KORONAYA KARŞI 'ÇÖREK OTU' YAĞI

Koronavirüsün en önemli ilacı bağışıklık. Çörek otu yağı balla macun yapılır yenirse bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için vücut kolay kolay hasta olmaz. Çörek otu, bal, zeytinyağı, incir ve hurmaya devam eden hastalık nedir bilmez.

***

Acı sözlünün müşterisi devamlı gelmek istemez, tatlı dilli esnaf müşteri çokluğundan başını kaşıyamaz. Asık suratlı balını satamamış, tatlı dilli esnafın sirkesi kalmamış. Çünkü su içmek için denizlere canlılar uğramaz, tatlı subaşları arılardan bile geçilmez.

***

Bazı insanların garip halleri vardır. Kendilerini başkalarından üstün gördükleri için kimseye konuşma hakkı vermez, kimsenin tavsiyelerini dinlemez. Fakat işleri ters giderse önce medyumlara baş vururlar. İnsanlar doğruyu uzakta arıyorlar nedense, burnunun dibinde olanı görmedikleri için.

***

Rodos’ta olan camilerimiz bakımsız, minareler ezansız, çeşmeler susuz, vakıflar duyarsız. Türkiye ise seyrediyor sessiz. Annenin, babanın, hocanın, ustanın, komutanın duasını alan Fatih, Yavuz ve Kanûnî gibi elde avuçta duramaz.

***

Yılan yarpuzdan haz etmez. Yılan yıldızını görmeden ölmez. Yılanın deliğine çubuk sokulmaz. Yılanın ödü olmaz, kuşun sütü olmaz. Adam adama yük olmaz, can gövdeye mülk olmaz.

***

Akıllı olan fırsatı kaçırmaz, bir çiçek ile bahar olmaz. Atılan ok geri dönmez, disiplin olmayan yerde huzur olmaz. Asıl azmaz, bal kokmaz. Arlı olana bir söz yeter fakat arsız olana bin söz yetmez. Hırsız evin içinde olursa kapı kilit tutmaz. Kel ne kadar ilerlerse kulağa inmez.

***

Din işlerinde taviz olmaz. Hakikat gizlense de kaybolmaz. Kimsenin ahı kimsede kalmaz. Hakiki Müslüman namaz ibadetini her ne olursa olsun yapmaktan geri durmaz. Aklı selim sahibi, hatalı düşünce ve ideolojilere sapmaz, pişman olacağı hareketlerde bulunmaz.

***

Güzele güzel yakışır. İnsan güzel giyindiği zaman güzelliği artar. Güzele çirkin giyinmek yakışmaz. Güzel insana çirkin söz hiç yakışmaz. Güzellik kalpte ve ruhta olmalıdır. İyi insana güzel denir. Hatırlarsanız filmde çok güzel bir replik vardı; ‘yüreği sakat olmasın’ diye. Yüreklerimiz sakat olmasın.

***

ÖLÜM SAATİ

Kişi ne kadar olgun ve iftiralara kulak asmaz biri olsa bile, iftiracı araya girince itidalini koruyamaz (5863). Ölüm hemen yakama yapışmadan ibadetle uğraşmalıyım. Ölüm bir kere yakaladı mı artık ibadet mümkün olmaz (5712). Yusuf Has Hacib