Kültür Yolu’nda Antalya rüzgarı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye Kültür Yolu Festivali, son durağı olan Antalya'da coşkulu bir şekilde başladı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da düzenlediği basın toplantısında festivalin kapsamını ve hedeflerini paylaştı.

Ersoy, Antalya Kültür Yolu Festivali'nin 12 Kasım'a kadar devam edeceğini ve kentte 500'den fazla etkinliğin 50'den fazla noktada gerçekleştirileceğini duyurdu. Festivalin amacını "vatandaşın kültüre sanata erişimini kolaylaştırmak, kültür sanat etkinliklerini artırmak, sanatçıları desteklemek ve Antalya'nın turizm potansiyelini dünyada ön plana çıkarmak" olarak açıklayan Bakan Ersoy, Türkiye'nin kültürel zenginliklerini daha geniş kitlelere ulaştırmak için çalıştıklarını vurguladı.

SEKTÖR FESTİVALİ SEVDİ

Festivalin bu yıl 5 Ağustos'ta Kapadokya ile başladığını belirten Bakan Ersoy, Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle etkinlikleri 100 güne yaydıklarını ifade etti. Antalya'da festivali sonlandıracaklarını söyleyen Ersoy, gelecek yıllarda festivali daha uzun bir zaman dilimine yaymayı planladıklarını, böylece turizmin düşük sezonlarına denk getirmeyi hedeflediklerini ekledi.  Ersoy, “Sektör çok heyecanlı, Kültür Yolu Festivaliyle ilgili otellerde yer bulamıyorsunuz. Esnaf 9-10 günde 3 aylık iş yaptık diyorlar. Festival her sene tekrarlansın istiyorlar” dedi.


“ULUSLARARASI KİMLİK KAZANDIRACAĞIZ”

Bakan Ersoy ayrıca, festivalin yabancı kültür etkinliklerini de dahil etmeye başladıklarını ve yabancı markaları festivale çekmek için çaba gösterdiklerini belirtti. Antalya'daki festival için oldukça zengin bir program hazırladıklarını ve her yaş grubuna hitap edecek etkinliklere odaklandıklarını vurgulayan Ersoy, aynı zamanda dijital sanata da önem verdiklerini ifade etti. Etkinliklerin karada, havada ve denizde çeşitli mekanlarda gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Ersoy, "Kültür Yolu Festivali'ni tam sezon bitti derken yapıyoruz ve sektörel açıdan ve esnaf açısından daha iyi bir sonuç alıyoruz. Sezonu dopdolu etkinliklerle veda ederken yeni sezonu hızlı bir şekilde başlatmış oluyoruz. Öncelikle hedefimiz Kültür Yolu Festivali'ne yabancı etkinlikleri davet etmeye başlamak. Türkiye'de organize etmek istedikleri etkinlikleri Kültür Yolu Festivali sırasında gerçekleştirmelerini istiyoruz. Bu daha etkili olması için program takvimlerini önceden ayarlayacağız. Kasım'ın son haftasında programımızı açıklayacağız. Eğer uluslararası bir kimlik kazandırmak istiyorsak, yabancı etkinlikleri bir yıl önceden belirlemeliyiz. Biz de aynı şekilde bir yıl önceden takvimi belirleyeceğiz. Bu çalışma ile uluslararası bir kimlik kazandırarak süreci devam ettireceğiz” diye kaydetti.


FESTİVALİ GENİŞ ZAMANA YAYACAĞIZ

Ersoy, "Önümüzdeki seneden itibaren çok daha geniş bir zaman aralığına yayacağız. İlk baharda başlayıp, son balarda tamamlayacağız. Şehirlerin turizmlerin de düşük sezonuna, sezon öncesi ve sezon sonu dönemlerine denk getirmek istiyoruz, sezonun uzamasını hedefliyoruz. Sektör ve esnaf açısından da çok faydalı oluyor. Dopdolu etkinliklerle sezona veda edecek ya da sezona hızlı giriş yapılmış olacak" dedi.

Kültür Yolu Festivali'nin aynı zamanda Antalya'nın tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını belirten Ersoy, 19 ören yerinin ve kazı alanının bulunduğu Antalya'da kazı çalışmalarına önemli bir finansman sağladıklarını da açıkladı. Bakan Ersoy, Türkiye'nin dünyada en fazla kazı yapılan ülke olduğunu vurgulayarak, yerli ve yabancı kazı başkanlarının koordinasyonunu güçlendirmek ve kazı süreçlerini desteklemek için önemli adımlar attıklarını açıkladı.


