KIRGIZİSTAN’DA PARLAMENTO SEÇİMİ HEYECANI!
Kırgızistan’da halk, parlamentoda görev yapacak milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti.
Kırgızistan’da halk, parlamentoda görev yapacak milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti.
Kırgızistan’da halk milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidiyor. Toplam 3 milyon 700 binden fazla seçmenin bulunduğu ülkede, oy kullanma işlemi 2 bin 435 sandıkta yerel saatle 08.00’da başladı. Yurt dışında kurulan 59 sandıkta ise saat farkı nedeniyle oy verme işleminin farklı saatlerde başlaması bekleniyor.
Seçim yerlerinde yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında yüz maskesi, dezenfektan kullanımı ve ateş ölçme gibi önlemlerin alındığı görüldü.
Orta Asya’da biyometrik seçim sisteminin kullanıldığı tek ülke olan Kırgızistan’da seçmenlerin kimliği biyometrik veritabanından belirleniyor ve onay için parmak izi alınıyor. Sandıkların kapanmasıyla otomatik olarak elektronik ortamda sayılan oy pusulaları daha sonra kontrol ediliyor.
İLK KEZ KARMA SEÇİM SİSTEMİ UYGULANIYOR
Ülkede 11 Nisan'daki referandumla kabul edilen yeni anayasaya göre parlamentoda 120'den 90'a indirilen koltuk sayısını oluşturacak milletvekillerinin 36'sı çoğunluk (bağımsız aday) sistemiyle tek üyeli seçim bölgelerinden, 54'ü de orantılı sistemle (nispi temsil) seçim öncesi belirlenen siyasi parti listelerinden seçilecek.
İlk kez karma üyeli nispi temsil sisteminin uygulandığı ülkede seçmen, tek üyeli seçim bölgesi ile partiye ve parti listesindeki adaya oy verecek. Tek üyeli seçim bölgelerinde en çok oy alan adaylar seçimi kazanmış sayılacak, orantılı sistemde ise siyasi partilerin ülke genelinde yüzde 5'lik seçim barajını geçmesi, 7 bölge ile Bişkek ve Oş şehirlerinde ise oyların yüzde 0.5'ini alması gerekiyor.
21 PARTİ YARIŞIYOR
Seçimde tek üyeli seçim bölgelerinden 287 aday 36 koltuk, 21 parti de toplam bin 15 aday ile 54 sandalye için yarışıyor.
Seçimlere Bütün Kırgızistan, Ata Meken, İşenim, Intımak, Uluttar Birimdiği, Ata Curt Kırgızistan, Iyman Nuru, Alyans, El Ümütü, Azattık, Uluu Curt, Mekençil El, Kırgızistan Birliği, Sosyal Demokratlar, Aruuzat, Ordo, Bagıt, Yeşiller, Legalayz, Küçtüü region ve Yaşasın Kırgızistan Partisi katılıyor.
Adaylar arasında eski bakanlar, milletvekilleri, siyasetçiler, mevcut milletvekilleri, eski parlamento başkanları, iş insanları, sosyal toplum kuruluşları temsilcileri, gazeteciler ve diğerleri yer alıyor.
Oy verme işleminin yerel saatle 20.00’da sona ereceği seçimleri 736 uluslararası gözlemci izliyor.
CAPAROV'DAN SEÇİME AKTİF KATILIM ÇAĞRISI
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov başkent Bişkek’teki 1035 nolu sandıkta oyunu kullandıktan sonra halka hitap etti. Caparov, halkı seçime aktif bir şekilde katılmaya çağırarak, “Sadece Kırgızistan’ın değil aynı zamanda sizlerin çocuklarınızın da geleceği de bu seçimlere bağlı” dedi.
ÖNCEKİ SEÇİMİN SONUÇLARI İPTAL EDİLMİŞTİ
Kırgızistan'da 7’nci dönem parlamento seçimleri 4 Ekim 2020'de yapılmış, ancak seçim sonuçları protestolar nedeniyle iptal edilmiş, milletvekillerin görev süresi uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un 10 Ocak seçimleriyle cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra parlamento seçimlerinin 28 Kasım’da yapılmasına karar verilmişti.
İHA
AK Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP'li Manavgat Belediyesi’ni sert sözlerle eleştirdi. Çokal, 15 yıldır halkın sağlığını hiçe sayan bir yönetim anlayışının hüküm sürdüğünü ifade ederek, belediyenin sağlık yatırımları için hiçbir girişimde bulunmadığını söyledi.
AK Parti Antalya'da 8. Olağan İlçe kongreleri tüm hızıyla sürerken son olarak Kepez ve Demre’nin ilçe başkan adayları belli oldu.
AK Parti Elmalı 8. Olağan İlçe Kongresi’nde mevcut başkan Yunus Emre Coşkun yeniden başkan seçildi.
AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik, Serik’te hal esnaflarını ziyaret ederek, taleplerini dinledi.
CHP'li Konyaaltı Belediyesi’nde maaşları yarıya düşürülen işçiler, geçim sıkıntısını protesto etmek amacıyla "yarım maaş, yarım simit" eylemi gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Cem Kotan ise işçilere dayanışma mesajları vererek, "Her zaman emekçimizin yanındayız, bu süreci dayanışmayla atlatacağız" dedi. Ancak, bu açıklamalar, somut bir çözüm sunmayan retorikten öteye gitmedi.
Korkuteli Belediyesi'nde dikkat çeken iddialar gündeme bomba gibi düştü. Eski Belediye Başkanı Ömer Niyazi İşlek, mevcut yönetimi "çakma belediye başkanı" olarak nitelendirerek, halkın seçmediği bir kişinin belediye başkanlığı görevini yürüttüğünü savundu. İşlek, belediyede çalışan hamile bir personelin ücretsiz izne çıkarılmasının ardından yerine akrabalarının işe alındığını öne sürdü.
KKTC'nin 41'inci kuruluş yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Ulusal Yükseliş Anıtı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi.
MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2024-2025 bütçe görüşmeleri sırasında Türkiye’nin istihdam ve sosyal güvenlik politikalarına dair bazı önemli konulara dikkat çekti. Durgun, toplumun her kesimine insana yaraşır iş olanakları sunmanın ve sosyal güvenlik sistemindeki hakları geliştirmenin toplumun refahı açısından önem taşıdığını vurguladı.
Küresel havacılık sektörü Antalya'da bir araya geldi. Uuslararası “AI in the Sky: A Unified Approach with ICAO” etkinliği 12-14 Kasım tarihleri arasında Antalya'da gerçekleşiyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Kasım Olağan Meclisi gerçekleştirildi. MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli mecliste kent adına sakıncalı buldukların maddelerde “MHP grubu olarak oy kullanmaktan imtina ediyoruz” diyerek tartışmalı gündem maddelerinde oy kullanmadı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz