KULEBA'DAN KRİTİK AÇIKLAMALAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ilk kez yüz yüze geldiği toplantı hakkında değerlendirmelere yapan Kuleba, 24 saatlik ateşkes çağrısı yaptıklarını ve Rusya'dan bu yönde karar beklediklerini duyurdu. Kuleba'nın açıklamasında "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi. Ben çözüm için geldim, Lavrov ise dinlemeye gelmiş" ifadesi dikkat çekti.

Rusya, Türkiye ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının üçlü zirvesi tamamlandı. Toplantı sonrasında Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ayrı salonlarda açıklamalarda bulundu. Kuleba’nın açıklamalarının satır başları…

"Sayın Çavuşoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Kolay olmayanı başardı. Rusya-Ukrayna arasındaki ilk temas oldu. Hem kolay hem zor bir görüşme oldu. Ben de elimden gelenin en iyisini yaptım. Diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştım. 1,5 saat süren görüşme oldu. Bakan çavuşoğlu gerçekten çabaladı. İki tarafından taleplerini karşılamak için iyimser yaklaştı. İnsani koridor oluşturmak için geldim. En azından 24 saatlik ateşkes konusunda ateşkes için buraya geldim. Bakan lavrocun Rusya’daki kararı insanlarla istişare etmesini Ümit ediyorum insani koridoru kabul etmesini bekliyoruz. Vicdani bir yaklaşım sergilemelerini istiyoruz

LAVROV İNSANİ KORİDOR KONUSUNDA TAAHHÜT VEREMEDİ

Mariupol'de bildiğiniz gibi havadan bombalamalar gerçekleşiyor. Bölgeler ateş altında. Bu toplantı insani bir koridorun açılması, bölgedeki sivillerin acılarının sona ermesi için gerçekleşti. Ancak maalesef Lavrov bu konuda bir taahhüt veremedi. Böyle bir konumda değildi. 24 saatlik bir ateşkes konusunu dile getirdik. Bu konuda ilerleme kaydedemedik. Rusya bu konuda karar verecek başka kişilerin olduğunu anlıyoruz.

LAVROV'UN TALEPLERİ TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ

Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi. Ben çözüm için geldim, Lavrov ise dinlemeye gelmiş. Çabalarımızı sürdüreceğiz. Ülkedeki insani sorunların çözülmesi için çabalarımız sürecek. Eğer çözüm söz konusu olacaksa bu formatta görüşmeleri tekrar yapabiliriz. Ukrayna'daki savaşın bitirilmesi için ben bu görüşmelere devam edeceğim, sivillerin acısına son vermek için devam edeceğim.

EN ZOR DURUMDAKİ KENT MARİUPOL

Müzakereler 1.5 saat devam etti. Sayın Çavuşoğlu gerçekten çok önemli bir arabuluculukta bulundu. 2 tarafı da konuşturmaya çalıştı. Ben buraya kendi vazifelerimle geldim. Görevim insani koridor oluşturmaktır. Mariupol en zor durumdaki kentimiz.

LAVROV'UN ÇÖZÜM BULABİLECEĞİNİ UMUYORUM

Lavrov'un Rusya'da yetkili kişilerle insani koridor hakkında bir çözüm bulabileceğini umuyorum. Rusya'nın bizim çocuklarımızı düşünerek, ilaçlara ihtiyaçları olduğunu düşünerek 24 saatlik insani koridorun açılması için bir adım atacaklarını düşünüyorum. Biz şuan savaşı durduramayız çünkü Ukrayna sadece savunmada, savaşı biz başlatmadık.

RUS ORDUSUNUN YAPACAĞI EN GÜZEL ŞEY GERİ ÇEKİLMESİDİR

Bugün yapmak istediğim son şey, umudu yok etmek. Rus ordusunun ülkemizde öldürdüğü birçok kişi var. Bakan Lavrov ile bunu paylaştım. Rus ordusu girmeden önce nükleer santrallerimiz çalışıyordu. Hiçbir sıkıntı yaşamıyorduk. Daha önce santrallerde hiçbir kural ihlali de yaşanmadı. Rus ordusunun yapabileceği en güzel şey çekilmesidir, nükleer santrallerden uzaklaşmasıdır."

Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa durdaramayız. Ateşkesin askımda Rus tarafının taleplerinin yerine getirilip getirilmeyeceği ile alakalı. Biz diploması çözümleri arıyoruz. Kendimizi feda ederek vatanımızı toprağımızı koruyacağız. Rus tarafı ciddi ve yapıcı bir görüşmeye hazırsa ben buna açığım. İhtiyacımız olan tek şey ciddi ve yapıcı klişesiz bir görüşme. Barış için elimizden geleni yapacağız.

Hayır herhangi bir askeri teçhizat konulmadık. Benim gelişimim üzerine genellikle sahada insani görüşmelerle ilgili konuşmak. Lavrovda bu görüşlerini belirtti. Pek çok kez kendisine acil bir şekilde insani konuları ele almamız gerektiğini söyledim. Rusya hali hazırda Askeri bir ateşkese olumlu bakmayacak gibi görünüyor. Burada dengeli diplomatik görüntüleri görmek istiyoruz. Ama teslim olmayacağız. Belarus konuşmaları orada konuşuluyor. Saldırganlıkları onların taleplerine kadar devam edecek. Umudu öldürmek istiyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Ukrayna halkının umudunu korumasını istiyoruz. Rus ordusu tarafından sahada gerçekleşen konuşmamız esnasında bu konulara yapıcı bir şekilde yaklaşmaya çalıştım. Yanlış yere dönen bir sivilin hiç beklenmeden Rus askerleri tarafından öldürüldüğünü biliyoruz. Bunlar savaş sorunları. Umuyorum ki sayın bakan Lavrov bugünkü konuşmaları Rus ordusundaki arkadaşlarıyla görüşecek.

Toplantıda çok basit bir öneride bulundum. Hepimizin akıllı telefonu var. Ben şuan kendi yetkililerimi arayabilirim. Size yüzde yüz garanti verebilirim. Herkes insani koridorlarla ilgili taraflarına ulaşabiliriz. Ben bunu sordum kendisi yanıt vermedi. İnsani durum söz konusu olduğunda meslektaşlarını karar vericileri arayacaktır. Ben burada çözüm bulmak aracıyla geldim ama kendisi dinlemeye gelmiş. Bakan Lavrov tarafından istediklerimiz desteklenmedi. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında NATO kolektif olarak durdurmaya hazır değil.

 HABER MERKEZİ