Krizler turizmin önünü kesemedi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayılarının aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştığını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 9 aylık turizm verilerini açıkladı. Buna göre 2023 yılı ilk 9 aylık dönemde turizm gelirleri geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20.1 artışla 42 milyar dolara, ziyaretçi sayıları aynı dönemde yüzde 12.4 artışla 45.2 milyona ulaştı. Bakan Ersoy, turizm gelirlerinde OVP hedefi olan 55.6 milyar dolara doğru uygun şekilde ilerlediklerini kaydetti.


ZİYARETÇİ SAYILARINDA ARTIŞ SAĞLANDI

Ziyaretçi sayılarında önemli olan konu olarak aylık olarak düzenli şekilde bir önceki yılın aynı ayına göre artış sağlanmış olmasını işaret Bakan Ersoy, “2018 yılında yaptığımız strateji değişikliğiyle önceliğimiz ziyaretçi sayısı değil, kişi başı gelir ve toplam gelirdeki hedeflerimiz. Ancak burada sevindirici konuların başında 2023’ün başında karşılaşılan birçok bölgesel ve ülkemizdeki olumsuzluklara rağmen aylık bazda ziyaretçi sayısının her ay bir önceki yılın aynı ayına göre artarak devam etmiş olması geliyor” diye konuştu.


“100 DOLARDA DURMAYACAĞIZ”

Toplantının soru cevap kısmında konuşan kişi başı gelir ve Uzakdoğu pazarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Ersoy, “Pandemiyle birlikte olağandışı kalış sürelerinde artış olmuştu. Turistlerin seyahat alışkanlıkları değişmişti. Pandeminin etkilerinin geçmesiyle normale dönüyor. Sezonu uzatmak ve turizmi 81 ile yayma çalışmaları yaptık. Ortalama kalış süresinin azalması normal bir akış, daha azalabilir. Pazar çeşitlendirmesinde farklı uygulama yapıyoruz. Uzak destinasyondan gelen ziyaretçilerin sayılarını artırıyoruz. O ziyaretçiler uzun kalıyor, onların sayısını artırarak ortalama kalış sürelerini dengeleyeceğiz. Kişi başı gecelik gelirde 100 dolarda kalmayacağız öncelikli hedef 130 dolar. Kişi gelirin önemi yoktur kişi başı gecelik gelirin önemi vardır” şeklinde konuştu.


BAKAN ERSOY: HEDEFİMİZ BÜYÜK

Çin'in Türkiye'yi de kapsayan turist kararlarını değerlendiren Bakan Ersoy, “Çin, bu kararları kendi kendine almadı. Bunların altyapılarını biz oluşturuyoruz. Hedefimiz büyük, Asya pazarında hızlı bir büyüme bekliyoruz. Bu yıl 300 bin, gelecek yıl 500 bin ziyaretçi geleceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda aşamalı şekilde birkaç milyonluk sayılara gelmesini bekliyoruz. Hedef pazarları 4-5 yıl önceden belirleyip çalışmaya başlıyoruz. Hedef pazarlar arasında Hindistan da yerini aldı” ifadelerini kullandı.

İHA