Konuta olan talep arttı, piyasa altüst oldu
Bir e-ticaret sitesinin Kasım 2022 tarihinde açıklanan Kiralık Konut Piyasa Görünümü raporu verilerini paylaşan TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, konut talebinin vatandaşın konut yatırımına yönelmesinden dolayı ve yabancı alıcıların konut yatırımı yapmasından dolayı arttığını söyledi.
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer bir e-ticaret sitesinin Kasım 2022 tarihinde açıklanan Kiralık Konut Piyasa Görünümü raporu verilerini paylaştı. Rapora göre Türkiye genelinde ortalama kiralık konut metrekare fiyatı artışı oranı ekimde yüzde 159.2 olurken ortalama kiralık konut metrekare fiyatı 62.2 TL'ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı ise İstanbul’da yüzde 145.6, Ankara’da yüzde 168.4, İzmir’de ise yüzde 158.6 olup, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 88.4 TL, Ankara’da 42.9 TL, İzmir’de ise 62.1 TL oldu.
EN YÜKSEK KİRA ARTIŞ ORANI ANTALYA’DA
Rapora göre Antalya yüzde 257.1 en yüksek kira artış oranının gözlemlendiği il olurken kentte ortalama kira bir yılda 3 katından daha fazla yükseldi. En yüksek fiyat artışı görülen diğer iller ise yüzde 200 ile Trabzon, yüzde 195.8 ile Denizli, yüzde 184.2 ile Mersin ve yüzde 176.2 Kocaeli olarak kayıtlara geçti. En düşük kira artışının görüldüğü iller ise yüzde 122.2 ile Erzurum, yüzde 121.3 ile Van, yüzde 113.9 ile Gaziantep, yüzde 101.6 ile Kahramanmaraş ve yüzde 99.1 ile Diyarbakır oldu.
KONUT TALEBİ HIZLA ARTTI
Konut talebinin hızla artması mevzusu hakkında açıklamalarda bulunan Okan Hançer, konunun detaylarını şöyle paylaştı:
“Vatandaşın son yıllarda yaşanan yüksek enflasyondan kaynaklı olarak varlıklarını korumak amacıyla konut yatırımını öncelikli olarak tercih etmesi. Yabancı alıcıların ikamet veya vatandaşlık talebi ile konut yatırımı yapması ve bu talebin küresel gelişmelere bağlı olarak hızla artması, Antalya’da Ekim 2022 itibari ile satılan toplam 61.389 adet satışın 16.779 adet yüzde 27 oranında yabancılara satış olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı Ekim ayında yabancı satış oranı yüzde 39 iken 2022 Ekim ayında yüzde 27 ye gerilemiştir.”
KONUT ARZINDA DÜŞÜŞ
Konut üretiminin kısıtlanmasının yeni konut üretiminin düşmesine sebep olduğunu ifade eden Hançer, “Konut üretim maliyetlerinde inşa maliyetine bağlı olarak geçtiğimiz iki yılda 4-5 katına varan fiyat artışları, her ne kadar doğru olsa da uygulanma zamanı açısından, yapı denetim sisteminde yapılan değişikliklerle birlikte inşaat müteahhitlerinin sınıflandırılması düzenlemesi ile konut üretiminin kısıtlanması yeni konut arzının düşmesine sebep olmuştur. Son açıklanan verilere göre ülke genelinde yapı ruhsatı izinleri yüzde 22 oranında azalmıştır” dedi.
KONUT FİNANSMAN MODELİ DEĞİŞTİRİLMELİ
Konut satış fiyatı ve kiralarında yaşanan fahiş artışlarının önüne geçebilmek için yapılması gerekenlerini söyleyen Hançer, “Ülke genelinde arsa arzını dengeleyecek Arazi ve Arsa Düzenlemesi politikalarının Arazi Yönetimi ölçeğinde öncelikle ele alınarak, ülkenin Konut Finansman Modeli ile ilgili acilen yapısal değişiklikler yapılmalıdır. Konut üretimine ve buna bağlı fiyatların yükselmesine etki eden yakın zamanda yapılan düzenlemeler tekrar ele alınmalıdır. Konut değerleri şeffaf olarak belirlenerek ölçülmesine imkan verecek bir Taşınmaz Değerleme Sistemi kurulmalıdır. İlgili sivil toplum kuruluşları, odalar ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek ortak akıl üretilmelidir” diye konuştu.
HABER MERKEZİ