24 KİŞİYLE LİG BİTER Mİ?

Bildiğiniz gibi bu sezon Süper Lig 21 takımla oynanıyor. Yani toplamda 34 hafta yapılan ligimiz bu yıl 40 hafta olacak. Türkiye Kupası maçları da eklenince bu sayının 50 maça kadar ulaşma ihtimali var. İşte bu noktada sezon başından beri sürekli olarak geniş kadroya vurgu yapıldı. Takımların kadrolarını geniş tutması, uzun maratonda elbette ki faydalı olacaktı.

Lider Alanyaspor ise bu noktada ters bir mantık yaparak, normalden bile daha az bir kadroyla sezona başlıyor. Şu anda Süper Lig’deki kadrolara göz attığımızda kadrosu en dar olan ve en az futbolcu ile sezona başlayan ekip Alanyaspor oldu. Alanyaspor sezona 24 futbolcu ile başlıyor.

Ligimizin bu sezonki ortalaması 28.4 oldu. Yani Alanyaspor lig ortalamasının altında. Şehrimizin bir diğer takımı Antalyaspor’un kadrosunda 29 futbolcu bulunuyor. Ortalamanın üzerinde olan Antalyaspor’un Alanyaspor’da tam 5 futbolcu fazlası var. Ligde geçtiğimiz yıl başarılı olan bazı takımların kadro sayıları şu şekilde:

Başakşehir: 32

Trabzonspor: 30

Fenerbahçe: 28

Beşiktaş: 32

Galatasaray: 28

Sivasspor: 27

 

Bu istatiksel bilgilerin ardından şahsi yorumum bu kadronun dar olduğu yönünde. Transferin son günlerinde Onur Bulut ve Emircan Altıntaş gibi kanat oyuncularını da gönderen Alanyaspor, 24 kişillik bir kadro ile sezona başlamış oldu. Üstelik bu 24 isme göz attığımızda, bunlardan iki tanesi yedek kaleciler Ufuk ve Çağrı. 2 isimde sadece kupa maçlarında forma şansı bulabilirler.

 

Bir diğer isim sol bek Ahmet Gülay. İlk profesyonel maçına bu sezon Alanya’da çıkan çok genç bir futbolcu. Bir diğer isim, geçtiğimiz yıl 3 maçta forma bulan, bu yıl ise henüz hiç forma giymeyen Umut Güneş. Dikkat çeken diğer isim ise geçtiğimiz yıl bir alt lig olan 1. Lig’de yedek olan Hasan Ayaroğlu.

 

Bu 5 ismi çıkardığımızda kadromuzda az da olsa tecrübesi var diyeceğimiz 19 isim kalıyor. Yine bildiğiniz gibi bu yıl oyuncu değiştirme sayısı 5. Yani takımda zaten 16 futbolcu her maçta forma giyebilir. Herhangi bir sakatlık, kart cezası gibi bir durumda ne yapılacağını gerçekten merak ediyorum.

 

Mesela sağ bekte tek alternatif Juanfran. Onun yerine Fatih ve Tayfur gibi isimler en fazla idareten oynarlar. Kanatlarda gerçek mevki kanat olan isimler, Davidson, Efecan ve Tayfur. İki kanadımızı sadece bu 3 isimle idare etmek zor. Yine orada Bakasetas ve Mustafa Pektemek gibi devşirme isimler kullanılacaktır.

Neden bu kadar dar bir kadroyla sezona girildi anlamadım. Ya Alanyaspor’un alt yapısında bizim bilmediğimiz çok yetenekli ve bu sezon forma bulacak isimler var,  ya da TFF’nin belirlediği limitler nedeniyle böyle bir yol izlendi.

Umarım çok fazla sakatlık ve kart cezaları görmeyiz. Ara transfer dönemine kadar bir sorun çıkmadan gidersek, bu kumar tutmuş demektir. İzleyip göreceğiz.