KÜÇÜK ESNAFA 'MARKET ZİNCİRİ'

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan karar gereği, ‘tam kapanma’ sürecinde marketlerde gıda ve temizlik dışı bazı ürünlerin satışına, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla kısıtlama getirilmişti. Ancak alınan yeni kararla, ürünlerin satışına tekrar izin verilmesi, esnafın tepkisine neden oldu. Esnaf temsilcilerinin, zincir marketlerde gıda dışı ürün satışının haksız rekabete sebep olduğu gerekçesiyle yasaklanması yönündeki talepleri sonuçsuz kalırken, şimdiye kadar bir destek göremediklerini ifade eden esnaf, “yeter artık” diyerek isyan etti.

Antalya Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'e kadar sürecek tam kapanma süresince il genelinde alınması gereken ilave tedbirleri değerlendirdi. 28 Nisan tarihinde alınan karara göre ayakkabı, kırtasiye, züccaciye, hırdavat ve giyecek satan işletmeler İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı doğrultusunda kapalı olduğundan, marketlerde bu ürünler için müşteri yoğunluğu olabileceği belirtilmişti. Bu doğrultuda, salgın riskinin azaltılması amacıyla açık olan marketlerde inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünlerinin tam kapanma sürecinin bitimine kadar önlerine bant çekilerek satışa kapatılmasına karar verilmişti.

REYONLAR TEKRARDAN SATIŞA AÇILDI

Marketlerdeki satış kısıtlamasına vatandaş tepki gösterirken, İl Hıfzıssıhha Kurulu 30 Nisan tarihinden yeni bir karar alarak kısıtlamaya tabii tutulan inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satış reyonları bulunan marketlerin bu reyonlarının tekrardan satışına izin verdi. Alınan kararda, “Kurulumuzun 28.04.2021 tarihli ve 2021/27 no.lu kararının 1. maddesinin 2. fıkrasında geçen Bünyesinde perakende olarak inşaat malzemesi, tekstil, çanta ve ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satış reyonları bulunan marketlerin bu reyonlarının da, ana faaliyet alanı bu ürünlerin satışı olan işyerleri için getirilen kısıtlamalara tabi olduğuna, bu marketlerin müşterilerin bu reyonlara ulaşmasını engelleyici fiziki tedbirleri almaların ibarenin iptal edilmesine.” denildi.

ÇETİN’DEN HAKSIZ REKABET TEPKİSİ!

Koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarının artmasıyla birlikte tüm Türkiye için yeni yasaklar getirildi. Yasaklar kapsamında tam kapanma sürecinde açık olacak zincir marketlerde gıda ve temizlik ürünleri dışındaki bazı ürünlerin satılmasına izin verilmeyeceği yer alıyordu. Ancak Antalya Valiliği İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu o yasağı kaldırdı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin yasağın kaldırılmasına haksız rekabet diyerek tepki gösterdi.

“BU İŞ FARKLI NOKTAYA GİDİYOR”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, kararların değerlendirilecek yeri kalmadığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

“Bu iş iyice farklı bir noktaya doğru gidiyor. Daha önce valilik yasaklamıştı ama sanıyorum ki İçişleri Bakanlığından gelen talimatla Antalya Valiliği İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu o yasağı yeniden kaldırdı. 2020 yılındaki kısıtlamalarda da bu karar vardı. Bizim bu malzemeleri satan üyelerimiz 17 gün kapalı. Eğer hakkaniyetli bir karar alınacaksa hepsinin kapatılması lazım. Temel ihtiyaç malzemeleri satılabilir ama şu anda hırdavat, zücaciye, beyaz eşya, oyuncak, hediyelik eşya gibi ürünlerin satılmasının bir aciliyeti yok. 17 gün boyunca da ortaya haksız rekabet çıkıyor. Tüm işletmeler kapalıyken zincir marketlerin bu ürünleri satması çok saçma. Her şey birbirine karıştı. Muaf olan veya olmayan şirketler de birbirine girdi. Umuyoruz ki en kısa zamanda toparlanır”

ANTALYA ESNAFI: YETER ARTIK

Pandeminin başından bu yana esnafının yanında olan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ve oda başkanları karara tepki gösterdi. Esnaf temsilcilerinin, zincir marketlerde gıda dışı ürün satışının haksız rekabete sebep olduğu gerekçesiyle yasaklanması yönündeki talepleri sonuçsuz kalırken, yeteri kadar destek göremediklerini ifade eden Antalyalı esnaf, “yeter artık” diyerek yetkililere seslendi. Antalya Fotoğrafçılar Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bayrak da, yaşadıkları mağduriyeti ‘küçük balık olsak da, kolay lokma olmayacağız’ diyerek CİMER’e şikayet etti.