KORUYUCU AİLE YAYGINLAŞIYOR

Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Çalışkan, koruyucu aile hizmetinin yaygınlaştırılması konusunda bir çocuğun dünyasına ışık olabilecekleri hususunda ailelere çağrıda bulundu. Çalışkan, “Bir çocuğun dünyasına ışık olun, güneş olun, sevgi olun” dedi.

Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Çalışkan, bugün itibarıyla Antalya’da 182 koruyucu ailenin yanında 220 çocuğun bulunduğunu, ülke genelinde ise 6 bin 778 koruyucu ailenin yanında, 8 bin 233 çocuğun bulunduğunu açıkladı. Çalışkan, kurum bakımında 300 çocuğun koruyucu aile yanında yetiştirilmeye muhtaç olduğunu açıkladı. Çalışkan, koruyucu aileliğin yaygınlaştırılması konusuna dikkat çekti.

“KORUYUCU AİLE YAYGINLAŞTIRILMALI”

Antalya’da koruyucu ailelerin önemli bir sorumluluk aldığını ve öz ailesi tarafından bakımı sağlanamayan çocukların koruyucu aileler sayesinde topluma kazandırıldığını dile getiren Çalışkan, “Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan çocuklarımızın, aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen aile ya da kişiler şeklinde tanımlıyoruz. Her çocuğun kendine özel travmaları var. Anne baba yoksunluğu bir çocuğun ömür boyu hissedeceği negatif bir durum. Bu nedenle koruyucu aile yanına yerleştirdiğimiz çocuğun uyum gösterebildiklerini, bağlanabildiklerini, anne ve baba olarak tanıyabildiklerini gözlemliyoruz. Aileler de bundan duygusal olarak çok etkileniyorlar. O nedenle koruyucu aile hizmetinin yaygınlaştırılması kapsamında, ailelerin bu duygusal bağı diğer aileleri de etkileyen bir husus” diye konuştu.

KORUYUCU AİLELERE YARDIM YAPILIYOR

Devletin koruyucu ailelere destek verdiğini belirten Müdür Çalışkan, “Koruyucu aile hizmeti karşılığında çocukların ihtiyaçlarını karşılanması için, çocukların eğitimleri ve özel durumları dikkate alınarak koruyucu aileye 800 ila 2 bin lira arasında aylık ödeme yapılmaktadır” dedi. Koruyucu ailelerin birden fazla çocuğun bakım sorumluluğunu üstlenebileceğini belirten Müdür Abdullah Çalışkan, “En fazla 3 çocuk aile yanına yerleştirilebilmektedir. Özellikle kardeş olan çocukların bir arada büyüyebilmesi için aynı aile yanına yerleştirilebilmesine özen gösteriyoruz. Yaş grubu ve cinsiyetle ilgili aileler tercihte bulunabilir ve bizde onların bu tercihini dikkate alırız. Uygun çocuk, kurum bakımı altına alındığında koruyucu ailelere teslim edebiliriz” diye açıkladı.

 “GENİŞ BİR AİLE OLDUK”

Koruyucu aile olmaya 10 dakika da karar verdiklerini ifade eden Koruyucu Baba Tuncay Dolgun , “Evlat edinmek için başvuru yapmıştık ama yaşımızdan dolayı olmadı. Koruyucu aileyi de duymuştuk. Koruyucu Aile Birimi de hemen yanındaydı. Düşünmemiz çok uzun sürmedi, en fazla 10 dakika sürdü. Başvurumuzu yaptık ve 2, 3 ay gibi bir sürede işlemleri tamamladık ve evladımızla tanıştık. İlk evladımızı bu şekilde yuvamıza kattık, 2 yaşını daha tam doldurmamıştı. Bir yıl sonra 3 aylık bir bebek vardı. Kardeş olsun dedik ve onu da ailemize kattık, daha geniş bir aile olduk. Ailemizin, çevremizin bir kabullenme süreci olmadı. Herkes kucağını açtı ve en az bizim kadar seviyorlar. Çok sıcak bir ortamımız var. Keşke daha önceden bu fikre sahip olabilseydik ve kucak açabilseydik. Kesinlikle tavsiye ederiz, bu farklı bir huzur” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEYE DEĞER”

Koruyucu aile olma konusunda insanların korkularının olduğunu bildiren Koruyucu Anne Deniz Dolgun ise, “Gerçekten bir çocuğa yuva olmak istiyorlarsa, çok fazla düşünecek bir şey yok. Korkularını anlıyorum insanların. Yarın bir gün gerçek ailesi gelirse alır giderlerse diye ama bir çocuğun sizin evinizde geçireceği mutlu bir gün bile bir yuva da geçireceği hayata değer bence. Her şeye değer. Biz şu anda mutluyuz, onlar şu anda mutlu. Mutlaka iyi bakılıyordur Sevgi Evleri’nde ama bir evini, odasının, yatağının olması daha farklı bir şey. Onlara katacakları en ufak bir mutluluk her şeye değer bence” diye duygularını ifade etti.