Kıyılardaki 'kaçak' yapılaşmaya balyoz

Geçtiğimiz haftalarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin sahillerdeki kaçak yapılaşmalara karşı net tavrı, Antalya Valiliği’ni harekete geçirdi. Özellikle Vali Hulusi Şahin'in bu konudaki kararlı tutumu, şehirdeki kaçak yapılarla mücadelede yeni bir dönemin başladığına işaret etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini açıklamasıyla birlikte, Antalya Valisi Hulusi Şahin'in de yaptığı açıklamalar kıyılardaki kaçak yapıların akıbetini belirleyecek nitelikte. Vali Şahin'in "Denizler Halkındır Projesi" kapsamında kaçak yapıların yıkılacağını duyurmasıyla, gözler falez bandındaki ve kıyılardaki kaçak yapılara çevrildi. Vali Şahin’in açıklamalarının ardından harekete geçen Antalya Valiliği ekipleri, özellikle falez bandı ve kıyılarında incelemelerde bulunuyor. Şehrin çehresini belirleyen bu kaçak yapıların ortadan kaldırılmasıyla, Antalya'nın doğal güzelliklerinin korunması ve halka açılması hedefleniyor. 


SERİK ACISU DERESİ’NE EL ATTI 
Özellikle Serik Acısu dere yatağında sel ve taşkınlara neden olabilecek yapılarla ilgili yapılan koordinasyon toplantısında Şahin'in DSİ 13. Bölge Müdürlüğü'nün "Antalya İli Dereleri 2. Kısım Proje ve Kamulaştırma Planı Yapımı" projesi kapsamında alınacak tedbirlerle, sel ve taşkın riskinin en aza indirilmesi hedeflediklerini duyurdu. 
Vali Şahin'in başkanlığında yapılan toplantıda, çevre kurumlarının ve turizm temsilcilerinin de görüşleri alındı. Bu kapsamda, taşkın riskini azaltmak için atılacak ek tedbirler ve taşkın esnasında su akışını olumsuz etkileyebilecek yapıların kaldırılması planlandığı açıklanmıştı. 


KAÇAK YAPILAR KENTİN GÜNDEMİNDE
Öte yandan, Aksu ilçesindeki Aksu Çayı kenarında yaşanan kaçak yapılaşma sorunu da son günlerde dikkatleri çekiyor. Aksu Çayı kenarına sıfır konteynerlerden çevre halkının rahatsızlık duyduğunu ifade ediliyor. 
Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü'nün başlattığı Aksu Çayı Islahı Taşkın Koruma projesi kapsamında yapılan çalışmaların ardından, bölgedeki kaçak yapılaşma sorunu da gündeme geldi ve köprü altlarına konulan konteynerlerin bazılarının yıkılmasıyla birlikte, bölgedeki kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeye çalışıldı. Ancak hala birçok konteynerin kullanımda olduğu görüldü. 


Antalya Valiliği'nin ve ilgili kurumların kararlı mücadelesi, şehrin doğal güzelliklerinin korunması ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi adına umut vaat ederken son yapılan açıklama üzerine şimdide gözler Aksu Çayı'nın kenarındaki çaya ve denize sıfır konteynerlere çevrildi. 


FALEZLERDEKİ KAÇAK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR  
Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde bulunan dünyaca ünlü falez bandında yer alan Bambus Koyu ihalesinin Ankara 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine falezlerdeki diğer kaçak yapılar gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın devreye girerek konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenilirken Lider Gazete ise konuyu ‘Falezlerde Kaçak Yapılara İzin Yok’ başlığı ile gündeme taşıdı. Doğal Sit Alanı olan falezler üzerindeki kaçak yapılaşmayla ilgili ise Antalya Valiliği’nin de devreye girerek inceleme başlattığı öğrenildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Antalya Valiliği’nin konuya müdahil olmasına rağmen geçtiğimiz pazar günü kaydedilen görüntülerde ise falezler kıyısındaki kaçak yapılaşmanın hız kesmeden devam ettiği görüntülendi. Falezler üzerinde bulunan bir plaj işletmesinin halen inşaat faaliyetlerine devam ettiği görüntülere yansırken tepkiler çığ gibi büyüdü.