KONTROLSÜZ ANTALYA

Geçenlerde Ticaret Bakanlığı stokçuluk yapanlarla ilgili bir çalışma başlattı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Tüm sektörlerde tüketicilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için zorunlu olan mal ve hizmetlerde yapılan haksız fiyat artışları ile tüketicilerin mallara ulaşmasının engellenmesine sebep olan stokçuluk faaliyetlerine yönelik suiistimallerin yakından takip edildiği” belirtildi.

Sonrasında çeşitli illerin Ticaret İl Müdürlükleri bu konuyla ilgili çalışma başlattı. Her ilden stokçulara yönelik yaptıkları aramalar, baskınlar ve kesilen cezalarla ilgili haberler kamuoyuna yansımaya başladı.

İzmir Ticaret İl Müdürlüğü ise, "Arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarına ve kurallı serbest piyasayı bozucu faaliyetlere neden olan İzmir'de bir otomotiv bayisine stokçuluk yaptığı gerekçesiyle ceza üst sınırı olan 545 bin 550 lira idari para cezası verdiği bildirildi.

Peki Antalya’da neler oluyor?

Konyaaltı’nda Kemer yolu ve havalimanı yolu üzerine konuşlanmış çeşitli firmaların araç bayilerine girin hiç birisinde “sıfır araba” yok. Ama açın bakın internette galericilerde sıfır otomobil satış listelerine. Bayi ile galerici anlaşmış, sıfır arabalar daha gelmeden, galericide satışta iyi mi?

Galerici de üzerine koyuyor en az 40- 50 bin, satışa sunuyor. İkinci el fiyatları nasıl uçuyor anlamışsınızdır.

Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri ne yapıyor. İl Müdürü olarak atanan Halil Özşahan beyi aranızda göreniniz var mı? Piyasada dolaştığını bileniniz var mı? Ticaret İl Müdürlüğü’nün personeli, memuru, denetçisini herhangi bir bayide gören var mı içinizde?

Ben söyleyeyim ne yapıyorlar!

Bugünlerde harıl harıl esnaf odalarının, kefaletlerinin ve çeşitli STK’ların seçimleri var. Şimdi hepsi kendilerine yazılan görevlendirmeleri bekliyorlar. Görevlendirme yazılsın ki, seçimde Ticaret İl Müdürlüğü temsilcisi olarak görev alsınlar ve görevlendirme ücretleri alabilsinler.

Başkan kim seçilirse, bahşiş bile veriyordur Allah bilir!

Bir gidin Atatürk Caddesi’nde deniz manzaraları Ticaret İl müdürlüğüne. Çoğunun hiçbir aktif işi olmadan onlarca görevli öylece masalarda çay-kahve muhabbetindeler. Bölge müdürü ise gelen esnaf oda başkanları, kefalet oda başkanları, bilmem ne odası, falanca kooperatif başkanlarını ağırlamaktan başka yaptığı bir iş yok.

Daha birkaç gün önce yazdım. İktidar partisine öfkenin başlangıç yerini. “Bazı devlet dairelerinde frene köküne kadar basıldı” diye.

Bu frenlemenin sonuncusunda parası olan Antalyalı, bayide araba bulamaz, ikinci el almaya kalksa piyasayı galericiler uçurdular.  Sakın “sıfır araba bulamamış da atarlanıyor” demeyin vallahi değil araba almak, benim borçlarımı ödeyecek param yok. Araba alacak halim yok belki ama kör de değilim, duymuyor da değilim hani.

Sayın Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan bey varsa bir çalışmanız, bu hayat pahalılığına yönelik stokçulara yönelik bir denetiminiz varsa söyleyin yazalım. Belki ben geldiğimde öyle görmüş olabilirim ama personelinizin yaptığı çalışmalar hakkında verin bize “Bakın kardeşim biz şu stokçuya karşı şöyle bir işlem yaptık” diye verin ve ben sizden özür dileyip bunu yazacağım.

Stokçuları da bir kenara bırakıyım da çeşitli esnaf odalarıyla ilgili şikayetler neticesinde müfettişleriniz rapor hazırlıyor. Raporların sonucunu takip ediyor musunuz? Yoksa şikayetçinin gazını alma raporu hazırlayıp, sümen altında mı bekliyor?

Somut olay soruyorsanız hani bir odanın gelirini aşan borçları nedeniyle sizin müfettişleriniz, batık haldeki esnaf odası başkanına “ultralüks arabayı satın, odanın borcunu ödeyin” diye rapor hazırlamıştı ya, dönüp bir daha bakın bakalım satmış mı o arabayı? Yoksa hala batık halde mi o oda?

SON SÖZ

İşinizi yapmıyor, yapar’mış gibi yapıyorsunuz.  İşte vatandaşın hükümete öfkesi sizin gibi ‘mış’ gibi yapan devlet görevlilerinin davranışlarında başlıyor.