Lviv'de tarihi zirve
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres üçlü zirve sonrası açıklamalarda bulundu. Üçlü görüşmenin odak noktasının savaşın nasıl nihayete erdirileceği olduğu söyleyen Erdoğan, "Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz" dedi. "Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğiz" diyen Erdoğan, "Rusya ve Ukrayna arasında tekrar arabulucu rolünü oynamaya hazırız" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, tahıl krizinin sona ermesinden bu yana 25 geminin 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterris’in biraraya geldiği üçlü görüşme sona erdi.
Yaklaşık 40 dakika süren zirvede tahıl anlaşması, Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik atılabilecek adımlar ve Rusya’nın kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durum ele alındı. Öte yandan Türkiye ve Ukrayna arasında altyapı inşası için anlaşma imzalandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ZİRVE SONRASI ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Ukrayna-BM Zirvesi sonrasında açıklamalarda bulundu.
"Görüşmede, İşbirliğimizi ve dayanışmamızı ilerletmeyi ele aldık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
6 aydır devam eden görüşmelerin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladık. Dün gece Harkiv'de 9 sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısıyla ilgili taziyelerimi ilettim. Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha ifade ettim.
"YENİ BİR ÇERNOBİL YAŞAMAK İSTEMİYORUZ"
Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Ukrayna'nın yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Ukrayna'ya 98 TIR insani yardım malzemesi gönderdik. 325 bin Ukraynalıya ülkemizde geçici olarak ev sahipliği yaptık.
UKRAYNA'NIN YENİDEN İMARI
Savaşın Ukrayna'daki fiziki yıkımın neden olduğu durumu ele aldık. Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Zelenski ile paylaştık. 3'lü görüşmenin odak noktası savaşın nasıl nihayete erdirileceği oluşturdu. 1 ay önce BM- Ukrayna-Rusya -Türkiye, tarihi nitelikte bir ortak çalışma örneğini sergiledik. Ukrayna tahılının ihracını mümkün kılan mutabakatın olumlu yansımalarını dünya hissetmeye başladı. 1 Ağustos'tan bu yana 25 gemi 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Bugünkü temasta faaliyetlerin artırılarak, sürdürülebilmesi için atılacak adımlar üzerinde durduk.
"SAVAŞ MÜZAKERE MASASINDA SONLANDIRILACAK"
Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun destek vermesine özellikle işaret ettik. Savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlandırılmasını ümit ediyorum. Zelenski ve Guterres de bu konuda aynı fikirdeler. Tüm mesele müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir. Mart ayında İstanbul'da şekillenen parametreler üzerinden müzakerenin canlandırılabileceğine inanıyorum. Bu hedefe yönelik her türlü desteği vermeye tekrar arabulucu rolünü oynamaya hazırız. Görüşmede, savaş esirlerinin mübadelesi konusu ve girişimlerimizi ele aldık. Bu konuyu önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki burayı takip edenler esirlerin mübadelesi ne oldu sorusunu cevaplamaya çalışıyorlar
ZELENSKI'DEN İLK AÇIKLAMA
Zelenski, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini güçlü bir destek mesajı olarak nitelendirerek, “Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Ukrayna ziyareti, böylesine güçlü bir ülkeden gelen güçlü bir destek mesajıdır. Lviv'deki görüşmede Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl girişimini iyileştirme ihtimalini, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu ve işgalcilerin nükleer şantajını, Rusya'nın geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarındaki geniş çaplı tahıl hırsızlığını görüştük. Savunma işbirliği konularına da değinildi” dedi.
Zelenski ayrıca, Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da genişlemesinin her iki tarafı da güçlendireceğinden emin olduğunu ifade etti.
HABER MERKEZİ