Kuraklık derken yağışlar iyi geldi
Türkiye genelinde yaşanan son günlerdeki aşırı yağışları değerlendiren Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek, “Hem kurak bir yaz hem de sonbaharın ilk dönemlerinde kurak geçti. Yazın devamı gibi geçti. Bu yağışlarla beraber barajlardaki doluluk oranı arttı. Yağış verilerine baktığımızda geçmiş yıllarla değerlendirdiğimizde bu son yağış verilerini yaklaşık yüzde 20 civarında artış gözlemlendi” dedi.
Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek, son günlerde yaşanan aşırı yağışların Türkiye genelinde baraj doluluk oranlarında yüzde 20 civarında artışa neden olduğunu belirtti. Kurak bir yaz ve sonbaharın kurak geçtiği dönemlerdeki yağışların barajlara olumlu etki sağladığını ifade eden Karadirek, su tasarrufu çağrısında bulunarak su yönetiminde ihtiyaç odaklı bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı. Su verimliliğini artırmak için kapalı boru sistemleri ve etkili sulama yöntemlerinin benimsenmesinin önemine dikkat çeken Karadirek, Türkiye'nin su stresi yaşayan bir ülke olduğuna dikkat çekti ve su tasarrufunun toplumun her kesimine yayılması gerektiğini belirtti.
BARAJLARDA YÜZDE 20’LİK ARTIŞ
Karadirek “Bazı bölgelerimizde barajların doluluk
oranlarında bu yağışla beraber bir artış gözlemlendi. Çünkü çok kurak bir yaz
geçirdik. Hem kurak bir yaz hem de sonbaharın ilk dönemlerinde kurak geçti.
Yazın devamı gibi geçti. Bu yağışlarla beraber barajlardaki doluluk oranı
arttı. Yağış verilerine baktığımızda geçmiş yıllarla değerlendirdiğimizde bu
son yağış verilerini yaklaşık yüzde 20 civarında artış gözlemlendi” dedi.
Bölgelerde birçok barajda doluluk oranında artış yaşandığını ifade eden Karadirek, yağışların olmaması durumunda kuraklıkla karşılaşacağını belirtti. Bu durumun özellikle barajlarda büyük düşüşlere neden olduğunu vurgulayan Karadirek, “Bu yağışlar tabii bizim bütün işte kışı geçirmemiz için ya da bütün bir seneyi geçirmemiz için yeterli değil. Bu tabi bizim kar yağışları ve daha sonraki kış yağışlarını beklediğimiz süreye kadar bir tabii bizim hareket kabiliyetimizi arttıracak nitelikte oldu. Sel ve benzeri baskın durumları olmadığı sürece tabi maddi ve manevi kayıplara neden olmadığı sürece bizim tabii kulaklıkla ilgili veya barajların doluluğuyla ilgili asıl neticeyi alacağımız dönem kar yağışlarını gördükten sonra olacak. Ama o zamana kadar bizim bütün şehirlerinde hareket kabiliyetimizi baraj doluluklarının artması sebebiyle artırdı diyebiliriz” diye konuştu.
KARADİREK’TEN SU TASARRUFU ÇAĞRISI
Doç. Dr. Karadirek, su tasarrufu çağrısı yaparken, su yönetimine ilişkin geleneksel arz odaklı yaklaşımın yerine ihtiyaç odaklı bir yönetim benimsenmesi gerektiğini söyledi. Tarımda kullanılan suyun büyük bir kısmının hala vahşi sulama yöntemleriyle kullanıldığına dikkat çeken Karadirek, su verimliliğini artırmak için kapalı boru sistemlerine geçilmesi ve daha etkili sulama yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğini belirterek “Bu yağışlar tabii bizim bütün işte kışı geçirmemiz için ya da bütün bir seneyi geçirmemiz için yeterli değil. Bu tabi bizim kar yağışları ve daha sonraki kış yağışlarını beklediğimiz süreye kadar bir tabii bizim hareket kabiliyetimizi arttıracak nitelikte oldu. Kapalı boruş sistemlerine geçmek gerekiyor. Daha su verimli sulama sistemlerine geçmek gerekiyor. Damla sulama gibi aynı şekilde şehirlerde de bu şekilde davranmak gerekiyor” dedi.
SUYU İSRAF ETMEYELİM
Ayrıca, suyun insan tüketimi ve sanayi alanındaki kullanımına da değinen Karadirek, su kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmanın önemine vurgu yaptı. Su tasarrufunun evlerden başlayarak toplumun her kesimine yayılması gerektiğini belirten Karadirek, basit önlemlerle su ve enerji israfının önüne geçilebileceğini söyleyerek “Bugün Türkiye su stresi yaşayan bir ülke. Yani kişi başı su miktarına baktığımızda yıllık su stresi yaşayan bir ülke sınıfına geldik. Dolayısıyla bu böyle devam etmeye devam ederse o zaman su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna geleceğiz. Bunun için hazırlıklı olmak gerekiyor. Yani evlerde de yapacağımız ufak tefek önlemler var. Bunlar çok basit dişlerinizi fırçalarken lütfen musluğu kapatın, işte erkekler sakal tıraşı olurken lütfen musluğu kapatın işte musluklarımıza mümkünse perlatör yani akışı işte. Artırmayan ama akışı azaltan, düzenleyen çok basit düzeneklerle akış düzenleyelim. Suyu israf etmeyelim, boşa kullanmayalım” ifadelerini kullandı.