KİTAPLARLA İYİLEŞME
Çoğu kişi umutsuz olduğu anlarda, olumlu düşünebilmenin önemli bir yaşam becerisi olduğunu bu öyküyle kavramıştır. Aslında Pollyannacılık, şiddetli olumsuz yaşam olayları karşısında, hayata yeniden tutunabilmek, yaşama yeni bir anlam katabilme çabasıdır.
***
Yaşamın katılıklarına karşı insanın dağılmamak için başvurduğu bir tür savunma mekanizmasıdır. Bütün psikolojik savunma mekanizmaları gibi geçici de olsa insanı rahatlatmaktadır.
Kitap okuyarak iyileşme aslında, doğru zamanda, doğru kişi ile doğru kitabın buluşmasıdır. Ona iyi gelmesini, onu rahatlamasını sağlamaktır.
***
Okuma yoluyla iyileşme olarak tanımlanan Bibliyoterapi kitaplar aracılığıyla, edebiyat öğelerinden faydalanarak kişinin ruhsal problemlerine çözüm araması, sorunlarını tanıyıp çözümlemesinde yardımcı olunmasıdır.
***
Kitaplarda kişi, kendi kaygılarından, yaşamın katı gerçeklerinden bir an uzaklaşarak, bir başka kahramanın yaşamına misafir olup başka hayatlarda dolaşabilmektedir. Bu açıdan bakınca okuma, insanın hayata karşı bir soluklanma biçimidir.
***
Kitaplar insanın iç zedelenmelerini onarmasına yardımcı olarak ona direnme ve baş etme gücü vermektedir. Bazen de kişi okurken, tam da aradığı, duymak istediği bir mesajla yüz yüze gelir ve bunu hemen içselleştirir.
***
Bu da kişiye değişim ve gelişim için önemli bir dönemeç oluşturur. Kitaplar kişiye yaşadığı sorunların sadece kendi başına gelen bir sorun olmadığını görmesini, yalnız olmadığını fark etmesini sağlar.
***
Sorunların olduğunu ancak tek çözümünün olmadığını, farklı seçeneklerin de olabileceğini görmesini sağlar. Kendine, diğerlerine ve olaylara, hayatında ve dünyada olup bitenlere daha geniş bir perspektiften bakabilmesini sağlar.
***
Bu da kişinin baş etme becerisinin gelişmesine, üstesinden gelme gücüne, olayları farklı pencerelerden, farklı bakış açısından yaklaşabilmek de hayatının daha anlamlı ve daha dolu, daha keyifli ve mutlu yaşamasını sağlar…
***
Kitaplarla kuşatılmış bir ömür dileğiyle…
psikologsaadet@gmail.com