KRİZLER DÖNEMİNDE ‘DİPLOMASİ’ RÜZGARI

 Turizmden tarıma, ihracattan sanayiye kadar birçok alanda adından söz ettiren Antalya, son yıllarda diplomasinin de merkezi olmaya aday oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve önceki dönem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun girişimleriyle diplomasinin kalbi Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ile şehrimizde atmaya başladı.

***

Savaşların sahada değil masada kazanıldığı bu dönemde Türkiye, Antalya Diplomasi Forumu gibi bir zirveye ev sahipliği yaparak diplomaside büyük bir yol kat etti.

Devlet başkanları, bakanlar ve diplomatlar düzeyinde yapılan Antalya Diplomasi Forumu ile Türkiye ikili ilişkilerini güçlendirerek bölgedeki kozlarını sağlamlaştırıyor.

Öte yandan böyle bir zirve ile Türkiye, büyük bir prestij kazanıyor.

***

Politikacıların bir araya gelerek günlerce ikili görüşmeler yapması yeni ortaklıkları ve geleceğe dönük planların oluşmasına zemin hazırlıyor.

Antalya Diplomasi Forumu’nda düzenlenen forum ve panellerle ise ülkeler, dış politikalarında atacakları adımlar tanıtma fırsatı buluyor.

***

Böyle bir zirvenin Antalya’da yapılması ise hem zirvenin verimliliğini artıyor hem de Antalya’nın diplomasi turizminde de yer almasına ön ayak oluyor.

Antalya’ya gelen diplomatlar kenti keşfetme fırsatı buldukları için tanıtım açısında da büyük bir fayda sağlıyor.

***

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri nedeniyle yapılamayan Antalya Diplomasi Forumu bu yıl 1-3 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

Bu yıl 3’üncüsü yapılacak olan ADF’ye hazırlıklar son sürat devam ediyor.

Basın için akreditasyonlar alınmıştı. Şu anda ise foruma katılacak ülkeler kayıtlarını yapıyor.

***

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli ADF hakkında ön bilgiler vererek bu yılki temayı açıkladı.

Keçeli, “Ana tema, ‘Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak.’ Ana tema altında yapay zekadan, ara buluculuğa, bölgesel meselelerden, gıda krizine çok sayıda toplantı yapılacak. Şu aşamada 40 panel düzenlenmesi öngörülüyor. Gazze için yüksek düzeyli özel bir panel olacak” dedi.

Katılımın bir öncekinden fazla olduğunu söyleyen Keçeli, “1’nci AFD’ye 10 devlet başkanı, 43 bakan ve 2 bin katılımcı vardı. 2022’de 17 devlet başkanı, 80 bakan ve 3 bin 300 katılımcı vardı. Bugün itibarıyla 3’ncü ADF’ye 21 devlet ve hükümet başkanı katılımını teyit ettiler, 59’u dışişleri bakanı olmak üzere 80’den fazla bakan Antalya’da olacak ve toplam 4 bin katılımcı olmasını bekliyoruz. Bu rakamların artmasını bekliyoruz” diye belirtti.

***

Bu yılki ADF’de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ilk kez bakan olarak yer alacak.

Bakanlık görevine başladığı günden beri yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Bakan Fidan, haziran ayından 31 Aralık tarihine kadar toplam 212 bin 950 kilometre yol yapmış.

Keçeli’nin dediğine göre Bakan Fidan, dünya çevresinde 5 tur atmış.

Keçeli’nin ifadelerine göre yoğun diplomasi trafiği içerisinde Bakan Fidan, ADF’nin yanı sıra yakın zamanda Güvenlik Konferansı'na da katılacak. 20 civarında ikili görüşme yapacak. Gazze'deki insani trajediyle ilgiyle mesajlar verecek. Ardından Brezilya'da yapılacak olan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak. Burada da ikili görüşmeler yapılacak.

***

Türkiye ve Antalya için büyük bir vizyon unsuru olan Antalya Diplomasi Forumu, diplomaside kartların yeniden dağıtılmasını sağlayacak.

Dediğim gibi bu forum ülkemiz için büyük bir şans…

Bu şansı iyi değerlendirmek Türk diplomatlarının elinde ki ben diplomatlarımızın ADF’de güzel çalışmalara imza atacağına inanıyorum.