KURAKLIK KAPIDA

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıkların 1.5 derecede durdurulması için Birleşmiş Milletlerin dünyaya çağrıda bulunduğunu hatırlatan A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, Türkiye’nin kırmızı alarm verdiğini söyledi. Kuraklığın tehlikeli bir boyuta doğru ilerlediğini vurgulayan Gündüz, acil önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) resmi sitesinde Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınladı. Haritada, Türkiye'nin ortalama seviyenin altında olduğu belirtildi. NASA'nın haritasına göre, Türkiye'de kuraklık koşullarının birkaç mevsim düşük yağış yaşanmasıyla birlikte geldiği, 2019'da yaz ve sonbahar aylarının çoğunluklar yağmurdan yoksun olduğu ve rezervlerdeki su seviyeleri azaldığı ifade edildi. Daha sonra 2020’nin ikinci yarısında çok az yağışla son beş yılın en kurak yılı olduğu ve Temmuz 2020'den bu yana, Türkiye'de hemen hemen tüm illerin neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldığı belirtildi. NASA’nın açıklamasına göre Türkiye’de kuraklık sorunu ciddi bir seviyede.

“TEHLİKELİ BİR NOKTADAYIZ”

Tüm dünyada etkili olan kuraklığın Akdeniz kuşağında bulunan Türkiye için daha riskli sonuçlar doğuracağını dile getiren Antalya, Isparta, Burdur, Denizli, Kaş Platformu (A Platformu) sözcüsü Hediye Gündüz, “Birleşmiş Milletler, ısınmanın 1.5 derecede durdurulması için dünyaya çağrıda bulunmuştu. Ancak tüm dünyadaki ısınma 2 dereceye doğru gidiyor. Türkiye’nin Akdeniz kuşağında bulunmasından dolayı ise ısınmanın 5 derecenin üzerine çıktığını bilimsel verilerden görmek mümkün. Bu veriler son 5 yıldır dile getiriliyordu. Ancak önemle altını çizmek gerekir ki son birkaç yıldır iklim değişikliğinin hızlı artışı bu ısınmaları daha yukarıya çekti. Kasım, aralık ve ocak ayını adeta ekim ayı havasında geçirdik. Türkiye iklim değişikliği konusunda alarmın ötesine geçti. Çok tehlikeli bir noktaya gidiyoruz. İklim çok ısındı. Acil önlem alınması gerekiyor. Bu konuda önce insanlığın bütünü çözümler almalı ardından da devletler. Çünkü iklim değişikliği bizi kuraklığa götürüyor” dedi.

“AFETE DOĞRU GİDİYORUZ”

İnsanlığın ve doğanın susuzluğa doğru gittiğini dile getiren Gündüz, korkulması gereken bir tabloyla karşı karşıya kalınacağını kaydetti. Hediye Gündüz, “Barajlar insanlığın içme suyudur. Barajlar yapılırken göllerin, derelerin, nehirlerin su kaynakları kesildi. Bu iklim değişikliğini tetikleyen bir durumdur. Doğal su yolları yok oldu. Şimdi barajlar da alarm veriyor. Son aşamada hem insanlık hem de doğa susuzluğa doğru gidiyor. Doğanın kendi içerisindeki su dengesi yok oldu. Artık eskisi gibi yağmur da yağmıyor. Dağlar kurumaya başladı. Dolayısıyla bir afete doğru gidiyoruz. Korkunç bir tablo var. Bu insanlığın eliyle yapılan bir durumdur. Tüm dünyada da durum bu şekildedir. Toprak kurudu, doğa ve atmosfer kurudu. Nem kalmadı. Yağışlar yok edildi. Sistem bölündü” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR VE CANLILAR SUSUZ KALACAK”

Kuraklığın global bir sorun olduğuna dikkat çeken A Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz, artık bireysel anlamda önlem almanın ötesine geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Gündüz, “Kuraklık ve iklim değişiklikleri Antalya’da da aynı şekilde ilerliyor. Yağmur yok, kar yağmıyor. Suyun garantörü yağmurdur ancak uzun vadede bakıldığı zaman suyun garantörü kardır. Yazın sıcak havalarda karlar eriyip nehirlere karışmazsa su olmaz. İklim ısınmaya başladığı için şimdi kar yağsa bile erken eriyecek. Biz suya diye kendimizi perişan edeceğiz. Öte yandan tarım yapabilmek için su lazım. Antalya’da da gerekli önlemler acilen alınmak zorunda. Artık bireysel bazda önlem almanın ötesine geçtik. Artık bu önlemlerin yasalarla alınması gerekir. Yoksa insanlar ve canlılar susuz kalacak” sözlerine yer verdi.

“DOĞANIN AŞISI YOK”

Isınmanın ilerlemesi durumunda kontrol altına alınmasının zor olacağını aktaran Gündüz, “İklim ısınıyor ve ısınma 2 derecenin üzerine çıktığı zaman dünyada kontrol edilemeyerek, iklim krizlerine neden olacak. Son zamanlarda pandemi ile ilgili büyük uğraşlar veriliyor. Tüm dünya pandemi aşısını konuşuyor. Koronavirüse çözüm aranıyor. Sonuç itibariyle de hastalığın tedavisi için uygun aşılar ortaya çıkıyor. Ancak doğanın aşısı yok. Bu nedenle acil çözümler getirilmelidir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN KURAKLIK HARİTASI YAYIMLANDI

NASA Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi, Yerçekimi Kurtarma ve İklim Deneyi İzleme (GRACE-FO) uydu ölçümleriyle, Türkiye'nin kuraklık haritalarını yayımladı. Yağışların mevsim ortalamasının altında olduğuna dikkat çekilen haritalarla, Türkiye'nin çoğu bölgesinin şiddetli kuraklık yaşadığı vurgulandı. NASA'nın Türkiye'deki şiddetli kuraklığı gösteren haritalarını Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emin Birpınar, “Ülkemizdeki kuraklık şimdi de NASA'nın radarında" ifadesiyle sosyal medya hesabında paylaştı.

FATMA ARSLAN