KURALLARA UYULMAZSA İŞİNİZDEN OLURSUNUZ

Çalışanlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine uyulmaması halinde başlarına gelecek sağlıklarına ve canlarına yönelik tehlikeler herkesin bilmesi gerekmektedir. Ayrıca bunun dışında da bazı daha ağır sonuçların doğabileceğinin unutulmaması gerekiyor.

Kendisinin ve çalışma arkadaşlarının iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atacak şekilde iş yapan çalışanın iş sözleşmesini işveren haklı nedenle feshetme hakkına da sahiptir.

Böyle bir durumda işveren işçiye kıdem tazminatı da ödemek zorunda değildir. Ayrıca, bu şekilde iş sözleşmesinin feshi için işçinin kastı veya ihmali sonucunda ortaya çıkmış olması gerekmektedir.

 Yani; bu durumda kastın bulunması zorunlu değil ve ihmal halinde de işine son verilebilme hakkına sahiptir. Tabi ki burada olayın haklı neden teşkil edip etmediği, işverenin de ihmalinin bulunup bulunmadığı ölçülülük ilkesi kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor.

Dolayısıyla işçinin iş güvenliği yükümlülüklerine uymaması bazı durumlarda haklı değil geçerli nedenle feshe de gerekçe olabilmektedir. Bu durumda ise işveren ihbar sürelerine de uyulması gerekmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine uymama nedeniyle meydana gelen iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili, Sigortalının, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymaması ağır kusurlu hareket sayılmaktadır.

Ağır kusuru yüzünden iş kazasına ve meslek hastalığına uğrayan sigortalıya verilecek geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri ise üçte biri oranında SGK tarafından eksiltilerek ödenmekte olduğunun unutulmaması gerekiyor.

İş arkadaşının hayatını tehlikeye atacak bir eylemde bulunursa, işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinde dikkatli olmalarını gerektiren en çarpıcı husus, kurallara uyulmaması nedeniyle çalışma arkadaşının iş kazası geçirmesine veya meslek hastalığına tutulmasına neden olunması olarak değerlendirebiliriz.

Böyle bir durumda, kaza geçiren sigortalıya ve hak sahiplerine SGK tarafından yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep olan kişiye rücû edilir.

Yani ağır bir iş kazası veya meslek hastalığı halinde kusurlu çalışan altından kalkamayacağı bir maddi yükle de karşı karşıya kalabilir.

Bu itibarla, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili olarak hem işverenin hem de işçinin kurallara titizlikle uymalarının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz.