KIRKAMBAR PROJESİ KAYIT ALTINA ALINDI

Kırkambar Projesi, Elmalı Müze Müdürlüğü’nün düzenlediği Müzeler Günü toplantısında “somut ve somut olmayan kültürel miras” çerçevesinde anlatıldı. Kırkambar Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, somut ve somut olmayan unsurlarıyla “kırsal kültürel miras”ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğünü söyledi.

Müzeler Günü çerçevesinde evvelki gün Elmalı Müze Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Muhammed Hamdi Yazır Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı Elmalı Müzesi Müdürü V.Tahir Aksekili’nin“Müzelerin Gücü: Geçmişten Geleceğe Köprü Müzeler” başlıklı konuşmasıyla açılan toplantıda; Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, “Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri” hakkında bilgi verirken Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bekir Direkçi de “Dil Politikaları Bağlamında Kültür ve Dil” başlıklı bir sunum yaptı.

“SOMUT VE SOMUT OLMAYAN MİRAS KAYIT ALTINDA”

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, yaklaşık bir yıldır yürütülen  “Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” KIRKAMBAR Projesi, Elmalı Müze Müdürlüğü’nün düzenlediği Müzeler Günü toplantısında “somut ve somut olmayan kültürel miras” çerçevesinde anlatıldı. Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo, “Somut ve Somut Olmayan Kültürel Miras Bağlamında Elmalı Tahıl Ambarları ve Arı Serenleri”  başlıklı konuşmasında somut ve somut olmayan unsurlarıyla “kırsal kültürel miras”ın hak ettiğinden daha az ilgi gördüğüne dikkat çekerek, bunun kültürel anlamda çoraklaşma ve insanoğlunun geçmişle olan bağlarının zayıflaması gibi yaşamsal sorunları beraberinde getirdiğini düşünerek Kırkambar Projesi’ne başladıklarını kaydetti. Baybo, tahıl ambarı ve arı serenlerinin somut belgelemesinin yapıldığı Kırkambar Projesi’nde somut olmayan kültürel miras çerçevesinde de ambar ustaları, tahtacılar, bal üreticileri,  ambar sahipleri ve kullanıcılarının yanı sıra tahıl ambarı ve arı serenlerinin tarihsel süreçte aktarılan üretim ve ustalık bilgilerini de kayıt altına aldıklarını söyledi.

Proje kapsamında yapılan araştırmalarla elde edine bilgilerin somut belgeleme kayıtlarının www.kırkambar.org.tr'deki kırsal miras haritasından izlenebildiğine dikkat çeken Baybo, “Somut Olmayan Kültürel Miras” değerlerini ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirdikleri sözlü tarih kayıtlarına da yine web sitesindeki videolardan ulaşılabileceğini belirtti.

SÖĞLE PEYNİRİ İÇİN BAŞVURU

Elmalı’daki tahıl ambarları ve arı serenlerinin izinden giderek yaptıkları kayıtlar sırasında yöreye özgü “söğle peyniri”nin yapılışını ilişkin kayıtlar da aldıklarını hatırlatan Baybo şöyle devam etti:

“Bahar gelince 2 bin rakımlı yaylalara göç eden çobanların tamamen doğal beslenen sürülerinden elde edilen keçi sütü, peynir yapımı için biriktiriliyor. Sütlerin kaynatılıp mayalanması sonucu oluşan peynirler, rendeleme ve elle yapılan ufalama işleminden sonra tuzlanarak özel hazırlanan keçi derilerine basılıyor. Kuyularda dört ay kadar bekletildikten sonra sofralardaki yerini alıyor. Kırkambar Proje sürecinde Antalya İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Elmalı Belediyesi ve Antalya Kültürel Miras Derneği iş birliği ile “söğle peyniri” nin Elmalı'nın özgün bir ürünü ve üretimi olarak somut olmayan kültürel miras listesine alınması için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne başvuruda bulunduk.”

 HABER MERKEZİ