’un çok beğendiğim “Kuran’a Hitab” şiiriyle başlamak istiyorum.

“İbret alınmaz her gün okuruz ezbere de. Bir ibret aranmaz mı ayetlerde? İnmemiştir hele Kur’an, bunu hakkıyla bilin. Ne mezarlıkta okumak, ne de fal bakmak için inmemiştir. Hele Kur’an bunu hakkıyla bilin! Ne duvarlarda asılmak, ne de el sürülmemek için. Ne hat yazmak, ne nutuk, ne de vaaz dini için…”

Tavsiye ederim çok güzel bir şiir! Evet bildiğiniz üzere Kuran ve özellikle de Yasin Suresi yurdumuzda genellikle meslek ile kaygılarımızda, ya da iş bulma sıkıntılarımızda, ya dünyalık isteklerimizde, çocuğu olmayanların ya da mezarlıkta ölülerimize okuruz. Ama araştırın, Kur’an’ın asıl nüzul sebebi, inanın bu değildir!

Asıl sebebi; Allah bizden Onu tanımamızı, yalnız kendisine kulluk etmemizi, Kuran’ı okumamızı, anlamamızı ve onun emirlerine göre hayatımızı düzenlememizi istiyor! Yasin Suresi ve diğer 113 sürede dirilere inmiştir.

Bu sureler Allah’ın birliğini ve kudretini gösteren delilleri görmemiz için, nübüvveti tasdik için, öldükten sonra dirilme inancını, kıyamet evrelerini, ahlaki sorumluluklarımızı, hesap günü ve cezalar, kıssalar konu edinmiştir. Kuran’ın bir çok temel esaslarını içinde barındırdığı için de Yasin Suresi’ne “Kuran’ın kalbi, özü” denilmiştir. Şimdi bildiklerimizden uzak yeni bir düşünme ufkuyla, yeni bir tefekkür boyutu ile bu muhteşem süreyi tekrar ele alalım!

O din nedir iman nedir bilmeyen(iman hakikatlerine vakıf olmayan)ümmi olan (okuma-yazma bilmeyen)Allah’ın inayetiyle mûc’iz Kuran’ı bize tebliğ ve temsil görevini tamamlayan o hak peygambere, Hz. Muhammed’e (sav) en güzel salat ve selam olsun!

Yasin Suresi’nde diğer peygamberlerin tevhit mücadelelerinden bir kesit vererek, Resul-i Ekrem ve ona tabii olanlara teselli olur diye kıssalar anlatan Allah’a da hadsiz hamdu senalar olsun. O ölü olan topraktan bin bir çeşit tohum ve nebatat çıkarıp nimetler verene. Ay’a ve Güneş’e yörüngeler verip Arşın altında secde ettirene.

Gündüzü kazanmaya geceyi dinlenmek için birbirine dolayıp düzen ve ahenk verene. Bütün canlıları “Hayy” esmasıyla çift çift yaratana. İnsanları uyarmak için elçiler ve mushaflar gönderene, ne kadar şükretsek, teşekkür etsek azdır. Rahman esmasıyla bir ömür bahşedip iman ettirene, yaşatana ve öldürene yarattıkları sayısı adedince sonsuz hamdu senalar olsun.

O ki kullarına kıyametin evrelerini anlatarak insanların sadırlarına korku salandır. Kitabında hesab-dirilme başlangıç ve sonu anlatandır. Çürümüyen acbüzzeneb kemiği (insanın cesedinden bir çekirdek -bozulmayan DNA zinciri)üzerine aynı bir tohum misali yeşertecek olandır.

O öyle Rahim bir Zattır ki cennetin nimetlerini sayarak, yaptıklarına karşılık, her istediklerini veren görülmemiş ve tadılmamış  envai çeşit nimetleri, mümin kullarına sunandır. O öyle Hasib bir zattır ki cehennemi anlatarak inanmayanların gönlüne korku; emrine uymayanların için hazırladığı ne kötü bir yerdir, duraktır orası!

Orada insanın ne malının ne makamının, ne bir dostu ne de bir yardımcısı bulunacaktır. Herkes dünyada yaptığının karşılığını görecektir. Ağızları mühürlenecek elleri ve ayakları şahitlik edecektir. Ona bugün sana hesapçı olarak nefsin, şahit olarak da kiramen katibin melekleri yeter denecektir.

İnsanı bir damla sudan yaratan onu çeşitli evrelerden geçirip yeryüzünün halifesi kılan, sonra ona sorumluluklar veren, onu tekrar acizlik evresine( yaşlılığa)ulaştıran, sonra öldüren ve tekrar diriltmeye Muktedir olan Rabbe sonsuz-hadsiz hamdüsenalar olsun.

Evet sevgili okurlar, Cumaya açılan yeni bir gün hürmetine bize zor gelen dayanılmaz olan sıkıntılarımıza, ulaşamadığımız hayırlı emellerimize, içinde bulunduğumuz bu koronavirüs günlerinin bitmesi için; hastalarımıza Şafii esmasının hürmetine şifa bulması duası ile hepinize hayırlı günler diliyorum.

BİZE ZOR, O’NA KOLAY

Lütfen bütün beklentilerimiz Allah’tan olsun. Kuran’ın mealini de, tefsirini de okuyun, anlayın, yaşayın! Allah’a tam bir teslimiyet ile inanın ve dayanın. Bize ulaşılmaz gelen, zor olan şeyler inanın O’na, çok kolaydır. Çünkü o Allah’tır, yarattıklarına karşı çok merhametlidir ve onlardan hakkıyla haberdardır. Her şey gönlünüzce olsun. Sağlıcakla ve muhabbetle kalın. Muhsine bir KUL…