KONUT SATIŞINDA YABANCI REKORU!

Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 107.5 artarak 122 bin 768 oldu. Nisan ayında yabancıya konut satışında yüzde 24.3 ile en çok pay alan il olan Antalya, mayıs ayında payını yüzde 28’e çıkardı.

AHMET ARĞILLI/RABİA DEMİROK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye genelinde mayıs ayında 122 bin 768 konut satıldı. Mayıs ayında el değiştiren konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 107.5 arttı. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 148 satış ve yüzde 18.0 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 11 bin 497 konut satışı ve yüzde 9.4 pay ile Ankara, 7 bin 159 konut satışı ve yüzde 5.8 pay ile İzmir izledi.

SATIŞLARIN YÜZDE 28’İ YABANCIYA

Mayısta, yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 451 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla bin 885 konut satışı ile Antalya ve 264 konut satışı ile Mersin izledi. Antalya’da konut satışlarına yönelik yabancı ilgisi oransal olarak diğer şehirleri geride bıraktı. Mayıs 2022’de Antalya’da toplam 6 bin 732 konut satılırken bu konutların bin 885 adeti yabancıya satılmış oldu. Antalya, nisan ayında yabancıya konut satışında yüzde 24,3 ile en çok payı alan il olurken, mayısta bu payını yüzde 28’e çıkardı.

EN ÇOK SATIŞ RUSLARA

Ülke uyruklarına göre ise en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Nisan ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den bin 152 konut satın alırken; mayıs ayında bu alımlarını bin 275 konuta çıkardı. Mayıs ayında Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 736 konut ile İran, 617 konut ile Irak vatandaşları izledi

SAVAŞ NEDENİYLE CİDDİ ARTIŞ YAŞANDI

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Emlakçılar, Oto Galericiler ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, Antalya’nın dünyanın çeşitli ülkelerinden çok yoğun göç aldığını anlattı. Türkiye genelindeki konut satışlarındaki artışı oldukça pozitif karşıladıklarını ifade eden Çağlar, “Antalya’da ise bu yıl özellikle yaşanan savaş durumu nedeniyle çeşitli ülkelerden birçok vatandaşın gelmesi konut satışlarımızda artışa neden oldu. Vatandaşlık edinebilmek için konut satın alan yabancılarla çok ciddi artış yaşandı” diye konuştu.

“SATIŞLARA SINIR GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Çağlar, satışların oldukça iyi durumda olduğunu ancak Türk vatandaşların bu durumdan etkilendiğini söyleyerek, “Biz Antalya özelinde yabancıya satıştan çok memnun değiliz. İlimizde inşaat yapacak arsa, satılacak konut kalmadı. Kendi vatandaşlarımız ev bulmakta zorlanıyor. Devletimizin bu konuda bir değişikliğe gitmesini istiyoruz. Yabancılara konut satışındaki yönetmelikteki yabancıların satın alması gereken gayrimenkul bedeli 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltildi ancak satışlarımız aynı hızla devam etti. Yabancı satışına sınırlandırma getirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.