KONYAALTI SAHİLİ’NDEKİ HUKUK TANIMAZ PLAJLAR

Atalarımız öyle ileri görüşlü insanlarmış ki her söyledikleri söz asırlarca özelliğini korumuş. Tıpkı, “Dışından baktım yeşil türbe, içine girdim tövbe Allah tövbe” sözü gibi.

Bu cümle, hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığını yakından görmedikçe iç yüzünün anlaşılamayacağını anlatan atasözüdür. Bugün size Konyaaltı Sahili’nde yaşananları anlatacağım ve atasözü ile örtüşüp örtüşmediğinin kararını sizlere bırakacağım.

Şimdi gelin hafızalarımızı yoklayalım ve biraz geriye gidelim. Mesela 25-30 yıl öncesine. Konyaaltı Sahili obalarla, derme çatma çadırlarla dolu bir yerdi. Sonrasında bunlar gitti salaş birkaç işletme geldi.

Sonrasında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı döneminde Beach Parkı adı altında plajda büfeler, arka kısımda ise yeme-içme ünitelerinin olduğu alan yapıldı. Yıllar önce burası yapılırken de büyük patırtı gürültü koparılmış ilerleyen zaman içinde herkesin faydalandığı bir sahil olmuştu. Tabi zaman içinde işler öyle gitmedi.

Plajdaki büfeler gece kulübüne, arka bölümdeki kalan yeme-içme üniteleri de meyhane veya pavyon vari hale bürünmüştü. Hatta öyle bir hal almıştı ki mafyanın cirit attığı, insanların yok yere öldürüldüğü bir mekan olmuştu buralar.

Aradan onca yıl geçmişken, kimse çözüm bulamamışken bu memleketin bir evladı olan Menderes Türel bu kanayan yaraya neşter vurup sahili sil baştan yaparak şimdiki haline getirdi. Bildiğim kadarıyla ‘Uluslararası İdeal Kent Ödülleri 2018’ kapsamında Konyaaltı ‘Sahil Antalya Yaşam Parkı Projesi’ 3. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi kapsamında Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimleri tarafından birincilik ödülüne layık görülmüştü.

Dünyanın dikkatini çeken bölge 2018 yılından itibaren önce ortak konsorsiyum olan ALSE, sonrasında ise Alkoçlar ailesinin şirketi ALGE tarafından işletilmekte. Yani ALGE Sahil Antalya Alışveriş ve Yaşam Merkezi.

Yani şu anki tek sahibi olan ALKOÇLAR’a geçti yönetim. İhale sürecinde sesi çıkmayanlar ihaleden sonra tıpkı ‘Vurun abalıya’ misali ALKOÇLAR’a yüklendi. Konuşup, dinlemeden, anlamadan. Bir günden bir güne “Yahu arkadaş senin bir şikayetin, derdin var mı” diyen olmadı.

ALGE tarafından kuralları ihlal edenlere uyarılar yapıldı, ihtarlar çekildi. Yetmedi Antalya Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi’ne durum bildirildi. Büyükşehir’in ilgili birimleri cezaları yazdı. Ama nafile.

Büfeleri büyüten büyütene, etrafına yayılan yayılana, yürüyüş yollarını işgal eden edene. Plajda şemsiye ve şezlongları denizin içine kadar sokup halkın denize girmesini engelleyip eziyet eden edene.

Bir adım daha ötesine giden birkaç işletme ise bu büfeleri önce tavernaya sonra pavyona çevirmeye başladı. Her geçen gün sahildeki bazı plajlar başta olmak üzere KANUN-KURAL TANIMAZLAR işletmeler türedi. Adam gibi çalışanları hak hukuk tanıyanları tenzih ederim!


Şimdi birileri bu manzara karşısında, “Ne yapalım” deme şansına sahip değil. Bir dönem asayiş olaylarının kol gezdiği, insanların girmekten korktuğu Konyaaltı sahili eski haline döndürülmek isteniyor. Ama birileri de çıkıp, “Şiittt ne oluyor orada” demiyor, demek istemiyor. Niye? Sırf ALKOÇLAR burayı işletiyor diye.

Peki, aynı durum Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan Boğaçayı ile Liman Kavşağı arasındaki plaj işletmelerde yok mu? Elbette var. Orada da KANUN-KURAL TANIMAZLAR türedi. Herkes kafasına göre kural koymaya başladı.


Benim bildiğim sabahları eşi ile birlikte yürüyüşe çıkan Vali Hulusi Şahin bile bu kural tanımazlardan şikayetçi. Çünkü sahildeki yürüyüş yolunda adım atacak yer kalmamış!

Bu düzensizliğe, kanun ve kural tanımayanlara en sonunda birileri isyan etti. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi, Konyaaltı Sahili’nin sorunlarının tartışıldığı Konyaaltı Sahili Alan Yönetim Denetleme Kurulu’nda toplantılara katılmama karar aldı. Sonuna kadar haklılar.

Yahu arkadaş; sahildeki bu kiracılar (her iki etaptaki birkaç işletme) ne kural tanıyor ne de hukuk! Resmen kendi kanunlarını kendileri koyuyor. Zorbalık diz boyu! Tahliye davaları açılmış, mahkeme tahliye kararı vermiş ama gel de çıkart çıkartabilirsen. Kanun tanımıyorlar! Bu cesareti kimden veya kimlerden alıyorlarsa!


Bakın dostlar, Antalya aşıkları. ALGE,  sahilin çarşı kısmın da yaptığı işletme değişiklikleri, anlaştığı uluslararası ve ulusal zincir markaları ile bu şehrin gözbebeği alana ivme kazandırıyor. Halk memnun ama bu memnuniyeti bozmaya hatta bu konuda birlik olmaya çalışanlar var.

Büyükşehir Belediyesi, Antalya Emniyet Müdürlüğü’nü mücadelesini ve ALGE’nin asayişi bozan, kurallara uymayan işletmeleri tahliye çalışmalarına, KENDİNİ DEVLET ÜSTÜ GÖRENLERLE mücadelesine destek olun.

Aksi halde Konyaaltı Sahili 2015 yılı öncesine dönecek. Hiçbir Allah’ın kulu buralara giremez hale gelecek. Herkes o bölgeden bu adamlar yüzünden kaçak. Demek neymiş, “Dışından baktım yeşil türbe içine girdim tövbe Allah tövbe.”