KİTAP OKUMA YOLUYLA İYİLEŞME (BİBLİYOTERAPİ)-2

Bulut (2010), bibliyoterapinin birey üzerindeki etkisini incelediği çalışmasında, bibliyoterapinin anksiyete bozuklularında, yaşlılarda görülen depresyonda, kronik uyku sorunları yaşayan mahkumlarda, tıbbi rahatsızlığı olan hastalarda kullanılmasının etkili olduğunu gösteren sonuçlar elde etmiştir.

***

Paulo Coelho’nun Simyacı kitabı incelendiğinde, çoban Santiago’nun yüreğinin derinliklerinden gelen sesi takip ederek yaşadığı serüveni konu alırken, kitabın aslında Kabul ve Kararlılık Terapisinin temel süreçleri ile örtüştüğü görülmektedir.

***

Kabul ve Kararlılık Terapisinde bireyin değerlerine yönelik farkındalık kazandırmanın, gerekirse yaşanası bir ömür için diğerlerinin kişiden beklediği değerlere göre değil, kişinin kendi için önemli olan değerlere göre kararlı ve adanmış bir şekilde harekete geçmenin, bu uğurda göze alınan risklerin anlamlı olduğu savunulmaktadır.

***

Simyacı kitabında,  Santiago’nun kendi için önemli olan değerleri için gerçekleştirdiği bir yaşam yolculuğunu anlatmaktadır. Aynı şekilde Kabul ve Kararlılık Terapisinin de amacı, zengin, dolu dolu ve anlamlı bir hayat için bireyin düşünceleri ile mücadele etmeyi bırakıp, değerleri doğrultusunda harekete geçmesini sağlamaktır.

***

Kitabın kahramanı Santiago’nun yaşama yön veren değerleri dünyayı tanıma ve bir düşü gerçekleştirebilme olasılığıdır. Böylece eserin kahramanı, hayatı yaşanası kılacak öncelikli değeri, hayatın otomatikleşen akışına kaptırmak yerine, farklı insanlar ve yerler tanıyabileceği bir mesleğe çobanlığa yönelir.

***

Dolayısı ile kitaplar pek çok terapi ekolünün benimsediği değerleri içinde barındıran, iç dünyamızın kapılarını bize açan, yolumuzu aydınlatan, bize iyi gelen, ruhsal yaralarımızı iyileştiren içinde çok önemli ve değerli öğeler barındırmaktadır.

***

Eğer insan doğru zamanda, doğru kitapla buluşabilirse, kitaplar aynı zamanda kişinin ruhsal iyileşme sürecine yardımcı çok değerleri kaynaklardır.

***

Kitapların kuşattığı bir ömür dileğiyle…

psikologsaadet@gmail.com