KONYAALTI'NDA YÜZÜCÜLERİN 'CAN'I GÜVENDE

Turizmin merkezi Antalya’nın dünyaca ünlü ALSE tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi Konyaaltı Sahili’nde görev yapan 1’i kadın 45 kişilik cankurtaran ekibi pandemi gölgesinde geçen 2020 yılının ardından yeni sezonda göreve başladı. Ekip içerisinde tek kadın cankurtaran olan Azra Yılmaz, vatandaşların can güvenliğini sağlamak için titizlikle çalıştıklarını belirtti

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan ALSE tarafından işletilen Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi Konyaaltı Sahili’nde görevli 45 cankurtaran, vatandaşların can güvenliği için sahaya indi. 1 Haziran’da açıklanan yeni normalleşme kapsamında görevlerine başlayan 45 kişilik cankurtaran ekibi, boğulma risklerine karşı sabah 09.00'dan akşam 19.00'a kadar çalışmalarını sürdürüyor. Varyant ile Boğaçayı arasındaki 34 kulede görevlendirilen ekip içerisinde ise şimdilik 1 kadın görev alıyor.

NEFES KESEN TATBİKAT

Cankurtaran ekiplerinin sezon öncesinde yaptıkları kurtarma tatbikatı vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Yaklaşık 30 metre açıkta boğulma vakasına müdahale edilen tatbikatta, kulede gözlem yapan kadın cankurtaran Azra Yılmaz, durumu ekip arkadaşına bildirdi. Kuleden koşarak denize atlayan cankurtaran saniyeler içerisinde boğulan vatandaşa ulaşarak kıyıya çıkardı. Kıyıya çıkarılan vatandaşa ilk müdahalesi hızlı bir şekilde yapıldıktan sonra 112 ekiplerine bilgi verildi.

BOĞULMALARLA BAŞI DERTTE

İki metre yükseklikteki kuleden vatandaşları adım adım izleyen Azra Yılmaz, Konyaaltı Sahili’nde 2 yıldır cankurtaranlık yaptığını belirtti. İşini çok sevdiğini ancak kadın olarak zaman zaman vatandaşların önyargısıyla karşılaştığını dile getiren Yılmaz, yalandan boğulma vakalarıyla başının dertte olduğunu söyledi. Yılmaz, “Dışarıdan bakınca vatandaşlar boş oturduğumuzu düşünüyor ancak öyle değil. Önemli bir işimiz var. Söz konusu insan canı. Boğulma vakasında ilk biz gidiyoruz. Kadın olarak bu işi yapmanın dezavantajları da oluyor. Bunların başında dikkat çekmek için yapılan yalandan boğulma vakaları geliyor. Tabi ne olursa olsun işimi severek yapıyorum” ifadelerini kullandı.

İLK 24 SAAT ÖNEMLİ 

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Donanımlı Dalış Eğitmeni ve cankurtaran Caner Taçyıldız ise 7 yıldır görev yaptığını belirterek, “Hepimizin belirli sorumluluk sahaları var. Bu sahaları gözetleme ve denetleme görevini yapıyoruz. Her bir arkadaşımız ilk yardım uzmanı. Önceliğimiz cankurtaranın sağlığı. İlk önce biz kendimizi ön plana atıyoruz ki vatandaşları kurtaralım. Genelde insanlarımız panik halinde olduğu için boğulma vakaları oluyor. Panik halinde kollarımızı yukarı kaldırdığımız zaman suyun kaldırma kuvveti yeterli olmuyor ve batmaya başlarız. Bizler bu anlarda hızlıca müdahale ediyoruz. Ayrıca boğulma vakası yaşayan insanlar, ‘Bana bir şey olmadı’ diyerek eve gidiyorlar. Ancak 24 saat muhakkak hastane gözetiminde olunmalıdır. Biz her anlamda hazırız. Tüm misafirlerimizi bekliyoruz” diye konuştu.