Kırkpınar’da meydan karıştı! Pehlivanlar federasyona başkaldırdı

Bu yıl 663. yapılacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine sayılı günler kala büyük bir kriz patlak verdi. Ön eleme düzenlemesini protesto eden başpehlivanların güreşlere çıkmayacağı gündemde sıcaklığını korurken yaşanan duruma ilişkin Türkiye Geleneksel Güreş Federasyonundan yazılı açıklama yapıldı.

Başpehlivanlar bu yıl 663. Kez düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde altın kemeri alabilmek için mücadele edecek Güreşseverler tarafından da heyecanla beklenen Kırkpınar Güreşleri, başlamasına sayılı günler kala gölge düştü. Kimi Pehlivanlar bu yıl ilk kez uygulanacak ön eleme sistemini protesto ederken Türkiye Geleneksel Güreşçiler Federasyonundan yazılı açıklama yapıldı. Federasyon ön eleme kararından geri adım atmayacağını ifade ederken protesto eden pehlivanlara karşı ise disiplin soruşturması başlatacaklarını duyurdu. 

Federasyonda yapılan açıklama şu şekilde: 

“Federasyonumuzca 02-04 Kasım 2022 tarihleri arasında Balıkesir'de 1.'si düzenlenen "Yağlı Güreş Çalıştayı"nda yağlı güreş branşında Lig usulüne geçişin temelleri atılmış ve ilk kez "Türkiye Yağlı Güreş Ligi" adı altında bir sistem kurulmuştur. Söz konusu Çalıştay'da Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin daha sürdürülebilir, daha etkin, daha nezih ve kaliteli bir organizasyon olması adına gerekli planlamalar yapılmış, bu doğrultuda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine tüm sporcuların değil; yalnızca söz konusu Lig'de derece elde eden ve Lig'in puanlama sıralamasında ilk 24'te yer alan Başpehlivanların doğrudan, 8 başpehlivanın ise Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde yapılacak ön eleme ile katılma hakkına sahip olabileceği hususunda karar birliği sağlanmıştır. Federasyonumuzca bu yıl 19-21 Ocak 2024 tarihleri arasında Balıkesir'de 2.'si düzenlenen "Yağlı Güreş Çalıştayı"nda ise "Kırkpınar'da 40 Başpehlivan" dokusunun oluşturulması, CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Liginde sezon sonu puan sıralamasında ilk 32'ye giren başpehlivanların doğrudan, kalan 8 başpehlivanın ise ön eleme ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılması, söz konusu ön elemenin Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nden en az 1 ay veya 1 hafta önce yapılması yahut ön elemeyle ilgili diğer alternatiflerin oluşturulması konuları tartışılmıştır. 

Söz konusu Çalıştay'da CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Liginde Sezon sonu puan sıralamasında ilk 32'ye giren başpehlivanların doğrudan, kalan 8 başpehlivanın ise ön eleme ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılması konusunda tam ve kesin mutabakata varılmış olup; Federasyonumuz Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı'nda 26 Nisan 2024 tarihinde yapılan Talimat değişikliği ile tüm kamuoyuna duyurulmuştur. 

Anılan Çalıştay'da tartışılan "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ön Elemeleri" konusunda Başpehlivanlarımızca Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ön elemelerinin Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri haftası içerisinde yapılması talebi, Federasyonumuzca yapılan uzun değerlendirmeler sonucunda Kırkpınar Güreşleri'nin tarihi dokusu ve atmosferine uygun olacağı düşüncesi ile uygun bulunmuş olup; bu nedenle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ön elemelerinin Kırkpınar Güreşleri haftası içerisinde Edirne Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılmasına karar verilmiştir. Hatta Tarihi Kırkpınar Güreşleri ön elemelerinin Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri içerinde yapılacağı duygusunu en üst seviyeye çekmek maksatıyla güreşlerden bir gün öncesine alınmasına karar verilmiştir. 

Bütün bu karşılıklı müzakere ve iyiniyet süreci sonunda oluşturulmuş güreş takviminin son 15-20 günü içerisinde Başpehlivanlarımızdan gelen, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde ön eleme müsabakalarının yapılmaması ve eski usulde tüm Başpehlivanların doğrudan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılabilmesi yönündeki talepler Federasyonumuzca kabul edilemez bulunmuş olup; söz konusu talebin uygulanmasının mümkün olmadığı hususu Başpehlivanlarımıza açıkça ifade edilmiştir. 

24 Haziran 2024 Pazartesi akşamı itibariyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ön Elemelerine katılacak bazı Başpehlivanlarımızın sosyal medya platformları üzerinden yaptıkları Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine doğrudan katılma taleplerini içeren "protesto" içerikli paylaşımlar ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin tarihi dokusunu bozmaya yönelik girişimler Federasyonumuzca son derece üzücü bulunmuş olup; söz konusu paylaşımları yapan sporcuları Federasyonumuz Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı'nın 25. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendi, Yağlı Güreş Müsabaka Talimatının 26. Maddesinin 9. fıkrası ile Federasyonumuz Disiplin Talimatı'nın 9. Maddesinin 3. fıkrası hükümleri gereğince "İdari Tedbirli" olarak Federasyonumuz Disiplin Kurulu'na sevk edilecekleri hususu, 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”