KORONAVİRÜSÜN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Pandemi tüm dünyada insanların kaygı seviyelerinin artmasına neden olurken bu salgının ne zaman biteceğinin bilinememesi de tahammül gücümüzü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de mart ayından beri yayılan ve hayatı altüst eden virüsün psikolojik etkilerini iki psikiyatrla konuştuk.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını Türkiye’de mart ayından beri bir artan bir azalan vaka sayılarıyla kendini göstermeye devam ediyor. Yeni normalleşmeye geçilmesiyle birlikte tüm alışkanlıklarımız değişirken, her gün takip ettiğimiz günlük veriler psikolojimizi de olumsuz etkiliyor.

NASIL BAŞA ÇIKACAĞIZ?

Son günlerde hızla artan vaka sayıları ise insanlar üzerinde psikolojik sorunlara yol açmaya başladı. “Acaba korona virüs bana bulaşacak mı?”, “Kimden bulaşacak?”, “Acaba bende virüs var mı?” ya da “Ben korona virüse yakalanıp etrafıma bulaştırır mıyım?” gibi yoğun kaygılı düşünceler kişide bir süre sonra depresyon, anksiyete ve paranoyaya neden olabileceği gibi obsesif kompülsif semptomlarda da artışa sebebiyet verebiliyor.

UZMANINDAN AÇIKLAMA

Uzman Klinik Psikolog Melisa Oral, “Yeni normalleşmeye girdiğimiz sosyal yaşamda biraz gevşeyen ve rahatlayan insanlarda, bugünlerde yeniden vaka sayısının artışıyla ve yeni bir dalganın gelebilecek olması insanlarda tekrar aynı tedirginlik ve umutsuzluk başladı. O nedenle anksiyeteyle beraber umutsuzluk ve kötümserliğin yol açtığı depresyonda da artış görüyoruz”