KORONAVİRÜS STRESİ ARTIRDI

Pandemi sürecinin, iş yaşamını ve kişileri etkilediğini söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Şenol Baygül, stres nedenlerini ortadan kaldırmak, etkilerini yok etmek ve strese karşı direnci arttırmak için önemli önerilerde bulundu

Pandemi döneminde kişilerde stres seviyesinin arttığını belirten Uzman Psikolojik Danışman Şenol Baygül, stres yönetimi kapsamında stres nedenlerini ortadan kaldırmak veya kontrol altına almak, ikinci olarak stresin etkilerini yok etmek ve üçüncü olarak ise strese karşı direnci arttırmak için yapılması gerekenleri anlattı.

VÜCUTTA STRES ALARMI

Stresin olumsuz bir algıya neden olsa da olumlu bir tepki olabileceğini vurgulayan Baygül, “Stres, esasında olumlu bir tepki olabilir. Stres tepkisi, bizi alarm halde tutar, motive olmamıza ve elimizdeki işe odaklanmamıza yardımcı olur. Genellikle de üzerimizdeki baskı azaldığında, vücut durumu dengelemeye başlar ve giderek sakinleşiriz. Fakat çok sık bir biçimde ya da uzun süreli olarak stres hissettiğimizde veya olumsuz hislerimiz, onlarla başa çıkma yetimize baskın geldiğinde, işte bu noktada problemler ortaya çıkmaya başlar. Sinir sisteminin sürekli aktivasyonu ‘stres tepkisi’ vücutta yıpranmaya neden olur” ifadelerini kullandı.

STRESLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

İş hayatındaki olumsuzluklar ve maddi sıkıntılar çemberinde yaşanan sorunlarla başa çıkma yöntemlerini anlatan Baygül, şöyle konuştu:

“Stres yönetimi kapsamında stres nedenlerini ortadan kaldırmak veya kontrol altına almak, ikinci olarak stresin etkilerini yok etmek ve üçüncü olarak ise strese karşı direnci arttırmak gerekmektedir. Sosyal destek stres yaşadığınız dönemlerde mükemmel bir koruma kalkanı görevi görür. Bu yüzden aileniz ve arkadaşlarınızla yaşadığınız durumu paylaşabilir ve onlarla fiziksel temas kurarsanız daha iyi hissedebilirsiniz. Ailecek gelir gider tespiti yapın. Gelirinizi arttırabilecek faaliyetler var mı gözden geçirin. Evde yapılabilecek ya da hobi olan bir faaliyeti gelire çevirmek gibi. Gelirinize uygun bir hayat tarzı benimseyin”

“HER ŞEY YOLUNDA” MESAJI

“Kendinizle ilgili olumlu yargıları güçlendirmek ve iyi yönlerinize ve başarılarınıza odaklanmak önemlidir. Yaşadığınız durumla ilgili zihninizden geçen olumsuz düşüncelerin yerine olumlu olanları koyun. Örneğin, ‘Bu durum sonsuza kadar sürecek’ yerine ‘Daha önce de benzer şeyler olmuş, elbet geçecek’ diye düşünebilirsiniz. Rahatlama teknikleriyle kaslarınızı gevşetin. Mesela, elinizi sıkabildiğiniz kadar sıkıp sonra gevşetin. Bunu tepeden tırnağa vücudunuzdaki diğer kaslarda da uygulayabilirsiniz. Nefes egzersizleri yapın. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verirken “1-2-3-4” diye sayarak verin ve bir nefesinize bir saymaya odaklanın. Ama sadece onlara odaklanın. Böylece beyninize ‘her şey yolunda’ mesajını vermiş olursunuz”

FATMA ARSLAN