KONSEYDEN ESTETİK RAPOR

Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu, kent estetiğinin ön plana çıkması adına hazırladığı çalışma raporunda, kent estetiğini bir bütün olarak ele almak, fiziksel çevreyi düzenlemek kadar, doğal, kültürel, tarihsel, toplumsal yapıları da işlevsel kılmak gerektiğini belirtti

Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu, tarım ve turizm cenneti Antalya’nın estetik açısından zenginleşmesi adına çalışma raporu hazırlayarak yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulundu. Rapor hakkında bilgi veren Kültür Sanat Çalışma Grubu Başkanı Yavuz Ali Sakarya, kent estetiğinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirterek, “Kent estetiğini bir bütün olarak ele almak, fiziksel çevreyi düzenlemek kadar, doğal, kültürel, tarihsel, toplumsal yapıları da duyusal anlamda göze kulağa hoş gelen hale getirmek, aynı zamanda da işlevsel kılmak gerekir” dedi.

“ESTETİK GÖZ ÖNÜNDE OLMALI”

Yerel yöneticilerin kent planlamasında özenli davranmaları gerektiği belirtilen raporda,  “Günümüzde bir kentin gelişmişliği ve çağdaşlığı, doğal ve yapay donatılarının göze hoş gelecek biçimde düzenlenmiş olmasıyla, kent estetiği ile değerlendirilmektedir. Kent her bakımdan planlanırken, estetik görünüm her aşamada göz önünde bulundurulmalıdır.  Kent, beton yığını görüntüsü vermek yerine bir tablo güzelliğinde olmalıdır. Yerel yöneticilerin, kenti planlarken ve yatırım kararları alırken özenli davranmaları gerekir. Antalya’ya özgü falezler ve traverten yapı korunmalı, sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde katılımcı yönetişim anlayışı ile hareket edilmelidir” ifadeleri yer aldı.

KENTİN KİMLİĞİ ORTAYA ÇIKMALI

Kent planlamasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Başkan Yavuz Ali Sakarya, her çalışmanın kentin kimliğini ortaya koyan estetik değerler içermesi gerektiğini dile getirdi. Sakarya, “Kent, estetik anlamda düzenlenirken, doğal malzemeler kullanılmalı, huzur, sessizlik ve dinginlik sağlanmalı, yaratıcılık ve hayal gücünü canlandırmaya ağırlık verilmelidir. Göreni, gezeni etkilemeli, içinde yaşayanı kültür ve sanata yönlendirmelidir. Temizlik, uygun malzeme seçimi, sürekli bakım yapılması, renklerin uyumu, ölçü ve oran dengesi, özgünlük, bunların her biri kent kimliğini ortaya koyan estetik değerlerdir. Estetik anlamda kent mobilyalarına,  parklara ve heykellere, duvar panolarına özen gösterilmeli, kent estetiği, o kentin kimliğini öne çıkarmalıdır” diye konuştu.

ÖNEMLİ ÖNERİLER

Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun hazırladığı raporda yer alan öneriler ise şu şekilde:

“Kentin kültürel ve sanatsal anlamda simgesi olan yapılar, ön plana çıkartılmalı, estetik anlayıştan kopuk  yapılaşma ve betonlaşmalardan kaçınılmalı, tarihi yapılar korunmalıdır. Kente özgü ve kentin iklimine, yapısına uygun bir yapılaşma yoluna gidilmelidir. Çok katlı, dikine yapılaşma yerine az katlı ve yatay yapılaşmaya önem verilmelidir. Yapılaşma tarıma uygun alanlarda değil, tam tersine tarım dışı alanlara doğru kaydırılmalıdır. Levha kirliliği, şekilsizlik, tutarsızlık ve aykırılık düzenlemelerden kaçınılmalıdır. İhtiyaca göre otoparklar yapılmalı, cadde kenarlarına park yapılması ile oluşan kirlilik önlenmelidir. Dükkan önü işgaller önlenmelidir. Hijyene yeterince özen gösterilmemektedir. Tuvaletlerin temiz tutulması, sıklıkla ve dönüşümle temizlenme projesi geliştirilmelidir. Altyapı sorununa önem verilmeli, planlı programlı ve temelli çözümler üretilmelidir. Geçici, günü kurtaran çözümler değil, geleceğe yönelik dayanıklı yapılar teşvik edilmelidir. Yerel yöneticiler için başarı ölçütlerinden biri de kent yaşamına kazandırılan estetik değerlerdir. Estetik değerler, toplumsal yaşamın içine sokulduğu sürece anlam taşır. Bunun için özen gösterilmelidir .”

Fatma ARSLAN