KÜÇÜK CEM ARTIK DEVLETE EMANET!

Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce, Bursa'da teyzesi tarafından kiralanan ve çöplüğe çevrilen evde bir yıldır kilitli tutulan 9 yaşındaki Cem M.A., devlet korumasına alındı. Akdeniz Üniversitesi’nde tedavi altına alınan 17 kilo ve 138 santimetre uzunluğundaki çocuğun gelişim geriliği olduğu ancak genel sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Tüm Türkiye’nin vicdanını sızlatan olay, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde ortaya çıkmıştı. Bursa’da kiraladığı evin ödemesini yapmaması nedeniyle ev sahibi tarafından mahkemeye verilen Kamuran Pınar A.’nın (44) tahliye işlemleri için kaldığı eve giden icra ekipleri akıllara durgunluk veren bir görüntüyle karşılaştı. Kamuran Pınar A.’nın evi çöpe dönüştürdüğü, evin bir odasında ise 9 yaşındaki öz yeğeni Cem M.A.’yı kilitli tuttuğu tespit edilmişti. Odada baygın halde yatan çocuk, evvelsi gün Antalya’ya getirilerek annesi Yasemin A.’ya (38) teslim edilmişti. Dün, küçük çocuk savcılık talimatı ile Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce devlet koruması altına alındı. Küçük çocuk tedavi için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne yatırıldı.

O TEYZE TUTUKLANDI

Anne Yasemin A.’nın Antalya’da özel bir markette çalıştığı öğrenilirken, yeğenini alıkoyan teyzenin ise 4 aydır işsiz olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından merkez Osmangazi ilçesi Setbaşı'nda bir kafede otururken gözaltına alınan teyze Kamuran Pınar A., emniyetteki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildikten sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelinin kızı Esra Zeynep A.'nın da devlet korumasın altına alındığı öğrenildi.

“GENEL DURUMU GAYET İYİ”

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedaviye alınan 9 yaşındaki Cem M.A.'nın sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan küçük çocuğun sağlık durumun iyi olduğunu söyledi. Özkan, “Genel durum gayet iyi. Bir yıl içinde toparlanabilir görünüyor. Şuan çocuğumuz Pediatri servisinde yatıyor. Hastamız Pediatriatrik Gasterontoloji, Endokrinoloji ve Çocuk Psikiyatrisi tarafından takip edilecek. Amacımız bu yaşadığı şeyleri geride bırakabilmesi için çocuğu güçlü yetiştirebilmek” diye konuştu.

“ÇOK CİDDİ GELİŞME GERİLİĞİ VAR”

Özkan, küçük Cem’in fiziksel durumuna ilişkin ise, “Çocuğumuz 17 kilo, boyu 138 santimetre boyunda. Bunları bir yıl içinde olması gereken düzeye çıkması için elimizden geleni yapacağız. Organ yetmezliği mevcut değil. Çok ciddi bir gelişme geriliği var. Biraz sıvı açığı var. Onu takviye edeceğiz. Amaç yaşıtlarını yakalayabilmesi” diye konuştu.

“ÇOK FAZLA İSTEĞİM YOK DEDİ”

Cem ile iletişim kurabildiklerini belirten Özkan, “Çok güzel ve gülümseyen bir çocuk. Ben daha korkak bir çocuk bekliyordum. Ancak bizi mutlu etti. Bizimle iletişime geçiyor, bu olumlu bir veri. Bize ‘burada olmaktan mutluyum. Çok fazla bir istediğim yok’ dedi. Taze fasulye ve yoğurt yemiş. Çorba içmiş. Yemek yemek çok hoşuna gitmiş” dedi.

AĞIR YAPTIRIMLAR OLMALI

Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli konulardan bir tanesi hiçbir canlının hak etmediği bu davranışı yapan insanların yanına kar kalmaması. Bir vatandaş olarak söylüyorum. Hiç kimsenin böyle bir davranışa cesaret edememesi, en ağır yaptırımlarla buna kalkışamaması gerek. Çocuğumuz Akdeniz Üniversitesi doktorları ile sağlığına kavuşacaktır. Ama ruhsal sağlığı açısından bütün toplumun sorumlulukları var. Çocuklarımıza yeterince sevgi vermek, sahip çıkabilmek, toplum olarak hepimizin en önemli görevi.”

YAVAŞ BESLENME SÜRECİNE BAŞLANACAK

Çocuğun durumu ile bilgi veren Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete de, uzun süre açlıktan sonra aniden beslenmeye geçmemek gerektiğini, bu durumda yeniden beslenme sendromu gelişebileceğini söyledi. Çete, yüksek kalorili değil düşük kalorili yavaş beslenme sürecine başlanacağını ve en kısa sürede gereken takviyelerle çocuğu normal hayata döndüreceklerini kaydetti.

ANNE DE TEYZEDEN FARKSIZMIŞ

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan anne Yasemin A’nın yaşadığı sitenin yöneticisi Arzu Ağlamaz Toker,  annenin yaşadığı evin teyzenin evinden farklı olmadığını söyledi. Toker, “Yasemin hanım komşulardan sık sık şikayet alıyordu. Evinden çok ağır kokular geliyordu. Evi hayvan barınağı gibi. Giriş katta oturuyor. Gözlemlerimize göre bir çocuğa bakabilecek kabiliyette değil. Cem’in Yasemin hanımın çocuğu olduğunu basından öğrendik. Hemen olaya müdahil olduk çünkü bu ev kurtarıldığı evden farklı değil. Aklı başında bir kadın olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle sosyal hizmetlere haber verdik ve bir saat sonra çocuğu aldılar. Bu konuyu bizzat takip edeceğiz. Bu çocuk böyle bir evde yaşayamaz.  Biz kendisini zaten evden çıkaracaktık, kendisi de ayrılacağını söylüyor ama gideceği yerde de böyle olacak. Kendisi her gün pazar arabasıyla hayvan beslemeye çıkıyor. Sosyal hizmetlere çocuğu mısır ve bademle beslediğini söylemiş. Onlarla çocuk mu beslenir?” diye konuştu.

BURASI DA ÇÖP EV OLMAK ÜZERE

Komşusu Yetkin Yıldırım ise “Yasemin hanımın evinin içini gördüm. Evde çok pis bir koku var. Kedi ve köpek pislikleriyle dolu, yaşanabilecek bir ev değil. Burası da çöp ev olmak üzere. Ev rutubet içinde. Kendisinin bir mağazada çalıştığını biliyorum. Kimseyle konuşmayan sadece hayvan besleyen biriydi. Bir çocuğa bakabileceğini düşünmüyorum” dedi.

“HAYAL DÜNYASINDA YAŞIYOR”

Yasemin A’nın kapı komşusu Osman Ergül de, şunları kaydetti:

“Çocuğun kesinlikle burada yaşayamayacağını düşünüyorum. Ev çok pis. Kokudan eve girmek bir yana yakınından geçilmiyor. Ev hayvan barınağı gibi anlattığına göre Yasemin hanımın eşinden ayrılma nedeni de hayvanlarmış. Kendisinin 10 lafından 9’u yalan. Hayal dünyasında yaşıyor.”