KUR’AN AYETLERİ IŞIĞINDA AD KAVMİ

Tüm peygamberler gibi, kavmini Allah’a ortak koşmadan, O’na iman etmeye ve kendisinin söylediklerine itaat etmeye çağırmıştır. Ad Kavmi ise Hz. Hud’a düşmanlıkla karşılık vermiştir.

Ad Kavmi’ne Peygamber olarak gönderilen Hz. Hud’un kabrinin şu anda Hadramut Eyaleti’nde yer alan şehirlerden Terim’e bağlı Karyetü Hud’da ve bir makamı da, Umman’ın Salale Şehri’ne yakın ‘Cevceb’ adlı köyün mezrasında olduğu belirtilip buranın kavmin yaşadığı yer olduğu iddia edilir.

“Yemen’in Hadramut Eyaleti’ndeki insanlar, Ahkaf’ı Hadramut Vadisi, bunlara gönderilen peygamberin de Hud (a.s.) olduğunu kabullenmiş durumdadırlar. Hadramut Vadisi, hayata elverişli olması ve ara ara ahkafın meydana gelmesi açısından söz konusu iddiayı doğrulamaktadır.

Aynı bölgede Main Devleti’nin kalıntıları ve harabe kentler de mevcuttur. Hadramut Eyaleti’ne bağlı Vadi’l Kasr’ın şehirlerinden Şibam’da M.S. 1600 yıllarından kalma dünyanın ilk gökdelenleri mevcut olduğu gibi, Say’un gibi şehirlerde de çok eski medeniyet kalıntıları vardır.”

Kur’an ayetleri ışığında Ad Kavminin başlıca özelliklerini öğrenmekteyiz. Buna göre Ad Kavmi mensuplarının fiziki yapıları bakımından boylu poslu, güçlü kuvvetli bir bünyeye sahip oldukları belirtilmektedir. Yeryüzünde onların dengi bir başka kavmin olmadığı söylenir. Başkentlerinin de benzersiz olduğundan bahsedilir.

Beldeler içinde onun benzeri yaratılmamıştı. Zamanının en medeni insanlarıydılar. Dünyada yüksek sütunlu muhteşem binalar yapma sanat ve hünerleriyle tanınmışlardı. Araştırmalarda bu insanların tarihte en gösterişli binalar yaparak sonsuza kadar isimlerini yaşatmak amacıyla büyük anıtlar inşa eden muhteşem bir medeniyete sahip oldukları ortaya çıkmıştır.

Ad Kavminin yaşadığı bölge; otu, suyu, meyvesi ve bağı-bahçesi bol, geniş bir muhit olup, buradaki halkın muhteşem sarayları vardı. Yapılarını yüksek yerlere kuran ve ölümsüzlüklerini göstermeye çalışan Ad Kavmi görkemli sanat yapıları yanında kendilerine verilen sayısız nimetler içinde oldukça rahat bir hayat sürdürmüşlerdir.

Ad Kavminin evlerinin sütunlarının altın ve gümüşten kaplı olması, onların ne derecede zengin bir topluluk olduklarını göstermektedir. Ad Kavmi yurdunda yer alan İrem şehri için de ‘şehirler içinde benzerinin olmadığı ve ondan Sütunlar Şehri İrem’ olarak bahsedilmesi dikkat çekmiştir.

Kur’an İrem’den şöyle bahsetmektedir:

“Rabbinin Ad Kavmi’ne ne yaptığını görmedin mi? ‘Yüksek sütunlar sahibi İrem’e? Ki şehirler içinde onun bir benzeri yaratılmış değildi.  Fiziki avantajları yanında Ad Kavmi, siyasi ve ekonomik açılardan da dönemin en büyük güçlerinden biriydi. ‘Bağ-ı İrem’ denilen muhteşem sarayların süslediği büyük bir şehir dillere destan olmuştur. Kuran-ı Kerim’de bu kavmin genel özellikleri kısmında bahsedildiği gibi:

“Ey Muhammed, Rabbinin ülkelerde benzeri yaratılmayan sütunlara (büyük saraylara) sahip İrem Şehri’nde yaşayan Ad Kavmi’ne ne yaptığını görmedin mi?’ denilmek suretiyle nankörlük ve azgınlık yapanların akıbetine dikkat çekilmiştir.”