KONTAKT LENSTE 'VİRÜS' TEHLİKESİ

Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatın olmazsa olmazı haline gelen maske kullanımı ile gözlüklerde buharlanma yaşanması kontakt lenslere ilgiyi arttırdı. Ancak uzmanlar, her ne kadar kontakt lenslerin avantajının olduğunu belirtseler de gözlüğün hijyen açısından daha çok tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Bir buçuk yıldır hayatımızda olan koronavirüs salgını ile beraber hayatımızın merkezine yerleşen maske, olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Maskeden dolayı gözlüklerde buharlanma yaşanması kontakt lense rağbet ettirdi. Ancak uzmanlar, kontakt lensin avantajlarının olmasının yanında, bilinçsiz lens kullanımının dezavantajının daha çok olduğunu belirtiyor. Koronavirüsün göz yoluyla bulaştığı, bu yüzden kontakt lensin bulaşı aracı olabileceği bilgisi de açıklandı.

“GÖZLÜK KALKAN GÖREVİ GÖRÜYOR”

Kontakt lenslerin gözlüklere göre daha dezavantajlı olabildiğini, gözlüğün kısmen de olsa dış ortamdan ayıran bir bariyer görevi gördüğünü belirten optisyen Betül Kahraman, son dönemde salgından dolayı maske takarken, gözlüklerde buharlanma sorunları yaşandığını, bu yüzden de kontakt lense rağbet arttığını söyledi. Kahraman, şu ifadelere yer verdi:

“Kontakt lensin salgındaki en büyük avantajı maske takarken buharlanma yapmadığı için tercih edilmesidir. Her ne kadar kontakt lens avantajlı olsa da gözlük hijyen açısından daha çok tercih edilmelidir kontak lenslerin komplikasyonları oluyor ama gözlükler, göze temas etmediği için herhangi bir komplikasyona neden olmuyor. Birde buhar tutmayan gözlük camları var çoğu hasta bundan habersiz. Bu konuda bilgi almak için kişi, mutlaka optikçisinden detaylı bilgi alsın. Ama şu ayrıntıyı da söylemek gerekirse, koronavirüs solunum yoluyla bulaştığı gibi göz yoluyla da bulaşabiliyor. Örneğin, koronavirüslü olan biri yanınızda hapşırıp, öksürdüğü zaman hava yoluyla göze daha kolay tutunur. Ama gözlük bir kalkan görevi gördüğü için virüsün göze temasını engeller. Bu dönemde gözlük takılmasını daha çok öneriyoruz ve ellerinizin temiz olduğundan emin olmadan göze, gözlüğe ve lenslere dokunulmamasını rica ediyoruz”

“MUTLAKA OPTİKÇİDEN ALINMASI GEREKİR”

Kontakt lensi kullanmada ısrarcı olan ve doktor onaylı reçetesi olan kişilerin kontakt lensini mutlaka iyi bir optikçiden alması gerektiğini ifade eden Betül Kahraman, daha önce hiç kontakt lens kullanmamış kişilere, kontakt lensi nasıl kullanabileceklerini anlattı. Kahraman, “Doktor onayı olduktan sonra her yaş grubu kontakt lens kullanabilir. Kullanım sürelerine göre 4 çeşit lens bulunmaktadır. Günlük kullan-at lensler, 2 haftalık lensler, aylık ve yıllık olarak kontakt lensler vardır. Korneasından cerrahi işlem gören çocuk bir çocuk bile tedavi amaçlı kullanabilir. Ama genel olarak 18 yaş üstü hastalar daha çok tercih ediyor. Lensler hijyen ortamında kullanılması gerektiği için hijyen kurallarına uyabilecek kişiler kullanması gerekir. En önemlisi de kontakt lensin doktor tarafından onaylanıp gözün yapısının lense uygun olması ve mutlaka bir optikçiden alınması gerekir”diye konuştu.