KONUT YANGININA 'MORTGAGE' SUYU

Sevgili okurlar; uzun yıllardan beri Amerika başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanmakta olan kira öder gibi ev sahibi olma sistemi ile Türkiye 2005 yılında tanıştı.

***

Ben de ipotekli konut finansman sistemi adı verilen mortgage sisteminden o yıl yararlandım. Benim kredi aldığım dönemde 20 yıla kadar kredi çekilebiliyordu. Hatırladığım kadarıyla ben aylık 1.30 faizle 13 yıllık kredi çekmiştim.

***

Krediyi ilk çektiğim yıllarda kredi taksitlerini ödemekte güçlük bile çekiyordum ama zamanla bu sorun ortadan kalktı. Çünkü ülkede yaşanan enflasyondan dolayı benim maaşım herkes gibi her yıl zamlandı.

***

Ancak ödediğim kredi sabit kaldığı için enflasyon karşısında eridi. Konutu aldıktan sonra ödediğim taksitler aylık ev kiralarının bile çok altında kaldı.

***

Hatta 13 yıl vadeyle aldığım konut kredisini 9’uncu yılda tümüyle kapattım.  Halen de o krediyle aldığım o evde ikamet ediyorum. Üstelik evimi de çok seviyorum. Kocaman dubleks bir daire.

***

Katılırsınız katılmazsınız. Seversiniz sevmezsiniz ama; AK Parti iktidarının bu ülkeye kazandırdığı bu sistem sayesinde sadece ben değil; milyonlarca insan ev sahibi oldu. Şayet bu sistemle Türkiye tanışmasaydı, milyonlarca ev sahibi olmak isterken belki de dolandırılacaktı.

***

Örneğin 1990’lı yıllarda Antalya hava limanının doğusundaki Çalkaya bölgesinde yaşanan arsa ve konut  yapı kooperatiflerinde yaşanan mağduriyetler. 

***

O yıllarda konut kredisi gibi bir sistem olmadığı için insanlar kimi zaman hazine arazilerini işgal edip gecekondu yapıyorlardı. Belediyeler de hazine arazilerinin olduğu yerleri gecekondu önleme bölgesi ilan edip kooperatiflere tahsis ediyorlardı.

***

Antalya’nın Çalkaya bölgesinde o yıllarda belediye gecekondu önleme bölgesi ilan ettiği yerleri kooperatiflere tahsis etmişti. Ancak tahsislerle ilgili belediye meclis kararları il idare kurulunca iptal edilince o kooperatiflerin üyeleri dım dızlak ortada kalmıştı.

***

Binlerce kişinin ev sahibi olma hayalinin suya düştü bu olaydan sonra aralarında dönemin Çalkaya Belediye Başkanı ile polis şeflerinin ve kamuoyunda hayırsever işadamı olarak bilinen isimlerin de olduğu çok sayıda kişi ağır ceza mahkemelerinde yargılanmıştı.

***

Mortgage adı verilen sistem sayesinde böyle kepazelikler son bulduğu gibi, geçmişte üzerlerine gecekondu yapılan arazilerde de kentsel dönüşümler gerçekleştirilerek kentlerde çarpık yapılaşmalar düzene sokulmuş oldu.  

***

Ancak ülkede enflasyon oranlarının son yıllarda yükselmesiyle konut kredilerine uygulanan faizler yükselmişti. Buna inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle inşaat sektöründeki durgunluk da eklenince konut üretimi azalmıştı.

***

Üretim talebi karşılayamaz hale gelince konut sıkıntısı başladı. Bu durum hem  satılık, hem de kiralık konut fiyatlarının yükselmesine vesile oldu.

***

Bu zorlu süreci atlatmak için geçtiğimiz günlerde yapılan kabine toplantısında konut finansmanıyla ilgili önemli kararlar alındı. Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konut finansmanıyla ilgili teşvik paketini açıkladı. 

YETMEZ AMA EVET

Kimisi alkışladı, kimisi eleştirdi. Ben alınan kararları destekleyen gruptayım. Çünkü açıklanan paket her ne kadar ortadaki yangını söndürmeye yetmese de destek destektir. Bu sistemden elbette herkes yararlanıp ev sahibi olamayacaktır. Ama can suyu olacaktır.