KONUT SATIŞINDA ANTALYA RÜZGARI

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre Antalya’da yaşanan konut satışındaki artışı değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Şerife Yılmaz, yerli ve yabancı vatandaşların Antalya’ya göç etmesinden dolayı bir artış yaşandığını, özellikle yabancıların kenti ‘özgürlük şehri’ olarak gördüklerini ifade etti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı ağustos ayı konut satış istatistiklerini paylaştı. Buna göre Antalya’da geçen yıl ağustos ayında 4 bin 814 konut satışı yapılırken, bu yılın ağustos ayında yüzde 25,7 oranında artışla 6 bin 50 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışlarında ise Antalya, 784 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Geçen yılın ağustos ayına göre bu yılın aynı döneminde yaşanan konut satışındaki artışı Antalya özelinde değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı ve Yatırım Uzmanı Şerife Yılmaz, Antalya’nın son yıllarda hem yurt dışından hem de yurt içinden yoğun göç almasından dolayı konut satışında artış yaşandığını ileri sürdü. 

“EN KAZANÇLI YATIRIM ARACI”

Gayrimenkule yatırım amaçlı olarak da Antalya’nın tercih edilen iller arasından ilk sıralarda olduğuna dikkat çeken Yılmaz, gayrimenkul uzmanlarının yönlendirmesi sonucunda vatandaşların en mantıklı ve kazançlı yatırım aracı olarak gayrimenkule talep gösterdiğine değindi. Yılmaz, “Konut satışındaki artış hem bizim yönlendirmemiz hem de vatandaşların talepleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Gayrimenkul uzun vadede kazanç oranı yüzde 65 oranı gibi yüksek bir oranda olduğu için vatandaşlar bunu tercih ediyor. Bununla beraber vatandaşlar altına yatırım yaptıklarında ise yüzde 15 oranında bir kazanç sağlıyorlar. Ama bir gayrimenkule yatırım yaptıklarında ise yıl içerisinde büyük bir kazanç sağlıyorlar. Özellikle deniz manzaralı ve lüks konutlarda, villa yatırımlarında çok fazla kazanç elde ediyorlar”  diye konuştu.

YABANCILARIN TERCİHİ

Antalya’da özellikle Lara ve Konyaaltı bölgelerindeki konut satışlarında yoğunluk yaşandığı ifade eden Şerife Yılmaz, yatırımcıların talebi doğrultusunda artış yaşandığını belirtti. Yılmaz, “Bir tane gayrimenkul alan, ikinci yılında bir tane daha gayrimenkul almak istiyor. Projelerden, deniz parseli olan yerlerden yatırım yapmak istiyorlar. Dolayısıyla artış bundan dolayı görülüyor. Yurt dışındaki Türk vatandaşların ve bunların yanı sıra özellikle İran, Rus, İngiliz gibi yabancıların Türkiye’den vatandaşlık alabilmeleri için 250 bin dolar ve üzeri bir yatırım yapmaları gerektiğinden dolayı, çok fazla ilgi görüyoruz. Özellikle İran, Rusya, İsviçre, Ukrayna ve İngiltere’den talep alıyoruz. Bununda sebebi onların ülkelerine göre Türkiye’nin daha iyi yaşam standartları olmasıdır. Yabancılar Antalya’yı özgürlük şehri olarak görüyorlar. Buraya geldiklerinde bize söyledikleri ifade bu oluyor. Manevi olarak böyle bir durum varken bunun yanı sıra iyi birde kazanç sağladıkları ve memnun kaldıkları için tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

KREDİLİ SATIŞLARDA REKOR

Pandemi dönemindeki konut satışını değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı ve Yatırım Uzmanı Şerife Yılmaz, bu dönemde faiz oranlarında bir düşüş yaşanmasından dolayı kredili satışlarda rekor sağladıklarını söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Biz bu pandemi sürecini fırsata çevirdik. Bütün vatandaşlar Antalya’nın izole bir şehir olmasından dolayı burayı tercih ettiler. Bunun yanı sıra Antalya insanının daha bilinçli ve kültürlü olması da tercih sebeplerinden bir tanesiydi. Dolayısıyla insanlar daha konforlu ve rahat yaşayacaklarına inandıkları için bu şehirden yatırım yaptılar.”

“ÇOK KAZANCIN ADRESİ”

Gelecek dönem için gayrimenkul sektöründen beklentilerini sıralayan Şerife Yılmaz, “Yine rekor kıracağız ve yine prim yapacağız. Çünkü Antalya piyasasında ve Türkiye piyasasında gayrimenkul fiyatlarında bir düşüş yaşandığını hiç görmedim. Her zaman prim yaptı ve her zaman fiyatlar yükseldi. Altın, Dolar ve Euro nasıl yükseliyorsa, gayrimenkulde de yükseliş sağlandı. Çünkü çok fazla talep var. Gayrimenkule yatırım yapmak isteyenler mutlaka Antalya’yı tercih etmelidir. Çok kazancın adresi Antalya’dır” diyerek sözlerini noktaladı. 

AHMET ARĞILLI