KISITLAMA ÖNCESİ BALIK TEZGAHLARINDA YOĞUNLUK
Yaklaşan 2 günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesi Antalya’da balık tezgahlarında yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar ceplerine uygun olarak en çok 20 ile 60 TL arasındaki balıklara ilgi gösterdi.
Yaklaşan 2 günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesi Antalya’da balık tezgahlarında yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar ceplerine uygun olarak en çok 20 ile 60 TL arasındaki balıklara ilgi gösterdi.
Korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan 2 günlük sokağa çıkma kısıtlaması öncesi Antalyalıların, sahil, pazar yerlerinden sonraki uğrak yerleri balık satış tezgahları oldu. Dokuma Kapalı Pazar yeri içindeki balıkçılar, kısıtlamaya saatler kala vatandaşlardan ilgi gördü. 20 ile 130 TL arasındaki fiyatları değişen balıklardan en çok, levrek, kubbes, sardalya, çupra, levrek, uskumru ilgi gördü. Bu balıkların fiyatlarının 20 ile 60 TL arasında değiştiği görüldü. Genelde 2 kilo balık alan vatandaşlar temizleme işlemini de aynı yerde fırınlık olarak yaptırdı.
Tezgahlarda bazı balık fiyatları ise şöyle oluştu: Karpuzcuk 30, gümüş 25, kubbes 20, hamsi 30, kolyos 25, istavrit 40, sardalya 30, çupra 40,levrek 40, mercan 50, uskumru 30, mırmır 70.
Tezgahların en pahalı balıkları ise 150 TL ile grida,130 ile taş barbun ve 110 ile çinekop oldu.
"UCUZ BALIKLAR ÇOK SATILIYOR"
Balıkçı İlker Keklik, korona virüs tedbirleri kapsamında başlayacak sokağa çıkma yasağı öncesinde balığa bir ilgili olduğunu belirtti.
Havanın soğuk gitmesinin piyasayı etkilediğini dile getiren Keklik, “ Balık daha az çıkıyor. Buda ister istemez fiyatları etkiliyor. 25 ile 150 TL arasında değişen balık fiyatlarımız var. Soğuk havada balık gidiyor ama az tüketimde fiyatların etkisi var ”dedi.
En çok 25 ile 60 TL arasındaki balıkların ilgi gördüğünün altını çizen Keklik, “ Sardalya, istavrit, hamsi, karpuzcuk, kubbes gibi daha küçük balıklar gidiyor. 5 kişilik bir aile 100 TL’ye 5 balık alacağına, 25 TL’den 2 kilo balık alıyor. Akşam saatlerinde daha yoğun oluyoruz. Havalar soğuk olduğu fırında balık isteniliyor. Çupra, levrek fırın için talep görüyor” diye konuştu.
Keklik, geçen yıla oranla fiyatların iki katı yüksek olmasının nedeninin mevsimsel etki ve azda olsa maliyetlerin yükselmesine bağladı.
"AZ DA OLSA ETKİLEDİ"
Balıkçı Kadir Dönmez, fiyatların normal olmasına rağmen pandeminin satışları azda olsa etkilediğini belirtti.
Al götür şeklinde çiğ balık sattıklarını dile getiren Dönmez,“ Mevsim balıklarına büyük ilgi var. Barbun, levrek, çupraya ilgi var. Hamsi, çinekop, uskumru da satılıyor. Hafta sonu ve akşam 21.00’dan sonraki kısıtlamalar bizleri etkiliyor. Kubbes, sardalya, barbun, çupra, levrek fiyatları nedeniyle rağbet görüyor” diye konuştu.
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz