KUMAR MASASININ KAYBETTİRDİKLERİ

 Geçene hafta Antalya CHP’de yaşanan başarısızlığın faturasının kime kesileceğini veya kesilmesi gerektiğini tane tane anlatmaya çalıştım. Haftanın ilk günü de İYİ Parti’yi ele aldım.

İYİ Parti’de HALI ALTINA süpürülen krizler özellikle milletvekilliği seçim sonuçlarının netleşmesi ile gün yüzüne çıktı. Zaten hiçbir gerçeğin öyle veya böyle gizlenemediği gibi.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını 'DAYATMA' olarak niteleyip “KUMAR MASASI" söylemi de böylelikle haklı çıktı. Çünkü, Akşener’in ısrarla “KAZANACAK ADAY” vurgusu yapması ve Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçimi kazanamaması bunun göstergesi oldu.

Gelin ikinci tura 6 gün kala sizin şöyle bir hesap yapalım. Bakalım HESAP UZMANI Kılıçdaroğlu CHP’ye mi kazandırdı, İYİ Parti’ye mi kaybettirdi, yoksa küçük ortaklar DEVA, Gelecek ve SP’ye mi kazandırdı birlikte görelim.

Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Babacan'a 14 milletvekili, Temel Karamollaoğlu'na 10, Ahmet Davutoğlu'na 10, Gültekin Uysal'a ise 3 milletvekili (verdi) kaybetti. İYİ Parti totalde bir milletvekili artırsa bile oy oranı bir önceki seçimde 9.96 iken bu seçimde 9.69’da kaldı.

RULETİN ÇARKI öyle hızlı dönmüş olmalı ki rüzgarı Antalya’yı bile savurmuş. Akşener’in masaya geri dönmeye ikna edilmesi ile İYİ Parti Antalya’da kaybeden taraf oldu.

Tabi burada sadece Kılıçdaroğlu’nun kazanamayacak aday olarak bilinmesi ve milletvekilliği sıralamasının yanlış yapılması da büyük etki yarattı. Nasıl mı oldu? Gelin bu hesaba da bir göz at atalım.

Hesaba CHP’den başlayalım. Millet İttifakı’nda SIĞINMACI olarak CHP logosu ile seçime katılan DEVA, Gelecek ve SP vardı. CHP’nin 1, 2 ve 3’ncü sırada adayları partili. Ya sonrası?

Evet, 4’üncü sırada Gelecek’ten Serap Yazıcı Özbudun, 5’inci sıra SP’den Şereffettin Kılıç. Yani ceman bu iki isimle birlikte CHP Antalya’dan 6 milletvekili çıkardı.

Amma sonrası vahim. Bu iki sığınmacı vekil (Yandex milletvekili) yuvalarına er geç dönecek. Sonuçta CHP 4 vekil ile bu dönem DÜNYA ŞEHRİ, ‘kalem’ dediği Antalya’yı temsil edecek.

Kalesinde gedik açılmaya sayılı günler kalan CHP, Akşener’in deyimi ile “KUMAR MASASI”nın ilk kaybedeni. İkinci kaybedeni ise dayatmalara direnemeyen İYİ Parti.

İYİ Parti Antalya’da 14 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde yüzde 17.02 oranında oy oranı ile 249 bin 587 oy aldı. Bu seçimde ise yüzde 11.31 oy oranı ile 194 bin 340 oy alabildi.

Kazanamayacak olmasına rağmen RULET ÇARKINI hızlı çevirip yönünü DEVA, Gelecek ve SP’ye yönelten Kılıçdaroğlu’nun tersine rüzgarı İYİ Parti’yi savurdu.

Nasıl mı? Geçen seçimlerde 3 milletvekili çıkarın Akşener’in İYİ Partisi bu kez 2 milletvekilini Antalya’dan güç bela çıkardı. Tabi bunda hata sadece Kılıçdaroğlu’nun değil.

Hayatında Antalya’yı sadece tatilde gören Yandex adayı Uğur Poyraz ve manken edası seçim turu yapıp  sıralamaya paraşütle inen Ayşen Kurt gibi isimlerin aday yapılması hatası da var.

Partinin emektarları, sahanın tozunu yutanlar, yıllarca partiyi ekonomik olarak sırtında taşıyanların KUMAR MASASINA pul gibi görülüp atılması da hatalar zincirine eklenebilir.

Peki, CHP’nin hesap uzmanı olmasına rağmen hesabı kitabı bilmeyen, hesabı kitabı bir türlü tutturamayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi emelleri için İYİ Parti’ye verdiği zarar sadece bu mu? Yok canım. Dahası var.

Ruletin rüzgarının vurduğu Antalyalı İYİ’ler var. Poyraz gibi esip yakmış olmalı bu İYİ’leri. Masanın Antalya’da ikinci kaybedeni olan İYİ Parti’de ilk istifa geldi. Kepez teşkilatının önemli isimlerinden Menderes Ayanoğlu partisinden istifa ettiğini açıkladı.

Ayanoğlu, istifasına gerekçe olarak parti içindeki ötekileştirmeleri gösterdi. Kumar masanın ilk savrulanı Ayanoğlu, ikinci turda Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini vurgulaması kaybeden değil kazanan tarafta olunması gerektiğini mesajını verir nitelikte.

Asıl zurnanın zırt dediği yerdeyiz şimdi. Bu satırları İYİ Partililer iyi okumalı. Çünkü partiye uzun yıllar hem ekonomik hem de sahadaki çalışma anlamında büyük katkı koymuş birinin açıklaması var.

İYİ Parti’de bazı isimlerin KUMAR MASASINA tercih edilip listenin altına itilen isimlerden biri. Musa Ertugan gibi. Başaran, partinin eski il başkanı aynı zamanda.

Kılıçdaroğlu zorlamasında KUMAR MASASINA dönülmesi sonucu kaybeden bir isim olan Başaran, “Listeler tam istediğim gibi olmadığı için sahaya inmedim. Akşener’i havaalanı karşılamaya bile gitmedim. Meral Akşener İYİ Parti’yi merkez sağ olmaktan çıkardı” dedi.

Yılların politikacısı Başaran, “Akşener güvenilirliğini yitirdi diye düşünüyorum. Partide kalmayı düşünmüyorum. Ama ben yokum artık” cümleleri ile faturayı parti liderine kesmiş oldu.

Bana göre çok İNCİNMİŞ olan Başaran, parti içindeki RULET MASASININ çarkını tartışmalı ve olaylı TEMAYÜL YOKLAMASINA doğru çevirdi. Çok net ve açık cümlelerle.

Başaran, “Ortada bir temayül falan yoktu. Kılıfına uydurulmak için yapılan bir işlem. Herkes bunu biliyor. Açıkçası son turun biletleri hesabı, bas parayı al sırayı götürdüler işi” dedi.

Ya işte böyle. Hesap kitap ortada. Kim kazandı, kim kaybetti, sert esen poyraz kimi yaktı? Hepsi burada. Hesap uzmanı olmaya gerek yok KUMAR MASASININ kaybedenini öyle değil mi?