KONYAALTI’NIN HİKAYESİ

Akşam Gazetesi’nde çalıştığım yıllarda eski siyasetçilerden avukat Adnan Selekler ile Antalya’da Meltem Mahallesi’nin yılan hikayesine dönen mülkiyet davasıyla ilgili bir telefon görüşmesi yapmıştım. 1918 doğumlu olan Adnan Selekler, yaşayan bir tarih gibiydi. Adnan Menderes’in idam edildiği 27 Mayıs darbesinden sonra tutuklanıp bir süre hapiste kalan dönemin Demokrat Parti milletvekillerinden olan Adnan Selekler, 2009 yılında vefat etti. 

* * *

Briç oynamayı çok seven Adnan Selekler, Meltem Mahallesi’nin geçmişini anlatırken; Konyaaltı isminin nereden geldiğini de söylemişti. 20’nci yüzyıla kadar Antalya Konya vilayetine bağlı 5 sancaktan biriymiş. Teke Sancağı olarak da bilinen Antalya’da askerlik çağına gelen gençler, şimdiki Meltem Mahallesi’nin olduğu bir yerde toplanır, buradan Konya’ya gönderilirmiş. Burada askere alma yeri varmış. Yani burası Konya’nın altı imiş. “Konya’nın altı” olmuş “Konyaaltı”. Sonradan aşağıdaki upuzun kumsala da “Konyaaltı plajı” denilmeye başlanmış.  “Konyaaltı” isminin  “koyaltı” kelimesinden geldiğini iddia edenler de var. Ancak Adnan Selekler’in bana anlattıkları daha mantıklı geliyor. Konyaaltı isminin hikayesi böyle.

* * *


1994 yılında Antalya Büyükşehir’e dönüştürüldüğünde Muratpaşa ve Kepez’le birlikte Konyaaltı Belediyesi kurulmuştu. Hurma, Çakırlar gibi köylerin birleştirilmesiyle kurulan Konyaaltı Belediyesi adını sahilden almıştı.  Bunlar ilçe statüsünde de değildi. “İlk kademe belediyesi” deniliyordu. O yıllarda Konyaaltı’nda inşaatlar yeni yeni yapılmaya başlanmıştı. Yerli halkın nüfusu çok daha fazlaydı.  Bölgede sağ görüşlüler ağırlıktaydı. O nedenle 1994 yılında kurulan belediye başkanlığını Çakırlar köyünden Anavatan Partili rahmetli Hasan Talşık kazanmıştı.

Kendisi başarılı bir mühendisti. 1999 seçimlerinde ise Anavatan Partisi, mevcut başkan Hasan Talşık yerine, dönemin ANAP Antalya Merkez ilçe başkanı olan Muhittin Böcek’i Konyaaltı Belediye Başkan Adayı yapmıştı. Kemer’in ileri gelenlerinden Minta’ların damadı olan Muhittin Böcek’in mesleği otobüs şoförlüğüydü. 2009’da Konyaaltı Belediyesi’ne başkan seçilen Böcek 2001 krizinin ardından yapılan 2002 seçimlerinde ANAP’ın baraj altında kalması üzerine bir süre sonra CHP’ye katılmıştı.

* * *

Bu süreçte Konyaaltı’nda yapılaşmaya paralel olarak bölgenin nüfusu da sürekli artıyordu. Denize yakın olmasından dolayı gelir seviyesi yüksek kesimin daha çok tercih ettiği bu bölgede seçmen profilinin de değişmesi sonucu sosyal demokratlar daha ağırlık kazanmıştı. Bu nedenle de girdiği her seçimde belediye başkanlığını kazanan Muhittin Böcek Konyaaltı’nda 2019 yılına kadar belediye başkanlığı yaptı. Oradan da Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Büyükşehir eski başkanı AK Partili Menderes Türel döneminde sahilde yapılan düzenleme de Konyaaltı’nın cazibesini daha da artırmıştı.

* * *

Muhittin Böcek’ten boşalan koltuğa ise, 2019 seçimlerinde aday gösterilen CHP’nin eski il başkanı Avukat Semih Esen oturdu. Önümüzde 31 Martta yapılacak olan 2024 seçimleri var.  Konyaaltı Belediye Başkanlığı’nın taliplisi çok. Antalya’da CHP’de en fazla başvuru Konyaaltı Belediye Başkanlığı için yapıldı. Tam 22 kişi Konyaaltı Belediye Başkanlığı için CHP’den aday adayı oldu. Niye? Çünkü CHP’nin oy oranları bu ilçede çok yüksek. Çünkü bu ilçede yaşayanların çoğu sosyal demokrat nüfustan oluşuyor. “CHP’nin kaybetme riski yok denecek kadar az” diye düşünülüyor. CHP Genel Merkezi de  “Konyaaltı’nda kimi gösterirsek gösterelim bizim adayımız kazanır” diye düşünüyor belki de.

Nitekim başvuru süresi dolduktan sonra aday adaylığını açıklayan Cem Kotan’ın ismi Parti Meclisine gönderilen listede “Konyaaltı Belediye Başkan Adayı” olarak yer aldı. Cem Kotan’ın Sivas’lı bir Alevi olması ya da eylemlere katılması değil mesele. Diğer aday adayları Cem Kotan’ın hem başvuru süresi dolduktan sonra başvuruda bulunmasından, hem de mülakata alınmamasından incindiler. Bu nedenle kendilerine haksızlık yapıldığını düşünerek CHP Genel Merkezi’ne tepki gösterdiler.

* * *

Çarşı karıştı. Usul ve şeklen Cem Kotan’ın aday adaylığının geçersiz olduğunu söyleyen diğer aday adaylarından bir grup, geçtiğimiz günlerde toplanıp duydukları rahatsızlıklarını İl Başkanlığı’na ilettiler. Bundan sonraki süreçte neler olduğunu hep beraber göreceğiz. Bu gelişmeleri Konyaaltı sakinleri de ilgiyle izliyor. Konyaaltı’nda seçmen sosyal demokrat ağırlıkta olabilir. Ama eğitim seviyesi yüksek bir seçmen profiline sahiptir Konyaaltı. O bölgenin seçmeni öyle dayatmalara filan da gelmez. Kimse “tıpış tıpış” gidip içine sinmediği birine oy vermez.

SON SÖZ

CHP başarılı olmak istiyorsa şayet; enerjisini yüksek oy aldığı yerlerde kavgaya tutuşarak değil, düşük oy aldığı yerlere harcaması gerekir. Burada yapılan küçük hesaplar CHP’yi Büyükşehir Belediyesi’nden de edebilir.