TÜRKİYE ‘GO TURKEY’DE 2. SIRADA

Ersoy, “Turizm, son derece hassas bir sektördür ve her türlü olumsuzluktan etkilenebilir. Ülkemizdeki jeopolitik durum, geçmişte krizlere yol açtı. Bu nedenle sektörümüzü krizlere karşı daha dirençli hale getirmemiz gerekiyor. 2019 yılında bu amaçla bir Turizm Geliştirme Ajansı kurduk. Tanıtım çalışması yapıyoruz. ‘Go Turkey’ web sitesine girdiğinizde ilk 20'ye giremiyorduk. Artık tanıtım çalışmalarımız sayesinde Avustralya'nın ardından 2. sıraya yükseldik, bu tanıtım çalışmalarımızın bir sonucu. Bu, ürün çeşitlendirmesi ile sağlanabilir. Şu anda 60'tan fazla ürünün tanıtımını yapmaktayız ve bu sayıyı 100'e çıkarabiliriz, ancak bunu adım adım yapmalıyız. Bu çeşitlilik arttıkça, krizlere karşı daha dayanıklı hale geleceğiz. Geçmişte krizler yaşandı, şimdi de yaşanıyor ve gelecekte de olacak. Bugün savaşlar çıkabilir, ileride pandemiler olabilir, bu nedenle sektörü alternatiflerle zenginleştirmek önemlidir” diye konuştu.

KRİZLERE RAĞMEN HEDEF ULAŞILACAK

2023'te Orta Dönem Programında 55 milyar dolarlık gelir hedefi belirlediklerine dikkat çeken Bakan Ersoy, “Bu hedefi açıkladıktan sonra 2020 sonrasında depremler, Rusya-Ukrayna savaşı ve seçim süreçleri gibi olaylar yaşandı. Seçimlerden sonra Rusya'da devalüasyon yaşandı ve şimdi Orta Doğu'da savaş var. Tüm bu olaylar yaşanırken, 9 aylık verilerimizi açıkladık ve 42 milyar dolar gelir elde ettik. Kalan 3 ay içinde hedefimize ulaşmayı planlıyoruz. Amacımız bahanelere sığınmak değil, zorluklara karşı mücadele etmek ve hedefimize odaklanmak. Sektör ve devlet, omuz omuza vererek bu hedefe ilerliyor” diye ifade etti.


NEKROPOL AÇILIŞI KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNDE

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Nekrepol'da yaptığı açıklamada Antalya Kültür Yolu Festivali'ne bugün bir müze açılışıyla denk geldiğini belirtti. Buranın güzellikleriyle ünlü bir nekropol olduğunu ve dünyada İspanya, Roma, Vatikan, Bulgaristan gibi birçok yerde benzerlerine rastlandığını ifade etti. Şimdi Türkiye'nin Antalya şehrinde de benzer bir müzenin açılışını gerçekleştirdiklerini ve bu müzenin Türkiye'nin ilk mezar müzesi olduğunu belirtti.

Ersoy konuşmasında “Burası Türkiye'nin milattan önce üçüncü, dördüncü yüzyıldan milattan sonra beşinci yüzyıla kadar uzanan bir tarih alanıdır ve burada mezarlar bulunmaktadır. 2008 yılında burada bir inşaat başlatılırken bir kazı sırasında nekapole dönemine ait izlere rastlanır. Bu keşfin ardından, 2008-2010 yılları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kurtarma kazıları gerçekleştirilir. Bu kurtarma kazıları sırasında 866 adet mezar ortaya çıkar. Mezarların bulunmasının ardından, o dönemin belediye başkanı Menderes Türel tarafından Nekropol Müzesi'nin inşa edilmesi kararı alınır. Bu çalışmalar, Muhittin Böcek döneminde de etti. 2023 Temmuz itibariyle, bu alandaki ihalelerinin tamamlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmiş ve özellikle buranın açılışını Kültür Yolu Festivali'ne yetiştirmek istedik.

Bakan Ersoy, basın toplantısını ardından Eşi Pervin Ersoy ile Kültür Yolu Festivali alanlarını gezdi. Gezi sırasında vatandaşlarla da selamlaşan Ersoy, sergi alanlarında eşi Pervin Ersoy ile renkli fotoğraflar verdi.

KARAVANLARA KALICI ÇÖZÜM GELİYOR

Pandemi döneminde ortaya çıkan karavanların kaldırım kenarlarını işgal etmesi ile ilgili soruya yanıt veren Ersoy, "Karavan alanları, 40 yıl önce planlanmış ve oluşturulmuş, daha sonra farklı bir amaçla kullanılmaya başlanmıştır. Pandemi döneminde, halk plajlarını yeniden değerlendirmeye başladık. Geçen yıldan itibaren, halk plajlarının bir kısmını karavan alanlarına dönüştürmeye başladık. Halk plajlarının işletmesi bakanlık ve bakanlığa ait şirketler tarafından yürütülmekte ve yasal olarak korunmaktadır. Bu nedenle, halk plajlarının içinde kalıcı bir çözüm olarak karavan alanlarını kullanmak uygun bir seçenek olacaktır" şeklinde konuştu.


KAZILARA 115 MİLYON LİRALIK DESTEK

Kazı çalışmalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Antalya’da 19 ören yeri ve kazı noktası bulunduğunu anımsattı. Kazılar için çok ciddi bütçe aktarımlarına başladıklarını aktaran Ersoy, “Ören yerlerinde kazı yapıyoruz, çıkan eserleri ayağa kaldırmak için restorasyon yapıyoruz ve tanıtıyoruz. Sadece bu yıl kazılar için 115 milyon liralık finansman desteği sağladık. Kazı başkanlarına sınırlandırma yapmıyoruz. 'Yeter ki projelendirin' diyoruz” ifadelerine yer verdi.