KÖPEKLER VİRÜSÜ TESPİT EDEBİLİR Mİ?
Yapılan araştırmalarda; insanların en iyi dostu olan köpeklerin, uzun COVID sendromunu tespit edebildiği anlaşıldı.
***
COVID-19 virüsünün tespitinde köpeklerin kullanılması için ABD ve Türkiye'de çalışmalar başladı.
***
Daha önce yapılan araştırmalarda COVID-19 ile enfekte olan bireylerin yüzde 40’ında ‘Uzun Covid Sendromu’ olduğu tespit edilmiş; bu sendromun hafıza kaybından korku, yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi ve uyku güçlüğüne kadar pek çok uzun vadeli yan etkisinin olduğu ortaya çıkmıştı.
***
Bilim insanlarına göre özel eğitilmiş köpekler, koronavirüsün yayılmasının önlenmesine yardımcı olabilir.
***
Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Almanya'da yürütülen çalışmalara göre eğitimli köpekler, virüsü koklayarak algılayabiliyor.
***
Bu amaçla yapılan bir denemenin bir parçası olarak; köpeklere, koronavirüslü insanların salgıladığı, insan burnunun alamayacağı özel kokuyu ayırt etme eğitimi verildi. Yapılan deneyde köpekler koronavirüs vakalarının yüzde 88'ini tespit etti.
***
Köpekler, koku alma duyularının insanınkinin 100 bin misli gelişkin olması nedeniyle uzun yıllardan patlayıcı madde, para, ya da uyuşturucu madde aramalarında, kayıp kişilerin aranmasında kullanılıyor.
***
Fransız araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmada eğitimli köpeklerin COVID-19 virüsünü bir buçuk yıl kadar uzun bir süredir taşıyan hastaları tespit edebildiği öne sürüldü.
***
Her ne kadar köpeklerin COVID-19 virüsünü tespit etmekteki başarısı kanıtlanmış olsa da Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) köpeklerin bir COVID-19 teşhis aracı olarak kullanılmasına onay vermedi.