KIRCAMİ MUAMMASI

Sevgili okurlar; Antalya’nın göbeğindeki Kırcami bölgesi, neredeyse 40 yıldır imarla ilgili sorunu çözemedi.

Bundan 3 yıl önce yapılan imar planı Antalya Birinci Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme kararına itiraz edildi. Üst mahkemede yerel mahkemenin kararını onadı. Yani itiraz talebini reddetti.

Herkes şokta… Bundan sonra ne olacak sorusunun yanıtı Lider TV’de 1 Aralık akşamı yayınlanan programda arandı.

Sevgili kardeşim Ahmet Demir’in hazırlayıp sunduğu programa plan mağduru çok sayıda vatandaş ile Muratpaşa Belediyesi’nden yetkililer ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Okan Hançer katıldı. Belediye Başkanı Ümit Uysal ise programa telefon bağlantısıyla katıldı.

Buna karşılık Kırcami planından etkilenen 10 kadar muhtardan hiçbiri gelmedi. Planın iptali için dava açan meslek odasından da gelen olmadı. Bu toplantıya gelmeyenlerin bu konuda söyleyecek bir sözleri yok demek ki.

Vatandaşlara “başınızın çaresine bakın” mı demek istiyorlar anlayamadım. Ama programdan anladığım kadarıyla sıfırdan yeni bir plan yapılması halinde vatandaşların imar zaiyatı daha da artacak.

Muratpaşa Belediyesi’nin Hukuk İşleri Koordinatörü Avukat Kadir Çetinkaya ise bu durumda vatandaşların mağduriyetinin artacağını belirterek mevcut plan üzerinden sorunun çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Bir diğer dikkat çekici konu ise plan iptal edildiği halde bu bölgede yeri olan taşınmaz sahiplerinden arsa vergisi alınmasıydı. Bu konuyu mahalle sakinleri anlattığında nasıl olur böyle bir şey demiştim.

İmar planı iptal edildi ise tarla statüsüne geri dönen araziden arsa vergisinin alınmasının da mümkün olmadığını sanıyordum. Ama alınıyormuş. Daha doğrusu almışlar. 

Belediyenin Hukuk İşleri Kordinatörü Avukat Kadir Çetinkaya “Tahakkuk ettiği dönemde taşınmazın niteliği ne ise vergi de ona göre alınır” dedi.

Ama planı iptal edilen Kırcami bölgesinde emlak vergilerini arsa olarak alındığını da kabul etti. Buradan şu sonuç çıkıyor.

Vergiye gelince arsa, imara gelince tarla…