Kum zambakları küresel ısınma kurbanı oldu

Endemik bitki olması sebebiyle koruma altında bulunan kum zambakları küresel ısınma kurbanı oldu.

Alanya Doğa Koruma Şefliğinde gönüllü Çevreci Güldane Şahin, Dünya Doğayı Koruma Birliğince, dünyada nadir rastlanması ve neslinin tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altına alınan kum zambakların Alanya'nın Demirtaş ve Yeşilöz sahillerinde çok sayıda bulunduğuna dikkat çekerek, "Dünya Doğayı Koruma Birliğince, dünyada nadir rastlanması ve neslinin tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altına alınan kum zambakları (Pancratium maritimum), Demirtaş ve Yeşilöz sahillerimizde doğal şekilde yetişiyor.

Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açan kum zambaklarını koparanlara 244 bin 315 lira ceza kesiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca kum zambaklarının tohumlarının toplanmasını, koparılmasını, soğanlarının ihracatını yasaklayan yönetmelik 2016 yılında yayınlandı" dedi.

 

300 KUM ZAMBAĞI TESPİT ETTİ

Kum zambaklarını gelecek nesillere aktarılması için büyük mücadele verdiğini söyleyen gönüllü çevreci Güldane Şahin, "Türkiye'nin birçok yerini gezdim. Ancak bu kadar geniş alanda, bu kadar çok kum zambağı olan yer yok. Yeşilöz'den Demirtaş'a kadar bölgede yaptığım tespitlerde 300 kök belirledim. Kum zambaklarını resmi kayıt altına alındığı yerler var. Ben buradaki kum zambaklarının sayılarının tespiti için başta CİMER olmak üzere birçok ilgili resmi kuruma yazı yazdım.

Şu ana kadar gelen bir görevli olmadı. Bunun üzerine ben kendime göre sayımlarımı yaptım. Yeşilöz sahilinde 200 adet, Demirtaş Çayı'na kadar ise toplam 300 tane kum zambağımız mevcuttur" şeklinde konuştu.

 İHA