KOLLARI SIVAYALIM HEDEFİMİZ: MAVİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tablosunda artan vakalardan sonra aşı çağrısında bulundu. Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı aşı çağrılarıyla salgının seyrinin değişeceğine dikkat çekti. Aşı haritasında tüm Türkiye’nin mavi renkte olması gerektiğini belirten Koca, “Hedef tek renk mavi! Geç kalanlar, kolları sıvayalım! Hakkâri de mavi!” dedi.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu her gün internet sitesi üzerinden paylaşıyor. Artan vakalarla birlikte vatandaşlara uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çağrısında bulundu. Aşı tablosunda hiç kırmızı renkli bir ilin kalmadığını belirten Bakan Koca, tüm Türkiye’nin mavi olması gerektiğini belirtti. Verilere baktığımızda mavi renge dönen illerin sayısı her geçen gün artıyor. Paylaşılan son verilere göre Türkiye’de şu an 45 il mavi renge döndü. Geri kalan 26 ilin sarı renk, 9 ilin ise turuncu renklerde seyrettiği görülüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise her gün sosyal medya hesabı üzerinden virüsü yenmemiz için vatandaşları aşı olmaya davet ediyor.

KIRMIZI RENKLİ İL YOK

Türkiye’de aşılanma oranlarının artmasıyla ‘mavi’ renge dönen il sayısı her geçen gün artıyor. Koronavirüs salgınıyla mücadelede büyük öneme sahip olan aşılamada, son olarak Şanlıurfa da kırmızı kategoriden turuncu kategoriye geçti. Böylelikle kırmızı kategoride il kalmadı. Türkiye’de 45 il mavi, 26 il sarı ve 9 il ise turuncu kategoride yer alıyor. Bakan Koca,  koronavirüs aşılamasında kırmızı il olan Şanlıurfa'nın da turuncu kategoriye yükseldiğinin altını çizerek, “4 renkli haritadan 3 renkli haritaya geçtik! Şanlıurfa turuncu, hedef tek renk mavi! Geç kalanlar, kolları sıvayalım! Hakkâri de Mavi!” dedi.

TOPLAM AŞILAMA YÜKSELİYOR

Paylaşılan son verilere göre Türkiye’de 18 yaş ve üstü en az iki doz aşı olmuş nüfusun oranı yüzde 79.90, 1’inci doz aşı yapılma oranı ise yüzde 89.92 olarak açıklandı. Türkiye'de 55 milyon 793 bin 328 kişi ilk doz aşısını yaptırdı. İkinci doz aşı yaptıranların sayısı 49 milyon 554 bin 129 olarak kayıtlara geçerken, 3. doz uygulamasında 11 milyon 619 bin 678 kişiye aşı yapıldı. Toplamda ise 118 milyon 302 bin 677 vatandaşa aşı yapıldı.

AŞI VİRÜSÜN GÜCÜNÜ KIRIYOR

Açıklanan verilere göre, en az 2 doz aşı olan kişi sayısının en yüksek olduğu iller şu şekilde: Ordu, Amasya, Muğla, Osmaniye, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Burdur olurken, 2 doz aşı yapılan kişi sayısının en az olduğu iller Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt oldu. Sağlık Bakanı Koca, “Aşı olmak, yeni dozları gününde yaptırmak, salgın tedbirlerine uymak düşünülenden büyük sonuçlara yol açacaktır. Çünkü koronavirüs aşısı ve tedbirler bizleri koruma altına almakla kalmaz: virüsün yayılma, yaşama alanını daraltır. Yüksek aşı oranı ve tedbir virüsün gücünü kırar” açıklamasında bulundu.

KOCA’DAN AŞI ÇAĞRISI

Renk kategorisindeki iller arasında en fazla aşılanma yapılan mavi kategorideki il yüzde 83.9 Ordu, sarı renkli iller arasında yüzde 65.5 Bayburt, turuncu kategorideki illerde en fazla yüzde 64.9 ile Ağrı oldu. Bakan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İkinci doz aşı oranı yüzde 65'ten düşük 9 ilimiz kaldı: Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Muş, Bingöl, Ağrı. Sadece karar verilmesi aşı hizmeti almak için yeterlidir. Ekiplerimizle her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Yeter ki aşılanma oranımızı yükseltelim" ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLARDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ

Aşılanmaların salgının seyrini de olumlu yönde değiştirdiğine dikkat çeken Bakan Koca sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu: “Son 1 aydaki vakaların yüzde 15’ini 60 yaş ve üzeri oluşturuyor. Buna karşın, vefatların yüzde 84.8’i 60 yaş üzerindedir. Okul çağındaki 8 ila 16 yaş grubundaki çocuklarımızın toplam vakalar içindeki oranı ise yaklaşık yüzde 10 seviyesinde düşüş göstermiştir. Bu, salgının seyri açısından önemlidir.”

BAŞARI SORUMLULUĞA BAĞLI

Aktif vakaların sorumluluklarını yerine getirip izolasyona uymalarını ve hastalığı yaymaya izin vermemeleri gerektiğine dikkat çeken Bakan Fahrettin Koca, “Testi pozitif çıkmış kişilerin, şikayetleri ne düzeyde olursa olsun, hastalığın yayılmasına izin vermemek için izolasyon koşullarına kesinlikle uymaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Salgınla mücadelede başarı ortak sorumluluğa bağlı. Kişilerin iradesi toplum yararını gözetmelidir. Sorumluluk duygusu aşı olmayı gerektirir. Salgında sorumluluktan kaçılmaz ” ifadelerine yer verdi.