KIRKPINAR’DA GÖZLER BİLİM KURULU’NDA

Türkiye Güreş Federasyonu Antalya İl Temsilcisi Ahmet Karsavurdan, tüm güreş branşları için belirsizliğin devam ettiğini söyleyerek “Antrenmanı bile yasak olan bir sporun, müsabakalarını yapmayı kimse göze almak istemiyor” dedi

Koronavirüs (kovid-19) salgını dolayısıyla sekteye uğrayan alanlardan bir diğeri de geleneksel ata sporu yağlı güreşler oldu. Her yıl tüm Türkiye’nin merakla beklediği ve bu yıl 29 Haziran - 5 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan 659’uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, kovid-19 salgını nedeniyle 5 Haziran tarihinde İstanbul’da yapılan toplantı sonrası ileri bir tarihe ertelendi. Bu karar doğrultusunda sekteye uğrayan geleneksel yağlı güreş müsabakaları için Türkiye Güreş Federasyonu, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun alacağı kararı bekliyor. Yağlı güreş meraklılarının dört gözle beklediği 659’uncu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 668’inci Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Pehlivan Güreşleri ve 61’inci Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri gibi diğer tüm yağlı güreş müsabakaları için belirsizlik devam ediyor.

PEK UMUT YOK AMA…

Konu hakkında konuşan Türkiye Güreş Federasyonu Antalya İl Temsilcisi Ahmet Karsavurdan, “Pandemiden dolayı yağlı güreşlerin yapılmasıyla ilgili herhangi bir ışık görünmüyor. Türkiye Güreş Federasyonu ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından görüşmeler devam ediyor. Şu anda yağlı güreşler ve minder güreşleri dışında bunların antrenmanlarını bile yapmak yasak durumda. Antrenmanı bile yasak olan bir sporun, müsabakalarını yapmayı kimse göze almak istemiyor. Ancak bir tek yolla güreşler yapılabilir; koronavirüs testini yaptıranlar ve temiz çıkanlar arasında olabilir. Bunu da yapmak aslında pek anlamlı bir şey olmaz diye düşünüyorum. Şu anda yağlı güreşler için belirsizlik devam ediyor. Ama güreşlerin yapılacağına pek kanaat getirmiyorum” ifadelerini kullandı. 

KIRKPINAR’DA SON DURUM

Bu yıl 659’uncusu yapılması planlanan ve koronavirüs sebebiyle ileri bir tarihe ertelenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkında konuşan Türkiye Güreş Federasyonu Antalya İl Temsilcisi Ahmet Karsavurdan, eğrisiyle doğruyla Edirne Belediyesi’nin ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni en başından beri yapmak istediğini belirtti. Kırkpınar Ağası Selim’in bir demeç yayınlayarak güreşlerin yapılıp yapılmayacağını pehlivanlara sorduğunu vurgulayan Karsavurdan, yağlı güreşlerin yapılmasını istemeyen pehlivanların olduğunu bu demeç doğrultusunda gördüğünü aktardı. Recep Kara, Abdullah Güngör ve İsmail Balaban gibi birkaç pehlivanın daha güreşmek istemediklerini duyduğunu ifade eden Karsavurdan, “Bunlar birlikte bir de Orhan Okulu’nun isminin geçtiğini duydum. Açıkçası buna pek inanasım gelmedi. Güreş yapılacaksa eğer sormaya gerek yok. Test yapılması istenir ve güreşmek isteyenlerde güreşir. Kimseyi zorla güreştiremezsiniz. Bunun akabinde ise 659 yıllık bir gelenek, burada güreşler yaptırılmak istenirse elbette yaptırılır. Fakat kimse şu an bu riski göze almayacaktır” diye konuştu.

“HER ŞEYDEN ÖNCE SAĞLIK ÖNEMLİ”

Geçen hafta Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın’ın Antalya’daki milli takım kampına katıldığını söyleyen İl Temsilcisi Karsavurdan, başkanın görüşlerinin de Bilim Kurulu doğrultusunda şekillendiğini ifade etti. Aydın’ın Bilim Kurulu’nun kararları doğrultusunda hareket ettiğini söyleyen Karsavurdan, yağlı güreşler için onay verilirse güreşlerin yapılacağını, eğer onay verilmez ise yapılmayacağını sözlerine ekledi.

BİREYSEL ANTRENMANLARA DEVAM

Sosyal medyada antrenman paylaşım yapan ve bireysel antrenmanlarını devam ettiren pehlivanlar hakkında konuşan Türkiye Güreş Federasyonu Antalya İl Temsilcisi Ahmet Karsavurdan,  bazı sporcuların kendi ekipleri içerisinde bireysel antrenmanlarına devam ettiğini kaydetti. Karsavurdan, “Kendi çalışma grupları olan pehlivanlar bireysel antrenmanlarına devam ediyor. Herhangi bir kalabalık ya da diğer pehlivanlarla antrenman yapmıyorlar. Kendi içlerinde kalabalık olmayacak şekilde çalışmalarına devam edenler var. Spor salonlarında ağırlık çalışması, yürüyüş veya yüzme gibi antrenmanlar yapıyorlar” diyerek sözlerini noktaladı. 

AHMET ARĞILLI