KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞTAYIZ

Türkiye bugün akşam 19.00’dan itibaren 17 Mayıs’a kadar tam kapanmaya giriyor. Kimilerine göre tam kapanma bu değilmiş! Artık her konuda her kararda toplumun her kesimi alim oldu, karar alır ve eleştirir oldu. Kimi haklı kimi haksız…

Can kayıpları her geçen gün artarken hemen hemen herkesin isteği bu değimliydi? Hepimiz aman kapanalım da sonumuz daha iyi olsun demiyor muyduk?  Evet. Hepimiz bunu istedik. Muhalefet bile!

Peki, ne oldu da karar çıkınca birçoğumuz hemen tornistan yaptık. Öldük bittik nidaları atmaya başladık. Yahu bu karar alınmasa idi zaten bu illet korona belasından büyük bir çoğunluğumuz ölümün eşiğine gelmeyecek miydik?

Birçoğumuz tam kapanma olsa da “Her gün evde film izleyelim” istiyorduk. Oldu şimdi. Okula ve işe gitmek istemiyorduk. Eeee. O da oldu şimdi. Bayramda akraba ziyaretinden şikayet etmiyor muyduk?

Bu da ortadan kalkmadı mı? Hatta misafir yüzü görmek istemiyordu. Eeee. Bu da oldu.

Yine de şikayet ediyoruz ya. İşte bunu anlamak mümkün değil. Kapansak bir dert kapanmasak 10 dert. Onun için şu 3 haftalık kapanmaya adam gibi uyalım ve bayramın sonu bahar olsun. Yoksa inanın Kurşunlu Mezarlığı bize dar gelecek. Etmeyin eylemeyin. Bu kapanma ‘Köprüden önce son çıkış’ ona göre.

Bu arada alınan karar aslında tam kapanma değilmiş. Tam kapanma denilen konu dünyada bile sadece Çin’de olmuş. Orada insanların dışarıya çıkmaması için karantinadaki sokaklarda mahallelerde evlerinin bile kaynaklarla kapatıldığı yazılmış. Demek ki tam kapanma sadece Çin’de olmuştu.

ASIL MESELE EKONOMİ

Şimdi bu 21 günlük kısıtlamada asıl konuşulması asıl el atılması gereken konu ekonomi. Bu noktada Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin sosyal medya hesabından peş peşe çağrıda bulundu. Çetin, derhal yeni bir ekonomik destek paketinin uygulamaya girmesi gerektiğini söyledi.

Kredi ödemeleri faizsiz ertelenmelidir. Evet, işte asıl söylenmesi gerekenleri Çetin söylemiş. Vergi ve prim ödemeleri ertelenmeli, zor durumdaki sektörler için yeni bir kredi paketi getirilmeli, kira desteği ve stopaj indirimi gibi birçok konuyu anlatmış. Ve eklemiş başkan, “Kamu kurumları ve belediyeler kapanmış işletmelerden kapalı dönemin kirasını almamalıdır.”

Evet… Bu noktada Antalya’da ilçe belediyeleri üzerine düşeni yaptı ve yapıyorlar. Şimdi ‘Biz birlikte güçlüyüz’ diyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’te.

ANTALYA’YA ÖNCELİK

Bana göre, yapılacak destek çalışmalarında Antalya kredi de ve aşılamada da öncelikli olmalıdır. Tartışmaya açmadan bu hemen yapılmalıdır. Çünkü; ekonominin Antalya’nın döviz gelirine çok ama çok ihtiyacı var.  Eğer turizm sezonunu görmek istiyorsak amiral gemisi olan Antalya’nın düzelmesi ve kazanmasının önü açılmalı. Açılmalı ki Türkiye’nin kazansın.

İŞTE BU KARAR OLDU

Uzun süreden beri yaşanan bir tartışmaya Hıfzıssıhha Kurulu son noktayı koydu. Tam kapanma süresinde ulusal zincir marketler başta olmak üzere marketlere yerinde bir karar getirilerek kısıtlama getirildi.  Bünyesinde perakende olarak inşaat malzemesi, tekstil, çanta-ayakkabı, halı, mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya ve klima, kırtasiye ve otomotiv ürünleri satış reyonları bulunan marketler bu ürünleri tam kapanma döneminde satamayacak.

İşte bu olayı geçtiğimiz günlerde Lider TV’de ‘Gündem Özel’ programında konuk ettiğimiz Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere ile masaya yatırmıştık. İlgili kurumlara çağrıda bulunmuş küçük esnafın, mahalle bakkalının ve marketinin korunması gerektiğini dile getirmiştik. Demek ki zor bir olay değilmiş.  Oturulup aklı selim düşünen insanların alabileceği bir karardı ve olmuş.

BUGÜN KİTAP ALIN

Kapanma süresince asıl yapmamız gereken işlerden biri de okumak. Teknoloji nedeniyle epeydir bir çoğumuzun ihmal ettiği bir konu. Bugün gelin kitapçıya gidelim ve birkaç kitap alıp esi geleneğimiz yaşatalım. Teknolojiden uzak durup kendimizi okumaya verelim.Bunu yaparsak sığ ve kısır çekişmelerden de kendimizi biraz olsun uzak tutmuş oluruz.