KÜLTÜR MOZAİĞİ

Sevgili okurlar, Antalya’nın Kalekapısı semtinde 17. yüzyılda inşaa edilen Tekeli Mehmet Paşa Camii’nde 2018 yılından beri restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu cami Vakıf eseri. O nedenle Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ediliyor.

Geçmişte bu caminin duvarları beton sıvayla kaplıydı. Yani tarihi binayı betonla sıvayıp mahvetmişlerdi. Şimdi de o betonları kazıyorlar.  Yine vakıf eseri olan Yivli Minare Cami de öyleydi.

Geçmişte ne kadar tarihi bina varsa neredeyse betonla sıvayıp mahvetmişiz. Şimdi de yapılan hataları düzeltmeye çalışıyoruz. Maalesef ülkemizde restorasyon adına çoğu zaman tarihi eserlerimizin canına okuyoruz. 

Bu tarihi camide yapılan çalışmaları uzaktan da olsa yakınen takip ediyorum.  Caminin avlusunda tuvalet inşa edilmek için yapılan temel kazısı sırasında Roma döneminden kalma mozaikler bulunmuş.

Bu alan korunup üzeri camla kaplanacakmış. Burada, cami inşa edilmeden önce muhtemelen bir başka dini yapı vardı.  Belki de Roma döneminden kalma bir tapınak.

Çünkü; uygarlık tarihinde bunun örnekleri çoktur. Örneğin, Kesik Minare olarak da bilinen Antalya Kaleiçi’ndeki Şehzade Korkut Camii.

Yeniden yapılan Külahından dolayı son yıllarda eleştiri konusu olan Kaleiçi’ndeki Şehzade Korkut Camii, kiliseden dönüştürülmüş bir dini yapıdır.

BİR ANADOLU MASALI

Bu kilise inşa edilmeden önce ise burada Roma dönemine ait bir tapınak varmış. Yani tapınağın üzerine kilise inşa edilmiş. Sonra da bu yapı camiye dönüştürülmüş. İbadethaneler inançlar ne olursa olsun, bu mekanlar tarih boyunca hep kutsal kabul edilmiştir.  Anadolu böyle bir kültür mozaiğidir. Cami avlusundaki mozaik de bunun bir göstergesidir.