KIŞ AYLARI İÇİN EGZAMA UYARISI

Havalar soğumasıyla cilt rahatsızlıkları da baş göstermeye başladı. Mevsim geçişlerinde yaşanan cilt problemleri birçok deri hastalığının habercisi de olabiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ali Rıza Başaran, ciltte kış aylarına girerken egzamaya rastlandığını belirtti.

Havalar soğumaya başladı, kış kapıya dayandı. Havaların soğumasıyla birlikte bazı cilt rahatsızlıkları da nüksetmeye başladı. Nem oranının düşmesi de deride kabuklanma ve soyulmada en büyük etkenlerden birisi olarak görülüyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ali Rıza Başaran, kış aylarında görülmesi olası cilt hastalıklarına değindi. Dermatolog Başaran, “Mevsim geçişlerinde egzama ve kuruluk artış gösteriyor. Tabi ki yaz aylarında gördüğümüz cilt problemleri de azalıyor. Mevsim ne kadar soğuğa giderse, kuruluk oranı da o kadar artacak. O nedenle kullandığımız nemlendiricileri daha sık kullanmamız gerekiyor” dedi.

33 TÜR EGZAMA BULUNUYOR

Dr. Başaran, söz konusu rahatsızlıkların başında egzamanın geldiğini belirtti. Başaran, “En çok karşımıza çıkan, egzama gurubu hastalıklar oluyor. Ama egzama dediğimizde insanlar tek egzama olduğunu sanıyor. Egzamanın yaklaşık 33 tane türü var. Özellikle kuruluk bunu tetikliyor. Dezenfektan, sabun, deterjan derken bu dönemde rahatsızlıklar, daha da artış gösteriyor. Bu ürünleri kışın azaltmamız gerekiyor” diye konuştu.

DEPRESİFLİKTE SEDEF TEHLİKESİ

Sadece havaların soğuması değil, kış aylarında yaşanan depresif durumlar da sedefi tetikliyor. Başaran sedef hastalığını aktardı. Başaran, “Soğuk hava ve geçiş döneminde sedef benzeri hastalıklarda aktifleşebilir. Birde sedef depresif, sıkıntı ve stresin arttığı durumlarda ortaya çıkar. Kış aylarında da her zaman depresif bir hava hakim oluyor. Bu nedenle sedef gibi hastalıklarda bu dönemlerde baş gösterebilir” şeklinde konuştu.

DOKTOR KONTROLÜ ŞART

Dermatolog Başaran, her önerilen ürünün kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Başaran, “Halk arasında çok fazla ürün kullanılıyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Kulaktan kulağa duyduğumuz her ürünü kullanmak mantıklı değildir. İlla tıbbi nemlendirici kullanın diye bir kaide de yok. Çünkü bazı ciltler, alerjik reaksiyon veriyor. Doktor kontrolü altında ilaç kullanmak daha uygun olur. Her kremi, her hastalık için kullanamayız. Bu konuda bilinçlenmek gerekiyor. Söylediğimiz gibi, en güvenli yol doktor kontrolünde olandır” diyerek sözlerini noktaladı.