KÖMÜR TÜKETİMİ 'ALARM' VERİYOR

Havaların soğuması ile birlikte Antalya’da kömür ve fosil yakıt tüketimi artmaya devam ediyor. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, evlerde ısınmak için kullanılan kömürün yanı sıra tarımda ve sanayi alanında tüketilen kömür nedeniyle kentte karbondioksit emisyonunun, 15 milyon tona ulaştığını bildirdi.

Özge TOPTAŞ, İrem GÜNEYBAZ

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Antalya’nın havası da alarm vermeye başladı. Kömür ve fosil yakıt kullanımının artmasıyla hava kirliliğinin seviyesi de yükseldi. Kömür, en ucuz enerji kaynaklarından olduğu için birçok farklı sektörde kullanılıyor. Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, kömür ve fosil yakıtların çevre sorununa doğrudan yol açtığını, bununla birlikte bu yakıtlarının kullanımını en az düzeye indirilmesi gerektiğini vurguladı.

ANTALYA’DA 15 MİLYON TON

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Derya Ünver, “Kömür, iklim değişikliğine etki eden en önemli gazlardan olan karbon salınımına neden olmakta. Bu sebeple fosil yakıtların kullanımını en az düzeye indirmemiz gerekmekte. Türkiye’de kömür kullanımı nedeniyle karbondioksit emisyonu 30 milyon tona kadar ulaştı, Antalya’da ise 15 milyon ton civarında. Antalya’da havanın durgun olduğu dönemlerde hava kalitesine baktığımız zaman, değerlendirdiğimiz parametrelerin yüksek olduğunu görüyoruz. Havanın durgun olduğu, rüzgarın olmadığı zamanlarda hava kirliliğini maalesef vatandaşlarımız hissediyor” dedi.

ŞEHİRDE KALİTESİZ KÖMÜRLER

Başkan Ünver, şehre giren kalitesiz kömürlerin önlenemediğinin altını çizdi. Ünver, “Şehre giren kömürün kalitesi de aslında bizler için önemli. Çünkü belli standartların üzerine giren kömür, daha kalitesiz kömürlere göre tercih edilebilir. Büyükşehir Belediyesi bu yönde denetimlerini yapıyor, ancak halen kalitesi düşük kömürlerin girdiğini görüyoruz. Hava kirliliği en önemli çevre sorunlarından bir tanesi. Hava kirlendiğinde solunum yollarında çok ciddi sıkıntılar yaratmakta ve çevre sağlığı aslında halk sağlığıyla birbirine paralel konulardır. Havanız kirli olduğu zaman solunum yolu hastalıklarına maruz kalabiliyorsunuz” diye konuştu.

FOSİL YAKIT KULLANILMAMALI

Tarım, sanayi ve ticaret alanında kömür tüketilmesinin zararlarına değinen Başkan Derya Ünver, “Antalya’da özellikle seraların ısıtmasında kömür kullanımı mevcut. Dünya kenti olan bir şehirde artık fosil yakıt kullanmamamız gerekmekte. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Yeni teknolojilerle artık sanayide, tarımda, ticarette hayata geçirmemiz gerekli” ifadelerini kullandı.