Krediyle ortaklaşa ‘eve girme’ dönemi

Lider Haber TV’de ekranlara gelen Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programına konuk olan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez ortak kredi ile ortak konut almaya ilişkin yaptığı açıklamada “Bankaların ortak kredi konusunda yaygın bir politikası olmasa da, bazı kişiler bu şekilde konut sahibi olabiliyorlar” dedi.

Ortak kredi sistemi ile bir grup insanın bir araya gelerek konut satın almaya başladığı yönündeki duyumları üzerine Lider Haber TV’ye konuk olan TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, konut sahibi olmak isteyenler için alternatif bir yol olarak ortak kredi sistemini değerlendirdi. Özellikle yüksek konut fiyatlarıyla başa çıkmak isteyenler için cazip bir seçenek olan bu yöntemde, bir grup insan ortak tapu sahibi olarak konut satın alabiliyorlar. Ancak Ölmez, bu modelin beraberinde getirdiği risklere de dikkat çekti; ödemelerde aksama durumunda ortaklar arasında hukuki süreçlerin başlayabileceğini belirtti. Ölmez, devlet destekli çözümlerin önemine vurgu yaparak, sosyal konut projelerinin toplumsal faydalarını anlatmanın gerekliliğini vurguladı.


“MALİ YÜKÜ PAYLAŞIYORLAR”

Son dönemlerden insanların tek başına ev alamayınca ellerindeki yatırımları ya da çektikleri kredilerle ortak ev alma yoluna gittiklerini belirten Ölmez, “Özellikle yüksek konut fiyatları göz önüne alındığında, bu yöntem, mali yükü paylaşarak ev sahibi olma yolunda alternatif bir çözüm sunuyor. Ortaklar, konut kredisi koşulları çerçevesinde ortak tapu sahibi olabiliyorlar, Bu model, özellikle mali yükü paylaşma ve yatırım getirisi elde etme amacı güden insanlar için cazip olabilir. Bankaların ortak kredi konusunda yaygın bir politikası olmasa da, bazı kişiler bu şekilde konut sahibi olabiliyorlar” diye konuştu.

“BİRİ ÖDEMEZSE DİĞERLERİ SORUMLU”

Bu yöntemin risklerine de dikkat çeken Ölmez “Örneğin, ortaklardan biri ödemelerini aksattığında diğer ortaklar da etkilenebiliyor ve hukuki süreçler devreye girebiliyor. Ayrıca, konut kredisi faiz oranları ve banka koşulları bu sistemde değişmiyor; yani ortak krediyle alınan konutlar diğer kredi türlerinden farklı değil. Yani beş tane borçlu var karşınızda. Bir tanesi ödemezse bir tanesi öder. Az önceki verdiğimiz örnekte 3 kişi arasında para toplayabilir, diğer arkadaşı çıkarabilir. Ama konut sorununa çözüm olur mu? Mümkün değil. Konut sorunu gündeme getirdi” dedi.


“DEVLET DESTEKLİ ÇÖZÜMLER ŞART”

Devlet destekli çözümlerin önemine vurgu yapan Ölmez “Konut sorununa çözüm arayışıyla ortaya çıkan bu yöntem, özellikle sosyal konut projeleri gibi toplumsal konuları da gündeme getiriyor. Biz sosyal konut projelerini yaşadığımız tüketim ortamında dışladık, aşağıladık, değersizleştirdik. Oysa sosyal konut projelerini biz gerekli değeri verirsek orada yaşamanın bir dezavantaj olmadığını topluma anlatabilirsek daha yararlı olur diye düşünüyorum” diye ifadeler kullandı.